Terményárak
Terményárak

Optimizmus a gabonapiacon

Optimizmus a gabonapiacon

Agrofórum Online

A kiszivárgott hírek szerint egy lépéssel közelebb kerültek a megállapodáshoz a felek a kereskedelmi háború agrártermékekre vonatkozó fejezetében. Kína lemondana az egyes termékekre kivetett vámokra, de részletek még nem ismeretek.

Kína közölte, hogy lemond egyes amerikai mezőgazdasági termékek behozatali vámjáról, ezzel megújítva az optimizmust a Washington és Peking közötti esetleges kereskedelmi megállapodással kapcsolatban. Ennek köszönhetően negyedik napja emelkedett a szójabab ára Chicagoban. A 0,6 százalékos plusszal a tonnánkénti 326,6 dolláros szintig szaladt a kurzus.

A vámmentesség egyes vállalatok által Kínába szállított szójababra és sertéshúsra vonatkozna, közölte az pekingi pénzügyminisztérium egyik illetékese a Thomson Reuters hírügynökség szerint. A kínai kormányzat munkatársa nem közölte, hogy az intézkedés milyen mennyiségre vonatkozna.

A nyilatkozat támogatta a szójabab kereskedését, mivel Kína a világ legnagyobb szójabab-importőre és a tavaly eszkalálódott kereskedelmi háború óta csökkentette az Egyesült Államokból vásárolt mennyiséget. Az így kiesett mennyiséget Kína Dél-Amerikából szerezte be. Az amerikai kereskedők és mezőgazdasági termelők remélik, hogy a tárgyalásokban fordulat következhet be és az megkönnyíti a helyzetüket. „A vámmentesség egyértelműen jó hír” – szövegezte le Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója.

„Az elmúlt időszak árcsökkenése túlzott volt, így a mostani kurzusnövekedésnek vannak alapjai” – fűzte hozzá Matt Wiegand, a FuturesOne agrárbrókercég kereskedője. A piacon sokan óvatosak voltak az elhúzódó amerikai és kínai kereskedelmi tárgyalások miatt és nem nyitottak új pozíciókat. Attól tartottak, hogy a rivális szójabab-szállító országban, Brazíliában rekordtermést takaríthatnak majd be a termelők.

„A szójabab piacán február/márciusban következhet be fordulat” – fűzte hozzá Tomm Pfitzenmaier, az iowai Summit Commodity Brokerage mezőgazdasági elemzője.

A búza és a kukorica ára is 0,1-0,1 százalékkal emelkedett. A repce piacán is a vevők voltak többségében, a kurzus 0,9 százalékkal emelkedett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

2024. július 11. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ugyanakkor a kukorica pluszban zárt.

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

2024. július 10. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

A kukoricatermelők örülhetnek a hurrikánnak

2024. július 9. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is mínuszban zárt, miközben a takarmánybúza stagnált.

Összességében jó hetet zárt a gabonapiac

2020. március 30. 08:42

A kukorica drágulása mögött korrekciós tényezők álltak múlt héten, ugyanis az azt megelőző hetekben sokat vesztett értékéből a termék az üzemanyagkereslet csökkenése miatt.

Félmilliárd forintos projekt keretében újul meg a dunaföldvári malom

2019. január 24. 08:38

Az 505 millió forintos projektet, amelyet 187 millió forinttal támogat a Gazdasági és Innovációs Operatív Program, két éven belül valósítják meg.

Amerikában csökkentek, Európában pedig emelkedtek a terményárak

2023. október 21. 18:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Ismét fenyeget a sárgarozsda

2023. április 23. 08:36

A sárgarozsda amilyen hírhedt és veszélyes kórokozó, fungicidekkel viszont rendkívül jól kontrollálható. A helyes védekezés kulcsa nem az alkalmazandó készítmény kiválasztása, hanem a helyes időzítés, a kórokozó mielőbbi észlelése.