Terményárak
Terményárak

Optimizmus a gabonapiacon

Optimizmus a gabonapiacon

Agrofórum Online

A kiszivárgott hírek szerint egy lépéssel közelebb kerültek a megállapodáshoz a felek a kereskedelmi háború agrártermékekre vonatkozó fejezetében. Kína lemondana az egyes termékekre kivetett vámokra, de részletek még nem ismeretek.

Kína közölte, hogy lemond egyes amerikai mezőgazdasági termékek behozatali vámjáról, ezzel megújítva az optimizmust a Washington és Peking közötti esetleges kereskedelmi megállapodással kapcsolatban. Ennek köszönhetően negyedik napja emelkedett a szójabab ára Chicagoban. A 0,6 százalékos plusszal a tonnánkénti 326,6 dolláros szintig szaladt a kurzus.

A vámmentesség egyes vállalatok által Kínába szállított szójababra és sertéshúsra vonatkozna, közölte az pekingi pénzügyminisztérium egyik illetékese a Thomson Reuters hírügynökség szerint. A kínai kormányzat munkatársa nem közölte, hogy az intézkedés milyen mennyiségre vonatkozna.

A nyilatkozat támogatta a szójabab kereskedését, mivel Kína a világ legnagyobb szójabab-importőre és a tavaly eszkalálódott kereskedelmi háború óta csökkentette az Egyesült Államokból vásárolt mennyiséget. Az így kiesett mennyiséget Kína Dél-Amerikából szerezte be. Az amerikai kereskedők és mezőgazdasági termelők remélik, hogy a tárgyalásokban fordulat következhet be és az megkönnyíti a helyzetüket. “A vámmentesség egyértelműen jó hír” – szövegezte le Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója.

“Az elmúlt időszak árcsökkenése túlzott volt, így a mostani kurzusnövekedésnek vannak alapjai” – fűzte hozzá Matt Wiegand, a FuturesOne agrárbrókercég kereskedője. A piacon sokan óvatosak voltak az elhúzódó amerikai és kínai kereskedelmi tárgyalások miatt és nem nyitottak új pozíciókat. Attól tartottak, hogy a rivális szójabab-szállító országban, Brazíliában rekordtermést takaríthatnak majd be a termelők.

“A szójabab piacán február/márciusban következhet be fordulat” – fűzte hozzá Tomm Pfitzenmaier, az iowai Summit Commodity Brokerage mezőgazdasági elemzője.

A búza és a kukorica ára is 0,1-0,1 százalékkal emelkedett. A repce piacán is a vevők voltak többségében, a kurzus 0,9 százalékkal emelkedett.

Szárnyal a kukorica az árutőzsdén

2020. január 18. 11:33

A kukorica tonnánkénti árjegyzése a 224,7 dollárnak megfelelő szintig erősödött a ritkán látható napon belüli rali során.

Csúnya lejtőn a gabonapiac

2020. január 17. 08:33

Az árakra a Kína és az Egyesült Államok közötti megállapodás konkrétumainak hiánya mellett a dél-amerikai időjárási hírek is nyomást gyakoroltak.

A megállapodás aláírása ellenére egy hónapos mélyponton a szójabab ára

2020. január 16. 07:35

A szójabab árjegyzése a chicagói árutőzsdén 1,3 százalékkal a tonnánkénti 341,5 dollárnak megfelelő szintig süllyedt, ami egy hónapos mélypontot jelent.

Örülhetnek az agrártermelők: ma aláírhatják az első kereskedelmi megállapodást

2020. január 15. 16:39

A mostani megállapodásra érdemes első fázisként gondolni és a legfrissebb információk alapján a következő, nehezebb fázisra már csak a novemberi választás után kerülhet sor.

Romlottak az uniós búza és az árpa hozamkilátásai

2019. április 15. 09:47

Öröm az ürömben, hogy még a mérsékelt előrejelzés is 14 százalékkal magasabb érték a tavalyi terméseredménynél.

Árcsökkenéssel kezdték a hetet a fő gabonafélék

2019. november 19. 09:35

A kukorica 0,6, a búza 0,1 százalékot vesztett értékéből, ám később a búza kurzusa magára talált és 0,4 százalékos plusszal a vékánkénti 504 dollárcentes szint közelébe kapaszkodott a kurzus.

Két hetes mélypont után drágult a szójabab

2019. október 29. 16:03

A kukorica piacán nem várnak érdemi változást a keresleti oldalon, ez csak a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi konfliktus enyhülése változtatna.

Így aratják az őszi búzát Tabajd határában (VIDEÓK)

2018. július 4. 09:07

Zsár Ernő Tamás tabajdi fiatal gazdálkodót látogattuk meg, ahonnan élőben jelentkeztünk a fülkéből, valamint drónvideót is készítettünk.