Terményárak
Terményárak

A betakarítási híreket figyeli a piac

A betakarítási híreket figyeli a piac

Agrofórum Online

A szója ára 1,7 százalékkal a vékánkénti 935 dollárcentes szintig emelkedett a chicagói árutőzsdén. Napközben 940,12 dollárcenten is kötöttek üzletet, de 931,25-ig is lenézett a kurzus, ami azt jelenti, hogy viszonylag hektikus a piac. A szója piacán az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborús fejlemények meghatározóak, de a kukoricával kereskedők is kiemelten figyelik a tárgyalásokat.

Emellett a betakarítási statisztikák mozgatták meg leginkább a befektetőket. Szójából már a termés 62 százalékét betakarították az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint. Egy hete még csak 46 százalékos szinten álltak a földeken, de még így is elmarad a friss adat az elmúlt évek ilyenkor szokásos 78 százalékos átlagától.

„A jobb időjárási körülmények tették lehetővé, hogy lendületesen haladjanak a gazdák a betakarításokkal, de a befektetők a kereskedelmi tárgyalásokról várnak kedvező híreket” – állapította meg az Agritel elemzése, amit a Reuters hírügynökség idézett.

A szója azért áll a tárgyalások középpontjában, mert ez a legfontosabb amerikai exporttermék kínai irányba. Egyes vélemények szerint a piac már nagyrészt be is árazott egy amerikai szempontból kedvező fordulatot. Legalábbis erre utalt Tobin Gorey, az Ausztrál Nemzeti Bank mezőgazdasági stratégája, akit a CNBC idézett.

A kukorica betakarítása 41 százalékon áll az USDA adatai szerint, ami érdemi növekedés a múlt heti 30 százalékhoz képest, de eléggé elmarad az ilyenkor megszokott 61 százaléktól. A szakértők arra számítottak előzetesen, hogy 43 százalékos szintet érnek el az országban. Minden esetre most abban bíznak, hogy ezen a héten a jó időjárás miatt látványosan tudnak haladni a középnyugati gazdák.

A búza piacán az egyik legnagyobb egyiptomi importőr tenderkiírása tartja lázban a befektetőket. Az amerikaiaknak itt az orosz és a francia konkurenciával kell versenyeznie. A búza 0,2 százalékkal 512,9 dollárcentig, a kukorica pedig 0,4 százalékkal 384,6 dollárcentig drágult.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bezuhant a kukorica ára az időjárási aggodalmak miatt

2024. június 15. 12:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Meglódult a kukorica, kéthetes csúcsra drágult

2024. június 14. 09:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, miközben a repce pluszban zárt.

Megint olcsóbb lett a búza, jojózik az ára, most a nagyobb amerikai export miatt

2024. június 13. 09:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A búza ára elindult felfelé, jócskán drágult az egyhavi mélypontról

2024. június 12. 12:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

5 hatékony aszálykezelési stratégia a szójában

2023. augusztus 13. 09:40

Az amerikai Illinois állam kedvező éghajlata az aszályos időjárási viszonyok miatt hamarosan fordulatot vesz. Hogyan lehet felkészülni a várható kockázatokra, és megvédeni a terméseredményeket? Íme, 5 hatékony aszálykezelési gyakorlat.

Gondolatok a dél-amerikai szójatermesztésről, a betakarítás mértékéről

2019. július 26. 11:59

Az idei betakarítási szezon Brazíliában sokkal korábban kezdődött a megszokottnál, ami majd három hónapot jelent a dél-amerikai 2018/19-es aratási szezonban.

A kukorica 2009 óta nem volt ennyire olcsó

2020. április 21. 08:02

A nyersolaj árának zuhanásával párhuzamosan csökkent a kukorica ára is, hiszen egyre kisebb a kereslet a benzin iránt, amibe a kukoricából készült etanolt adják adalékként.

Enyhülnek Oroszország GMO szójabab behozatali korlátozásai

2020. június 7. 16:03

A szójabab-termékek globális piacokon kialakult túlkínálata következtében az amerikai társaságok oroszországi dömpingbe kezdhetnek.