Terményárak
Terményárak

Újra hét és fél éves csúcson járt a kukorica

Újra hét és fél éves csúcson járt a kukorica

Agrofórum Online

Vegyes kép alakult ki az agrárpiacokon. Chicagóban a búza 1,8 százalékot, a kukorica 0,5 százalékot, a repce pedig 1,5 százalékot vesztett értékéből. A szójabab ára enyhén, 0,1 százalékkal emelkedett. Párizsban a repce és a kukorica drágult, a malmi búza stagnált a következő határidőre, a takarmánybúza pedig olcsóbb lett.

Az amerikai kukorica határidők ugyan csökkentek csütörtökön, de napközben 7 és fél éves csúcsot értek el, amit az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) erős kínai keresletről szóló megerősítése okozott. A szójabab jól zárta az erős heti exportértékesítést, mivel a kereskedők a brazíliai betakarítások miatt aggódtak. A búza kurzusa csökkent, annak ellenére, hogy a heti exportértékesítés magas volt az elemzői várakozásoknak megfelelően.

Az USDA szerint az amerikai kukorica exportértékesítése a január 28-án zárult héten elérte a 7,520 millió tonnát. Ez rekord és a mennyiségből 5,86 millió tonnát Kína vásárol. Az amerikai szójabab heti 824 000 tonnás exportértékesítése meghaladta a kereskedelmi becsléseket, 598 900 tonnát adtak el Kínába.

A brazil agrárminiszter elmondta, hogy az ország 133 millió tonna szójabab és több mint 103 millió tonna kukorica betakarítására számít, annak ellenére, hogy a túlzott esőzés miatt késnek a betakarítások. Az USDA helyi irodája 105 millió tonnára csökkentette a brazil kukoricatermelésre vonatkozó becslését, szemben az USDA központi, hivatalos előrejelzésével, amely 109 millió tonnát jelent.

A búzakereskedők értékelik a legutóbbi orosz bejelentést is, miszerint egy állandó mechanizmust terveznek beindítani a búza exportadójának kezelésére április 1-től.

A párizsi árutőzsdén sem volt határozott iránya a kereskedésnek. A takarmánybúza mínuszos, a repce és a kukorica pluszos napon volt túl, míg a malmi búza ugyanannyiba került a következő határidőre, mint egy nappal korábban. Egy tonna malmi búzáért 224,75 eurót adtak így záráskor márciusra. Napközben a 224 és a 226,75 eurós szint között mozgott a kurzus. Nem volt túl nagy az érdeklődés, mindössze 20 261 üzletet kötöttek a parketten. Májusra is csak 17 417 kontraktus jött létre, ez is átlag alattinak számít. Utóbbi határidőre 1 euróval a tonnánkénti 218,75 eurós szintig csökkent az árszint. A hosszabb, szeptemberi határidőre egyébként jó húsz euróval olcsóbb a búza, 197 eurót adtak egy tonnáért. Tehát a határidős piacon most a pillanatnyi ár magasabb, mint a későbbi hónapokra szóló határidős ár, ezt az úgynevezett backwardation helyzet. Ez arra utal, hogy hosszabb távon a búza árának mérséklődésére számítanak a kerekedők. A takarmánybúza 201,8 eurós árszintje 80 eurócentes árcsökkentést jelentett tonnánként. A kukorica 1,5 eurós plusz után 201,75 euróba került tonnánként. A repce 439,25 euró/tonnás árszintje pedig 2,75 eurós plusznak felelt meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica ára hároméves mélypontra csökkent

2024. február 22. 13:40

Szinte mindegyik termény ára csökkent a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce 1,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

2024. február 21. 15:10

Az orosz búza exportára a múlt héten tovább csökkent a világpiaci árak gyengülése és – elemzők szerint – a szállítások némi növekedése közepette.

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

2024. február 21. 10:10

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

RAPOOL-repcék: DUPLO

2021. július 28. 10:55

Azoknak ajánljuk, akik egészséges, szilárd szárú, rugalmasan betakarítható hibridet keresnek. A DUPLO jól tűri a szárazságot és kötött talajokon is boldogul. Ősszel rendkívül intenzíven fejlődik, ezért bátran vethető később is.

Jelentős a gyapottok bagolylepke kártétele

2021. augusztus 24. 16:14

A kukorica állományok kukoricamoly fertőzöttsége változatlanul magas és a lepkék rajzása emelkedő tendenciát mutat.

Lefordult az egy hónapos csúcsról a búza ára

2023. március 31. 08:03

A búza kurzusa enyhült, mivel a kereskedők figyelemmel kísérték a fejleményeket Oroszországban, amely a világ legnagyobb élelmiszer-gabona-exportőre.

Egy hónapos mélyponton a kukorica kurzusa

2021. május 26. 06:08

Párizsban a malmi búza árszintje 3 euróval 205,25 euró/tonnáig mérséklődött szeptemberre. Napközben 203,75 eurón is kötöttek üzletet.