Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom
Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

Agrofórum Online

A „GABA" elnevezésű hatóanyag világszerte jelentős figyelmet kapott, mivel képes az idegek működésének kiegyensúlyozására és a stressz csökkentésére.

A dél-koreai Dzsindzsuban (Gyeongsangnam-do) található Sunja’s Farm nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy olyan paradicsomokat termesztett, amelyek 100 grammonként több mint 750 mg GABA-t tartalmaznak, genetikai módosítás nélküli, természetes gazdálkodási módszereket alkalmazva.

A GABA, azaz a gamma-aminovajsav a központi idegrendszerben létfontosságú gátló neurotranszmitter, amely a központi idegrendszerben (CNS) van jelen, beleértve a cerebrospinalis (agy-gerincvelői) folyadékot is. Kulcsfontosságú szerepet játszik az agyi anyagcsere és keringés elősegítésében.

Stresszcsökkentő tulajdonságai mellett a GABA különböző egészségügyi jótékony hatásai is ismertek, többek között a vérnyomás normalizálása, a vér koleszterin- és trigliceridszintjének emelkedésének gátlása, a vesék, a máj és a hasnyálmirigy aktiválása, a vércukorszint csökkentése, az agyi keringés javítása, az agysejtek anyagcseréjének serkentése és az elhízás megelőzése.

20 milliárd jenes piac

A „GABA” népszerűsége különösen a japán funkcionális élelmiszerek piacán erősödött meg, ahol a vérnyomáscsökkentés, a stresszoldás és az alvás fokozása terén a legfontosabb funkcionális összetevők között szerepel. Jelenleg több mint 7000 élelmiszer-regisztrációval a piac mérete meghaladja a 20 milliárd jent, az értékesítés 2002 körül kezdődött.

Míg Japánban a magas GABA-tartalmú növényeket általában génmódosítással állítják elő, a Sunja’s Farm (Sun-ja Seo vezérigazgató/Co-CEO Min-a Jung), egy dél-koreai vállalat úttörő szerepet játszik abban, hogy természetes termesztési módszerekkel GABA-ban gazdag paradicsomot termeljenek, ami lehetőséget kínál a japán piacra történő exportra.

A Sunja’s Farm sajátos gazdálkodási módszerével termesztett „GABA paradicsom” a génmódosított növényekhez hasonló GABA-szintekkel büszkélkedhet, amelyeket kizárólag természetes mezőgazdasági eljárásokkal érnek el. Ez a termék nemcsak Japánban, hanem a nemzetközi piacon is nagy figyelmet fog kelteni.

„Az a célunk, hogy növeljük tengerentúli exportunkat mezőgazdasági termékeinkkel, amelyek a kiterjedt kísérletezés és elkötelezettség csúcspontját jelentik. Törekvéseink túlmutatnak a mezőgazdasági alapanyagok puszta exportálásán.

Olyan hagyományos élelmiszereket is készítünk, mint a pirospaprika krém és a kimchi fűszerkeverék, amelyeket a GABA paradicsom használatával állítunk elő. E termékeket stratégiai szempontból kívánjuk kihasználni, hogy a K-FOOD növekvő népszerűségét kamatoztatva vezető pozíciót foglaljunk el a piacon” – nyilatkozta a Sunja’s Farm társ-vezérigazgatója, Min-a Jung.

(Fotó: Sharon Ang/Pixabay)

Megoldások (majdnem) minden fügeproblémára

2024. július 22. 07:10

A füge, ha a talaj felett elpusztul (mert például túl hideg volt a tél), általában gond nélkül regenerálódik a gyökértörzsből.

Az üvegházak globális térnyerése segíthet lehűteni a bolygót?

2024. július 18. 15:10

Az üvegházak egyáltalán nem környezetbarát építmények. Most azt vizsgálják, az általuk visszavert sugárzás segíthet-e mérsékelni a klímaváltozást.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Paradicsommal kapcsolatos étkezési szokások és két tájfajta értékelése

2019. augusztus 26. 04:37

A 2018-ban végzett kutatásom során két paradicsom tájfajtát, a sárga bogyószínű Ceglédit és a rózsaszínes-piros árnyalatú Faddit vetettem alá növényvédelmi és termesztéstechnológiai vizsgálatnak. A kutatás mellékágát egy fogyasztói kérdőív adta, melynek eredményeit a következőkben ismertetem.

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

2018. december 25. 20:21

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.