Terményárak
Terményárak

FAO: Nem törődve a készletbőséggel, drágulnak a gabonafélék

FAO: Nem törődve a készletbőséggel, drágulnak a gabonafélék

Agrofórum Online

A cukor és a gabonafélék miatt jelentősen nőtt a FAO élelmiszerár-index januárban, nem befolyásolva magát a jól ellátott nemzetközi piacok által.

A mutató (173,8 pont) ezzel megközelítette az elmúlt közel két év legnagyobb értékét: 2 %-ot emelkedve decemberhez és 16,4 %-os pozitív eltéréssel a tavaly januári átlagához képest. A világpiaci aggodalmak, a várhatóan szűkös év miatt Brazíliában, Indiában és Thaiföldön, a cukor árában majd 10 %-os ugrást generáltak.

A FAO gabonaár index 3,4 %-kal emelkedett december óta féléves csúcsára érve, ezen belül leginkább a búza, kukorica és rizs világpiaci ára nőtt. Az okok sokrétűek: nem kedvezett az időjárás a búzának, amit eleve kisebb területen vetettek az Egyesült Államokban, és bár a kukorica iránti kereslet jelentős, a dél-amerikai terméskilátások továbbra is bizonytalanok. Indiában az állami felvásárlás miatt kevesebb mennyiség marad exportra, ami szintén az áremelkedést fűtötte.

Az index havi értékét az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az öt alapvető élelmiszer alapanyag (gabonák, növényi olajok, tejtermékek, húsáru és cukor) nemzetközi árából állapítja meg. Míg 2016 már az ötödik egymást követő év volt, amikor csökkent a mutató, havi szinten nézve a januárt megelőző öt hónapban épp folyamatosan emelkedett.

A növényi olajok 1,8 %-kal drágultak jórészt a világszerte alacsony pálmaolaj készletek és a dél-kelet ázsiai termelés akadozása miatt. Ezzel szemben a világszerte bőségesen elérhető szójaolaj ára csökkent.

A tejtermékek ára jelenleg stagnál, ám ezt megelőzően tavaly május és december között 50 %-kal erősödött. A húsár-index szintén változatlan maradt.

Történelmi csúcson a gabonatartalékok

Nagyon jól állunk gabonából, a 2017-es szezon végére valószínűleg történelmi rekordot érnek el a készletek, olvasható a FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében. 1,5 %-kal 681 millió tonnára emelték szakértők az előrejelzést decemberhez képest. A búzatermés várhatóan kiemelkedő lesz (245 millió tonna), 8 %-os éves növekedést felmutatva. A szemestermény-készletek 0,7 %-kal lesznek nagyobbak tavalyhoz képest, ami az eddig mért második legmagasabb érték, míg a rizs valamelyest csökken, de még így is rekordközeli 170 millió tonna várható.

2016-ra a FAO 15 millióval 2 592 millió tonnára emelte a teljes gabonakibocsátásra vonatkozó becslését, elsődlegesen a vártnál jobb ausztrál és orosz búzatermés okán.

Eközben a globális felhasználás és a gabonakereskedelem volumene is lényegesen nagyobb lett, mint azt először várták.

Az idei évet tekintve vegyesek a várakozások. A mérsékelt búzaár az észak-amerikai termelőket arra kényszerítette, hogy csökkentsék a termőterületet (megközelítve az eddigi legalacsonyabb értéket az Egyesült Államokban), míg Oroszországban épp ellentétes folyamatok zajlottak.

Ami a rizst illeti, Vietnámban és Sri Lankán a csapadékos időjárás segítheti a jó termést. Más szemes terményeknél hasonlóan optimisták a szakértők. Többek között a kukoricatermés a dél-afrikai országoknál várhatóan újra eléri legalább az átlagos szintet az elmúlt évek nyomasztó szárazsága után.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

A várhatóan jó búzatermés miatt csökkent az ár

2024. február 17. 09:40

Inkább árcsökkenéssel zárult a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a kukorica 0,4 százalékkal, a repce pedig 2,4 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A szójabab azonban 1 százalékkal drágult. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce azonban drágult.

Tovább csúsztak a lejtőn a terményárak

2024. február 16. 13:10

Alapos mínuszokat hozott a csütörtöki kereskedési nap a terménypiacokon. Chicagóban a búza 3,3 százalékkal, a kukorica 1,2 százalékkal, a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 2,5 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Meddig esnek még? – Újabb hároméves mélyponton a kukorica és a szójabab

2024. február 15. 08:40

A szerdai nap korrekcióval telt a terménypiacokon a tengerentúlon és Európában is.

Emelkedett a főbb gabonanövények termésmennyisége

2020. augusztus 19. 11:43

Csaknem 2,4 millió hektáron 15,5 millió tonna gabonát takarítottak be a tavalyi esztendőben, 3,7 százalékkal többet, mint 2018-ban. A termésmennyiség az előző öt év átlagát kismértékben meghaladta.

Másfél hónapos rali után csökken a búza ára

2021. január 23. 10:45

A párizsi árutőzsdén mindegyik fontos agrártermék, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent.

Tiszta vetőmag - sikeres növénytermelés - II. CHH Élelmiszer- és takarmányipari szakmai nap - Győr

2019. április 2. 07:11

A szakmai nap programjában előadások és interaktív gépbemutató szerepelt. A szakmai előadásokat meghívott intézményi és egyetemi előadók, illetve a CHH Műszaki Kft. szakemberei tartották.

Csalódást okozott a kereslet-kínálati jelentés

2020. december 11. 06:37

A búza határidős áraira is hatással volt a szójabab kereskedése, de a piac a kerekedési nap elején kialakult nyereséghez ragaszkodott.