Agrárközösség
Agrárközösség

A vízhiányról számokban

A vízhiányról számokban

Az Agrárközösség pályázati szakértője összesítette az áprilisban megjelent integrált vízháztartási tájékoztatót, amellyel számszerűsítve is bemutatja, hogy mekkora a baj.

2019. márciusában az ország különböző területein különböző mennyiségű csapadék hullott, de sehol nem haladta meg a 42 millimétert. A felső érték még jónak is tűnhet, de ez az ország nyugati határánál jelentkezett, és kevesebb mint az ország 1%-át érintette.

Az első negyedévet figyelembe véve sem volt más a helyzet, mivel erre az időszakra vetítve 38 mm csapadékhiány volt mérhető az időszakos átlaghoz képest.

A csapadékhiány mellett a globális felmelegedés eredményeként kialakuló éghajlatváltozást tökéletesen mutatja a léghőmérséklet nagymértékű emelkedése. Március hónapban az országos területi átlagérték 8,3 C° volt. Ez sokévi (30) márciusi átlaghoz viszonyítva 3,2 C°-os emelkedést mutat.

A csapadékhiány és a felmelegedés együttes hatása okozza a talajnedvesség csökkenését, ami március hónapban a legfelsőbb talajréteg esetében (0-20 cm) 20-30%-kal alacsonyabb volt a februári értékekhez képest.

A talajok vízháztartási állapota tovább romlott, a tartalékok csak az alsó talajrétegekben állnak rendelkezésre, mely a növények kezdeti fejlődési szakaszában nem érhető el.

És ami azt illeti, a második negyedév sem tűnik túl biztatónak, mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat 2019. március 12-én kiadott hosszú távú meteorológiai előrejelzése szerint áprilisban az átlagosnál melegebb és kissé szárazabb, májusban az átlagosnál melegebb és szárazabb, júniusban az átlagosnál melegebb és kissé szárazabb időjárás valószínűsíthető.

A havi középhőmérséklet és a havi csapadékösszeg országos átlagértékei az alábbi előrejelzett értékközökben várhatók (zárójelben a sokévi átlag került feltüntetésre):

Ahol öntözés kiépítésére nincs lehetőség, ott érdemes felmérni azt, hogy milyen aszálytűrő kultúrákat lehet vetni, amivel elkerülhető a nagyobb mértékű veszteség.

A tavaszi aszály elkerüléséről már nem beszélhetünk, maximum annak mértéke változhat. Az előrejelzések bekövetkezésével az alábbi ábrán szereplő mértékű aszály várható:

Javaslom, hogy mindenki vonja le a következtetést az adatok alapján és határozza meg, mit tud tenni az aszálykárok elkerülése érdekében.
A döntést nem tudjuk meghozni senki helyett, de segíteni tudunk annak, aki belátja, hogy változtatni kell a hosszú távú fennmaradáshoz.

Török Zoltán,
pályázati szakértő

A cikkben felhasznált adatok forrása: INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNYÉRTÉKELÉS 2019. április – kivonata. Készítette: Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A mezőgazdasági idénymunka (EFO) igénybevételének és elszámolásának szabályai

2019. szeptember 4. 10:55

Az ősz a mezőgazdasági idénymunka fő szezonja. Mik a fontos pontok, amelyekkel érdemes tisztában lenni? Tudta például, hogy az idénymunkával szabadság is keletkezik, amit meg kell váltani?

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

2019. július 5. 06:47

Az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítés teljesítése szempontjából „kötelezően” teljesítendő feladat, hanem körültekintően alkalmazva kifejezetten hatékony talajjavítási módszer.

Lehet elbirtoklással földet „szerezni”?

2019. június 26. 14:36

Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki elbirtoklás jogcímén szerezzen tulajdonjogot szemben a többi tulajdonszerzési jogcímmel (pl.: adásvétel, ajándékozás)?

Az öntözés a versenyképesség záloga

2018. szeptember 19. 06:26

Minden egyes fúrt kutat nyilvántartásba kell venni, ahogy azzal is egyetértünk, hogy tudnunk kell, hogy azok a kutak milyen vízhozamot tudnak biztosítani, illetve mekkora a vízkivétel.

Megérné öntözni a területeket

2018. május 16. 09:52

Becslések szerint megfelelő vízgazdálkodással akár 1,1 millió tonnával több terményt takaríthatnának be minden évben a gazdálkodók, ami 135,6 milliárd forintos többletbevételt jelentene.

Egyedi fúvókavezérelt Center-Corner öntőzőberendezés

2018. október 1. 09:07

A BAUER cég öntözőgépeket, gyorskapcsolású öntözőcsöveket, szivattyúkat valamint hígtrágyakezelő és kijuttató berendezéseket gyárt már több mint 80 éve.

Frissült az öntözési eljárások útmutatója

2019. július 10. 11:22

A NAK a hatályos jogszabályoknak megfelelően aktualizálta az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokat összefoglaló útmutatóját.