Terményárak
Terményárak

Búzapiac: szűk mozgástér maradt a drágulásra

Búzapiac: szűk mozgástér maradt a drágulásra

Világgazdaság

A kukorica árában már nem látható tartalék, és a búzáé is alig nőhet Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője szerint.

A Vidékfejlesztési program (VP) megjelent, összesen 74 pályázatából 21 van nyitva és további három nyílik meg hamarosan – mondta egy a mezőgazdasági termelőknek szervezett rendezvényen Mezei Dávid, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Biriben tartott tájékoztatón a közös agrárpolitika (KAP) várható irányairól és a tárgyalások állásáról elmondta:

Az egyeztetések elhúzódása miatt egyre valószínűbb, hogy a következő pénzügyi-kifizetési ciklus is átmeneti évvel kezdődik a KAP-ban.

Az elmúlt hónapok gabonapiaci áremelkedése után a búzapiacon már csak kis mozgástér maradt a további drágulásra – foglalta össze piaci elemzése következtetéseit Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezetője, aki szerint tavasszal kisebb korrekció következhet be. A kukorica – az elmúlt hónapokban szintén dinamikusan emelkedő – árában pedig már nem lát tartalékot.

A sertéspiaci helyzet most is szoros összefüggésben van a kínaival, ahol egyre nagyobb területeken tombol az afrikai sertéspestis. Ennek hatása már érezhető, és jövőre még inkább figyelniük kell rá, hiszen akadályozza a tervezett kínai termelésbővülést, így fokozhatja az importigényt, amit jellemzően kétharmad részben Európából elégítenek ki.

A tejpiacon ismét jelentős a különbség az export és a belföldi felvásárlási árak között, ami állandó feszültséget teremt. Az Erste Bank szerint a jelenlegi, 95 forintos kilogrammonkénti árszint a következő két évben stabil marad, és igen lassan ugyan, de emelkedhet. A tejzsír piaci felértékelődése tartós lesz.

A mezőgazdaság az idén is jelentősen hozzájárulhat a GDP-növekedéshez – fejtette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) balatonfüredi konferenciáján.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Szárnyal a kukorica az árutőzsdén

2020. január 18. 11:33

A kukorica tonnánkénti árjegyzése a 224,7 dollárnak megfelelő szintig erősödött a ritkán látható napon belüli rali során.

Csúnya lejtőn a gabonapiac

2020. január 17. 08:33

Az árakra a Kína és az Egyesült Államok közötti megállapodás konkrétumainak hiánya mellett a dél-amerikai időjárási hírek is nyomást gyakoroltak.

A megállapodás aláírása ellenére egy hónapos mélyponton a szójabab ára

2020. január 16. 07:35

A szójabab árjegyzése a chicagói árutőzsdén 1,3 százalékkal a tonnánkénti 341,5 dollárnak megfelelő szintig süllyedt, ami egy hónapos mélypontot jelent.

Örülhetnek az agrártermelők: ma aláírhatják az első kereskedelmi megállapodást

2020. január 15. 16:39

A mostani megállapodásra érdemes első fázisként gondolni és a legfrissebb információk alapján a következő, nehezebb fázisra már csak a novemberi választás után kerülhet sor.

Merre tovább sertéságazat?

2018. március 29. 13:21

Kedvező irányba mozdult el a hazai sertéságazat - derült ki az Agrármarketing Centrum konferenciáján.

104 sertésből 100 példány jelöletlen volt egy Tolna megyei vásáron

2019. november 21. 13:17

A hazai házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében – a biológiai védekezésen kívül – elengedhetetlenül fontos a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások pontos és szigorú betartása is!

Sertéseket szállító kamion borult fel Taszárnál

2019. április 1. 11:03

A balesethez riasztott kaposvári hivatásos tűzoltók mentesítő kamionba terelik a sértetlen állatokat, munkájukat állatorvosok és a kaposvári önkéntes tűzoltók, a Kötél Egyesület tagjai segítik; a jármű 190 sertést szállított.

Nincs ok pánikra: semmi gond a hazai sertéshússal

2018. május 3. 09:03

A NAK felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazánkban előállított húsok és húskészítmények.