Agrárközösség
Agrárközösség

A vízhiányról számokban

A vízhiányról számokban

Az Agrárközösség pályázati szakértője összesítette az áprilisban megjelent integrált vízháztartási tájékoztatót, amellyel számszerűsítve is bemutatja, hogy mekkora a baj.

2019. márciusában az ország különböző területein különböző mennyiségű csapadék hullott, de sehol nem haladta meg a 42 millimétert. A felső érték még jónak is tűnhet, de ez az ország nyugati határánál jelentkezett, és kevesebb mint az ország 1%-át érintette.

Az első negyedévet figyelembe véve sem volt más a helyzet, mivel erre az időszakra vetítve 38 mm csapadékhiány volt mérhető az időszakos átlaghoz képest.

A csapadékhiány mellett a globális felmelegedés eredményeként kialakuló éghajlatváltozást tökéletesen mutatja a léghőmérséklet nagymértékű emelkedése. Március hónapban az országos területi átlagérték 8,3 C° volt. Ez sokévi (30) márciusi átlaghoz viszonyítva 3,2 C°-os emelkedést mutat.

A csapadékhiány és a felmelegedés együttes hatása okozza a talajnedvesség csökkenését, ami március hónapban a legfelsőbb talajréteg esetében (0-20 cm) 20-30%-kal alacsonyabb volt a februári értékekhez képest.

A talajok vízháztartási állapota tovább romlott, a tartalékok csak az alsó talajrétegekben állnak rendelkezésre, mely a növények kezdeti fejlődési szakaszában nem érhető el.

És ami azt illeti, a második negyedév sem tűnik túl biztatónak, mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat 2019. március 12-én kiadott hosszú távú meteorológiai előrejelzése szerint áprilisban az átlagosnál melegebb és kissé szárazabb, májusban az átlagosnál melegebb és szárazabb, júniusban az átlagosnál melegebb és kissé szárazabb időjárás valószínűsíthető.

A havi középhőmérséklet és a havi csapadékösszeg országos átlagértékei az alábbi előrejelzett értékközökben várhatók (zárójelben a sokévi átlag került feltüntetésre):

Ahol öntözés kiépítésére nincs lehetőség, ott érdemes felmérni azt, hogy milyen aszálytűrő kultúrákat lehet vetni, amivel elkerülhető a nagyobb mértékű veszteség.

A tavaszi aszály elkerüléséről már nem beszélhetünk, maximum annak mértéke változhat. Az előrejelzések bekövetkezésével az alábbi ábrán szereplő mértékű aszály várható:

Javaslom, hogy mindenki vonja le a következtetést az adatok alapján és határozza meg, mit tud tenni az aszálykárok elkerülése érdekében.
A döntést nem tudjuk meghozni senki helyett, de segíteni tudunk annak, aki belátja, hogy változtatni kell a hosszú távú fennmaradáshoz.

Török Zoltán,
pályázati szakértő

A cikkben felhasznált adatok forrása: INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNYÉRTÉKELÉS 2019. április – kivonata. Készítette: Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

2019. július 5. 06:47

Az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítés teljesítése szempontjából „kötelezően” teljesítendő feladat, hanem körültekintően alkalmazva kifejezetten hatékony talajjavítási módszer.

Lehet elbirtoklással földet „szerezni”?

2019. június 26. 14:36

Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki elbirtoklás jogcímén szerezzen tulajdonjogot szemben a többi tulajdonszerzési jogcímmel (pl.: adásvétel, ajándékozás)?

Mérföldkő az ökológiai pályázat kibővítése

2019. május 29. 08:58

Az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat, köszönhetően az újabb pályázati kiírásnak és a kedvező Agrárminisztériumi döntésnek is. Azonban még így is gyorsabb a fogyasztók bioélelmiszerek iránti igénye, mint az ökoterületek növekedési üteme. Tavaly írtak ki egy új ökológiai pályázatot, amelynek keretéből több hazai gazdálkodó plusz forrást nyert.

Mit termesszünk, ha a szokásos kultúrák már nem elég jövedelmezőek?

2019. április 10. 10:37

A megváltozott időjárási körülmények és az értékesítési nehézségek egyre több gondot okoznak a Gazdálkodóknak, sokszor egy-egy kultúra a jövedelmezőség alsó határát súrolja, vagy esetleg el sem éri.

Gyakori gond az öntözés során a szórófejek eltömődése

2019. július 2. 07:37

Az öntözési technika fejlődése, a precíziós öntözés, egyre szigorúbb követelményeket támaszt a vízminőséggel szemben. Pontos víz- és tápoldat-adagolásnál használatos szórófejek és csepegtető testek rendkívül érzékenyek a vízminőségre, gyorsan eldugulnak, használhatatlanná válnak.

Itt az idő a szemléletváltásra a vízgazdálkodásban is

2019. március 23. 11:02

Az öntözés csak a magyar termőföld 2 százalékára terjed ki, ezért 2024-ig 100 ezer hektárral növelni kell az öntözhető területek nagyságát.

Évelő dísznövények ültetésének és gondozásának alapszabályai

2019. január 23. 04:37

Az évelő dísznövényeket a türelmetlen, de dolgos kertész hálás barátainak is nevezik: a kiültetésüket követő néhány hónap alatt már színpompás, egészséges állományt képezhetnek. Ehhez viszont körültekintő helyválasztás és hosszú hónapok kitartó gondozása, védelme szükséges. Lássuk, milyen körülményekre figyeljünk, hogy egészséges évelő dísznövények díszítsék a kertünket!

Kiemelt szerep jut az öntözésfejlesztés ösztönzésére

2019. május 20. 06:16

Ma a vízelvezetés helyett a víz megtartására kell törekedni, a víz a mezőgazdasági öntözés célját kell szolgálja.