Terményárak
Terményárak

Csökkent a főbb agrártermékek ára

Csökkent a főbb agrártermékek ára

Agrofórum Online

Korrekciós hangulat uralkodott a gabonapiacokon. Chicagóban a búza 1,6 százalékot, a kukorica 1,7 százalékot, a szójabab pedig 1,3 százalékot vesztett értékéből, miközben a repce kurzusa stagnált. Európában is az eladók kerültek fölénybe, a malmai búza, a kukorica és a repce is kevesebbe került, mint pénteken, egyedül a takarmánybúza árjegyzése emelkedett.

Az amerikai szójabab határidős ára csaknem másfél százalékkal esett hétfőn, amit részben a pálmaolaj árának hat hetes mélypontja okozott. A kereskedők beárazták az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) bejelentését, miszerint a magán exportőrök 132 000 tonna szójabab eladását jelentették Kínába és 110 000 tonna szójababot Bangladesbe.

A kukorica határidős ügyleteinek ára is csökkent, mivel a befektetési alapok long, azaz drágulásra spekuláló pozíciókat számoltak fel, miután nyolcéves rekord közelében járt nemrég a kurzus. A száraz időre vonatkozó előrejelzések, amelyek jó alapot nyújtanak a vetésre az Egyesült Államok középnyugati részén ezen a héten, további nyomást jelentettek.

A búza határidős ára szintén alacsonyabb volt, a kereskedők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a fekete-tengeri térség országaiból érkező hírek ronthatják az amerikai termékek iránti keresletet.

A Sovecon Consultancy a kedvező időjárásra való tekintettel 1,4 millió tonnával, 80,7 millió tonnára emelte az oroszországi 2021-es búzatermésre vonatkozó előrejelzését. Az IKAR tanácsadó cég a saját előrejelzését 81 millió tonnára emelte. Az időjárás jó volt az elmúlt hetekben Oroszországban és Ukrajnában, így emelkedett a várható terméshozam. Ezen a héten további esőzések várhatók Oroszország déli részén – tette hozzá a Sovecon.

Európában is hasonló folyamatok érvényesültek, bár a takarmánybúza londoni drágulása kivételt jelentett. Egy tonnáért 196,65 angol fontot adtak a piacon, ez 65 angol pennys áremelkedést jelentett. Párizsban a malmi búza kurzusa 1,5 euróval a 211,25 euró/tonnás szintig csökkent. A forgalom viszont szokatlanul alacsony volt, csupán 11 758 üzletet kötöttek a parketten májusra. Szeptemberre valamivel több, 13 112 kontraktus jött létre. Itt 75 eurócentes mínusz után 198,75 euró/tonnás áron ment pihenőre a kurzus. A kukorica piacán a 216,25 euró/tonnás árszint 75 eurócentes mínuszt jelentett. A repce jegyzésára 8 euróval csökkent, de így is 500 euró felett maradt 2,5 euróval az árszint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica ára hároméves mélypontra csökkent

2024. február 22. 13:40

Szinte mindegyik termény ára csökkent a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce 1,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

2024. február 21. 15:10

Az orosz búza exportára a múlt héten tovább csökkent a világpiaci árak gyengülése és – elemzők szerint – a szállítások némi növekedése közepette.

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

2024. február 21. 10:10

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

A hőség és a szárazság a vártnál jobban megviselte a termést

2023. szeptember 7. 10:40

Az USDA előrejelzése szerint az amerikai belföldi szójabab-készletek nyolcéves mélypontra zuhannak a 2023/24-es gazdálkodási év végére.

Termésstabilitás biztosításának lehetőségei – KWS Innovation Farm bemutató

2023. szeptember 19. 18:10

A KWS Magyarország Kft. szeptember 14-én Szentgáloskéren tartotta Innovation Farm elnevezésű szántóföldi bemutatóját. Az eseményre, a borongós idő ellenére, szép számban gyűltek össze gazdálkodók, egyetemi hallgatók, érdeklődők, hogy megismerkedhessenek a modern KWS hibridekkel és a jövő kihívásaihoz szükséges új megoldásokkal.

Elmarad az előzetes várakozásoktól az exportértékesítés

2023. március 24. 07:36

A chicagói határidős kukorica árának mozgása megfordult és növekedésből csökkenésre váltott, így csütörtökön alacsonyabb értéken zárt.

A meleg és száraz idő csökkentheti a hozamokat

2022. július 14. 07:38

Európában a malmi búza és a kukorica többe, a repce és a takarmánybúza pedig kevesebbe került, mint előző nap.