Terményárak
Terményárak

Év végi elcsendesülés előtt

Év végi elcsendesülés előtt

Agrofórum Online

Az év vége közeledtével folyamatosan lassul a kereskedés a világ terménypiacain és a hét első felében jellemzően csökkenő árakat láthattunk. A hét vége élénkebb lett, a vételek kerültek fölénybe és ez megállította a jegyzések csökkenését.

A héten kiadott becslésében az USDA (az USA Mg-i Minisztériuma) nem közölt váratlan számokat – a korábbi ausztrál rekord búza-termés és a dél-amerikai javuló csapadék-ellátottság már benne volt a várakozásokban. Megerősítést kapott az alacsonyabb orosz export-lehetőség búzából és az ukrán kukorica betakarítása is gyakorlatilag véget ért.

A hét végi áremelkedést az tudta elindítani, hogy Oroszországból érkezett hírek szerint export-vám kivetését fontolgatják. Ennek oka, hogy a belső áremelkedésnek szeretnének gátat szabni, amit leginkább a búzaexport korlátozásával lehet elérni. Az egyéb termékekre nem terveznek export-vám kivetését, igaz a kukorica vagy az egyéb gabonaféle vagy olajosmag exportja nem olyan jelentőségű, mint a búzáé.

Az európai gabonakereskedők szervezetének a héten megjelent előrejelzése alapján a 2021-es évben a búza termésmennyisége akár 10 millió tonnával lehet nagyobb, mint amit idén betakarítottak. Ez a becslés a vetésterület 1,3 millió hektáros emelkedése mellett magasabb átlaghozammal is számol. A nyugat-európai területeken a búzavetések állapotát jobbnak látják most, a franciaországi növényállományok 96 %-a volt jó és kiváló állapotban, míg egy éve ez csak 73 % volt. Hasonlóan jó helyzet jellemzi az árpát is és ez a jövő évi várható termésben is jelentkezhet majd, a kissé alacsonyabb várható hozam mellett is nagyobb lesz a termés.

A piaci áraknál ismételten szerepet kapott, hogy a pénzügyi alapok tevékenysége megint inkább vételi jellegű volt és ez nem csak Európára volt igaz. Az USA-beli tőzsdéken is most inkább a vételek domináltak, amit a már említett orosz vám bevezetéséről szóló hír indított el. Ez megint a ’vedd-a-hírt-add-a-tényt’ gondolatmenetre utal és ezért is lehet csak rövidtávú az áremelkedés és a tények ismeretében gyorsan változhat az árak alakulásának trendje.

Az egyes termények főpiaci jegyzéseinek alakulásában a devizapiaci folyamatok is szerepet kaptak, az USD erősödése segítette az exportőröknél az árbevétel emelkedését, míg az EURO-ban kereskedő régióknál ez nem jelentett áremelkedést – így nálunk sem, ami táblázatunkban is tükröződik.

A hazai helyzetet végiggondolva sem tudok sok újról beszámolni – továbbra is nagy a csend, az eladók már megkezdték a Karácsonyi szünetet, legalábbis az ajánlatok mennyisége alapján. A vételi oldalon még lehet hallani érdeklődésekről, de lassan már mindenki fedezte igényét és az év végi szállítások jelentenek már csak feladatot.

A nemzetközi piaci árak alapján az itthoni árak még mindig gyakran túlértékeltek, a korábbi árfelfutások korrekciója még nem következett be. A korrekcióra az olajosmagvaknál kisebb, a gabonaféléknél nagyobb esélyt látok, a készletek nagysága kérdéses, de várhatóan 2021-ben megint lesz eladási szándék és akkor új trend jöhet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica ára hároméves mélypontra csökkent

2024. február 22. 13:40

Szinte mindegyik termény ára csökkent a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce 1,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

2024. február 21. 15:10

Az orosz búza exportára a múlt héten tovább csökkent a világpiaci árak gyengülése és – elemzők szerint – a szállítások némi növekedése közepette.

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

2024. február 21. 10:10

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

Az olajosmagvak ára szárnyal az év végéhez közeledve

2020. december 21. 08:02

Továbbra is erősen emelkedett a szójabab ára, aminek hátterében változatlanul a dél-amerikai terméssel kapcsolatos félelmek állnak.

Terményárak: korrekció az árakban, de nem fundamentális okok miatt

2019. március 19. 07:15

Végre megállt az árcsökkenés a terménypiacokon és némi erősödés volt megfigyelhető az árakban, de ez azonban inkább korrekció, mint trendforduló.

Terménypiac: Felrobbant a napraforgó ára, de miért?

2019. november 27. 13:21

November közepéhez képest némileg váratlan az ukrán és az orosz gabona-export ütemének lassulása, emiatt erősödhetnek tovább a jegyzések.

Terménypiac: lassú erősödés a világban, itthon még ne várjunk sokat tőle

2018. február 13. 18:13

Az év 6. hete kicsit derűsebben telt, köszönhetően a korábbi sok eladásnak és a korábbi eladók döntésének, miszerint fedezik az eladásokat és így vásárolni kezdtek.