Terményárak
Terményárak

A sztrájkokról szóló pletykák miatt drágább a szójabab

A sztrájkokról szóló pletykák miatt drágább a szójabab

Agrofórum Online

Amerikában emelkedtek az árak, míg Európában inkább csökkentek a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,7 százalékkal, a kukorica 2 százalékkal, a szójabab 2,6 százalékkal, a repce pedig 1,3 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is olcsóbb lett, ám a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.

Az Argentínából érkező új sztrájkokról szóló pletykák csütörtökön a szójababot és a szójalisztet is megdrágították.

Terry Reilly, a Marex elemzőcég munkatársa szerint a lehetséges sztrájkokkal kapcsolatos találgatások az árcsökkenésre spekuláló, short pozíciók vétellel történő lezárását indították el. „A május rendkívül aktív lehet, sztrájkokkal és a mezőgazdasági forgalom zavaraival” – mondja Reilly.

Öt százalékos plusz

Argentína a szójabab exportjának fő forrása, amely versenyben áll az Egyesült Államokkal a globális piacokon. A szójaliszt ára 4,9%-kal emelkedett.

Megfordultak a trendek

A kereskedők a dráguló kőolaj és földgáz határidős ügyletekből vettek jelzéseket. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) heti exportjelentésének eredményei is segítettek a döntések meghozatalában, az elemzői előrejelzések alá csökkent a mennyiség, és a jelentős shortállomány arra késztette őket, hogy kilépjenek ezekből a pozíciókból.

Mégsem az eső a lényeg?

„Elsősorban a nagy befektetési alapok rövid pozícióit érinti ez, ahogy a nyári hónapokba lépünk – mondta Dan Hueber, a Hueber Report munkatársa. – Megpróbálhatnánk azt az esetet felhozni, hogy a következő hétre az esős idő kilátásai lelassítják a vetést, de gyanítom, hogy ez inkább utólagos kifogás, mint tényleges ok.”

Időjárási stressz

A brazil kukorica – a második vetésből – forró és száraz körülmények között növekszik, ami megterheli a termést a késői fejlődési szakaszban.

„A kukorica az altalaj nedvességéből merít, miközben a termés átmegy a beporzás időszakán” – közölte az ADM Investor Services közleményében. Szerintük a termés károsodása idővel egyre nyilvánvalóbbá válik.

A brazil termésben bekövetkezett károk korlátozhatják a világpiacon elérhető kukoricaexport mennyiségét.

Vevői túlsúly

Európában a malmi búza 0,25 eurós mínusz után 204,75 euróba, a kukorica 2 eurós árcsökkenést követően 199 euróba, a repce 8,25 eurós lejtmenet hatására 439,5 euróba, a takarmánybúza pedig 1,85 angol fontos mínusz után 181,75 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukoricakészletek a vártnál jobban csökkentek

2024. július 13. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

2024. július 11. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ugyanakkor a kukorica pluszban zárt.

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

2024. július 10. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Nyolchavi csúcson a kukorica ára

2022. február 10. 06:13

Az USDA jelentése szerint az Egyesült Államok szójabab-készletei a korábban előrejelzettnél kisebbek lesznek, mivel a feldolgozás iránti kereslet növekedett.

Őszi kalászos növények vetése előtt mérjük fel a talajlakó kártevőket!

2018. szeptember 25. 08:50

Az őszi kalászos növények tekintetében nagy területen kerül vetőmag a földekbe önmaga után. A kalászos gabonákat általában jó talajlakó kártevő „nevelő” növényeknek tekinthetjük.

Esett a búza ára, mert Törökország szünetelteti az importot

2024. június 8. 10:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Kétéves csúcsra szaladt a szójabab ára

2020. szeptember 1. 05:49

Az amerikai szójabab kurzusa magasabbra emelkedett, mint az elmúlt két évben bármikor.