Agrárközösség
Agrárközösség

A vízhiányról számokban

A vízhiányról számokban

Az Agrárközösség pályázati szakértője összesítette az áprilisban megjelent integrált vízháztartási tájékoztatót, amellyel számszerűsítve is bemutatja, hogy mekkora a baj.

2019. márciusában az ország különböző területein különböző mennyiségű csapadék hullott, de sehol nem haladta meg a 42 millimétert. A felső érték még jónak is tűnhet, de ez az ország nyugati határánál jelentkezett, és kevesebb mint az ország 1%-át érintette.

Az első negyedévet figyelembe véve sem volt más a helyzet, mivel erre az időszakra vetítve 38 mm csapadékhiány volt mérhető az időszakos átlaghoz képest.

A csapadékhiány mellett a globális felmelegedés eredményeként kialakuló éghajlatváltozást tökéletesen mutatja a léghőmérséklet nagymértékű emelkedése. Március hónapban az országos területi átlagérték 8,3 C° volt. Ez sokévi (30) márciusi átlaghoz viszonyítva 3,2 C°-os emelkedést mutat.

A csapadékhiány és a felmelegedés együttes hatása okozza a talajnedvesség csökkenését, ami március hónapban a legfelsőbb talajréteg esetében (0-20 cm) 20-30%-kal alacsonyabb volt a februári értékekhez képest.

A talajok vízháztartási állapota tovább romlott, a tartalékok csak az alsó talajrétegekben állnak rendelkezésre, mely a növények kezdeti fejlődési szakaszában nem érhető el.

És ami azt illeti, a második negyedév sem tűnik túl biztatónak, mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat 2019. március 12-én kiadott hosszú távú meteorológiai előrejelzése szerint áprilisban az átlagosnál melegebb és kissé szárazabb, májusban az átlagosnál melegebb és szárazabb, júniusban az átlagosnál melegebb és kissé szárazabb időjárás valószínűsíthető.

A havi középhőmérséklet és a havi csapadékösszeg országos átlagértékei az alábbi előrejelzett értékközökben várhatók (zárójelben a sokévi átlag került feltüntetésre):

Ahol öntözés kiépítésére nincs lehetőség, ott érdemes felmérni azt, hogy milyen aszálytűrő kultúrákat lehet vetni, amivel elkerülhető a nagyobb mértékű veszteség.

A tavaszi aszály elkerüléséről már nem beszélhetünk, maximum annak mértéke változhat. Az előrejelzések bekövetkezésével az alábbi ábrán szereplő mértékű aszály várható:

Javaslom, hogy mindenki vonja le a következtetést az adatok alapján és határozza meg, mit tud tenni az aszálykárok elkerülése érdekében.
A döntést nem tudjuk meghozni senki helyett, de segíteni tudunk annak, aki belátja, hogy változtatni kell a hosszú távú fennmaradáshoz.

Török Zoltán,
pályázati szakértő

A cikkben felhasznált adatok forrása: INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNYÉRTÉKELÉS 2019. április – kivonata. Készítette: Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Mit termesszünk, ha a szokásos kultúrák már nem elég jövedelmezőek?

2019. április 10. 10:37

A megváltozott időjárási körülmények és az értékesítési nehézségek egyre több gondot okoznak a Gazdálkodóknak, sokszor egy-egy kultúra a jövedelmezőség alsó határát súrolja, vagy esetleg el sem éri.

Ilyen, amikor az Európai Számvevőszék tart direkt ellenőrzést a magyar termelőnél

2019. március 29. 12:37

Mucsi Nikolett az Agrárközösség vezető szaktanácsadója mesél az ellenőrzésről, amelyet az egyik AKG-feltételrendszer szerint gazdálkodó szaktanácsoltjánál folytattak le a Számvevőszék ellenőrei.

Mit kell tudni a betegszabadságról?

2019. március 14. 12:16

A munkavállalót munkáltatójánál az adott naptári évben betegsége miatti keresőképtelensége idejére - ide nem értve a társadalombiztosítási szabályok szerint üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenséget, valamint a veszélyeztetett terhesként történő gondozásba vételt követő, terhesség miatti kereső képtelenséget - tizenöt nap betegszabadság illeti meg, melyre az ellátást a munkáltató fizeti. 

Drónos növényvédelem – a jövő, vagy forrófejűek szakmaiatlan technikai sportja? – Kérdések és válaszok a dróntechnológiával kapcsolatban

2019. január 7. 08:11

Az elmúlt időszakban rengeteg kétség és kérdés merül fel a dróntechnológiával kapcsolatban, mind szakmai, mind gazdálkodói oldalról. Morva Tamás az Agrárközösség növényorvosa és növényvédelmi üzletág vezetője az alábbi írásban összegezte a leggyakoribb kérdéseket és a válaszokat.

Hatékonyabb az átszervezett falugazdász-hálózat

2018. november 12. 11:16

Az adminisztrációs terhek enyhítésén és szakmai tájékoztatáson túl közel ezermilliárd forintra rúg az az összeg, amihez az elmúlt években a gazdálkodók a falugazdász-hálózaton keresztül hozzájutottak.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Csapadékgazdálkodás: fel kell számolni a függést

2019. január 5. 17:55

Hazánk vízkészletének három forrása van: a csapadék, a felszíni, valamint felszín alatti vízbázisokból származó vízkontingensek. A tervezett fejlesztési beruházásokkal a vízkínálat által az öntözött területek nagyságának hatásterülete többszörösére növelhető.