Terményárak
Terményárak

Jó öt százalékkal drágult a szójabab múlt héten

Jó öt százalékkal drágult a szójabab múlt héten

Agrofórum Online

Chicagóban a szójabab 5,1 százalékkal, a repce 4,5 százalékkal, a kukorica pedig 2,2 százalékkal drágult január első hetében. A búza viszont 0,6 százalékot vesztett értékéből.

A szójabab a lendületes jó öt százalékos drágulás után tonnánként 505,92 dollárba került. Ez hat és fél éves csúcs, ha még ötven dollárt szedne magára a kurzus a közeli hetekben, akkor már nyolc éves magasságban lenne az árszint. Továbbra is komoly aggodalmak vannak a dél-amerikai csapadékhiány miatt, így ott az átlagtól elmaradó termésre számítanak sokan. A repce is majdnem ilyen arányban, 4,5 százalékkal drágult már az év elején és 290 dollárba került ezután egy tonna. A kukorica 195,5 dollár/tonnás értéke 2,2 százalékos pluszt jelentett, miközben a búza 0,6 százalékkal vesztett értékéből és 234,6 dollárba került egy tonna.

A kereskedők a piacon már az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) január 12-én ismertetendő kereslet-kínálati jelentése alapján spekuláltak. Kedden pontosabb becsléseket hoznak majd nyilvánosságra arról, hogy a gazdálkodási év végére milyen készletadatokra számítanak a szakértők. Egyes elemzők szerint nem kizárt, hogy a héten az USDA csökkenti a 2020-as amerikai kukorica- és szójabab-betakarítási becsléseit is. Ez egyértelműen a további áremelkedés irányába ható üzenet lenne a parkettnek.

A kevésbé figyelt agrártermékek közül a zab, a kakaó és a kávé vesztett értékéből, de a többi mind drágult. Az elmúlt héten a zab ára 1,7 százalékkal, a kakaó kurzusa 3,9 százalékkal, a kávé árjegyzése pedig 4,2 százalékkal csökkent. Ezekkel szemben a rizs 2,3 százalékkal, a szójaliszt 2,5 százalékkal, a szójaolaj 2,69 százalékkal, a cukor 0,5 százalékkal, a narancslé pedig 1 százalékkal drágult.

Párizsban a malmi búza 1,6 százalékkal drágult az elmúlt héten, a repce pedig 5,2 százalékot szedett magára, ezzel szemben a kukorica árjegyzése 7,5 százalékkal csökkent. Európában egy tonna malmi búza ezek után 216,75 euróba, egy tonna repce 440 euróba, míg ugyanennyi kukorica 202,5 euróba került.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica ára hároméves mélypontra csökkent

2024. február 22. 13:40

Szinte mindegyik termény ára csökkent a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce 1,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

2024. február 21. 15:10

Az orosz búza exportára a múlt héten tovább csökkent a világpiaci árak gyengülése és – elemzők szerint – a szállítások némi növekedése közepette.

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

2024. február 21. 10:10

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

RAPOOL-REPCÉK. DYNAMIC – modern idők modern hibridje

2019. július 12. 09:33

Terméspotenciálja kimagasló, ezt bizonyítja a tavaly Polgárdi határában beállított fejlesztői kísérletekben elért közel 5,5 t/ha-os terméseredménye, amit a Magyar Kukorica Klub hitelesített.

Akár esett, akár nem, az árak emelkedtek a héten

2021. július 21. 08:24

A hazai helyzetet is meghatározza most a csapadákos időjárás, a repce betakarítása is már időnként megakadt, most a búzáért kell drukkolni, hogy ne legyen sok "eső utáni" búza.

A kukorica ára 19 százalékkal zuhant egyetlen hét alatt

2021. június 28. 06:17

Múlt héten is az eladók uralták az agrárpiacokat, mind a tengerentúlon, mind Európában.

Érdemes korán kezdeni? - Lombtrágyázási gondolatok

2018. március 1. 12:16

Meg kell vizsgálnunk, hogy mikor érdemes kiadni a lombtrágyát, ha szükséges, milyen kiegészítés kell mellé.