Terményárak
Terményárak

22 éve nem drágult ennyit egy hét alatt a szójabab

22 éve nem drágult ennyit egy hét alatt a szójabab

Agrofórum Online

Alapvetően vevői fölényt lehetett látni a hét utolsó kereskedési napján a terménypiacokon. Chicagóban a kukorica 0,6 százalékkal, a szójabab 2,3 százalékkal, a repce pedig 4,8 százalékkal drágult. Igaz, a búza kurzusa 0,6 százalékkal mérséklődött. Európában mind a négy kiemelt agártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A chicagói szójabab ára lendületesen emelkedett pénteken, és az elmúlt 22 év legnagyobb heti emelkedésével zárta az öt napot, mivel az Egyesült Államok középnyugati részének meleg és száraz időjárására vonatkozó előrejelzések kínálati aggodalmakat vetettek fel, miközben az erős szójaliszt iránti kereslet növelte az érdeklődést. A szójabab ára 11,99 százalékkal erősödött, ami a legnagyobb heti emelkedés 1999. július 23. óta.

A kukorica közel öt hónapja a legnagyobb heti növekedést produkálta, míg a búza két hét csökkenés után magasabban zárta a hetet.

A közelmúltbeli esőzések és az átlag alatti hőmérséklet ellenére az Egyesült Államok középnyugati részén az előrejelzések forró és száraz időjárásra utalnak augusztus elejére, ami aggodalmakat vet fel a szójabab terméséről a döntő hüvelyfejlődési szakasz során, valamint a későn ültetett kukorica miatt, amely még a beporzás időszakában van.

Ez a nagyon meleg és száraz előrejelzés éppen akkor jön, amikor a szójababnak nincs rá szüksége

– mondta Craig VanDyke, a Top Third Ag Marketing vezető munkatársa.

Az étkezési kínálat szűkül. Van valami valós kereslet a piacon

– mondta Don Roose, az US Commodities elnöke.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) pénteken számolt be arról, hogy az elmúlt kilenc nap első gyorsértékesítései alapján az amerikai exportőrök 132 000 tonna szójabab eladásáról számoltak be ismeretlen célállomásokra történő szállítással a 2022/2023-as gazdasági évre.

A búzapiac visszaesett Ukrajna Fekete-tengeren keresztüli gabonaexportjával kapcsolatos hírek hatására. A szállítás várhatóan napokon belül megkezdődik. Ukrajna készen áll a gabonaszállítás elindítására két fekete-tengeri kikötőből az ENSZ közvetítésével kötött megállapodás értelmében, de még nem tűzték ki az első szállítás időpontját – közölte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter.

Európában a malmi búza 343 euróba, a kukorica 352,25 euróba, a repce 689,75 euróba, a takarmánybúza pedig 270,05 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb lett az orosz búza az időjárási félelmek enyhülésével

2024. június 21. 10:10

Az orosz búza exportára jelentősen csökkent az egy héttel ezelőttihez képest. Az elemzők szerint enyhült a rossz időjárás negatív hatása.

Kéthavi mélypontra süllyedt a szójabab ára

2024. június 21. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedtek a terményárak Európában

2024. június 20. 08:10

Párizsban a malmi búza értéke 1,5 euróval a tonnánkénti 230,5 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Olcsóbb lett a búza az amerikai aratás erőteljes kezdése miatt

2024. június 19. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Egy hónapos mélyponton a kukorica ára

2020. július 30. 08:02

Az Egyesült Államokban a kukorica határidős ára az egymást követő negyedik napon is csökkent, az elmúlt hónap legalacsonyabb szintjére esett az ár.

Vegyes napot zártak a chicagói terménykereskedők

2023. június 1. 07:34

Chicagóban a búza 0,6 százalékkal, a szójabab pedig 0,3 százalékkal drágult. A kukorica 0,2 százalékkal, a repce pedig 3,7 százalékkal lett olcsóbb.

Párizsban tíz százalékkal drágult múlt héten a kukorica

2021. augusztus 2. 06:28

Az árupiaci alapok nettó long, azaz áremelkedésre spekuláló pozíciókat tartanak fenn a kukorica- és szójabab piacán.

RAPOOL-REPCÉK. DARIOT – a sebezhetetlen

2019. július 7. 09:03

A magas terméshozam-eredmények mellett a PNN-hibridekre szintén jellemző, hogy kipergés-ellenálló tulajdonsággal rendelkeznek.