Agrárközösség
Agrárközösség

Jó hírekkel köszönt be az ősz! Milyen pályázatok nyílnak meg?

Jó hírekkel köszönt be az ősz! Milyen pályázatok nyílnak meg?

Két népszerű felhívásról érkezett hír, plusz a ráadás.

2015 után idén újra pályázható lesz ÖKO program, ahol 5 évre normatív jellegű támogatást nyerhetnek el azok a gazdák, akik vállalják az ökológiai gazdálkodás folytatását legyen szó szántó, gyep vagy gyümölcsösről. Itt nem szükséges az összes használatban lévő föld bevonása. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a gazdálkodó csak gyep vagy olyan szántó területeket vonnak be, melyek termelésre éppen csak alkalmasak. Jobb minőségű termőterületeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyan is egy jó növényorvossal fenntartható a termésátlag úgy, hogy az ÖKO kompenzációs támogatást is megkapja a gazdálkodó.

A jelenleg futó Vidékfejlesztési Program másik visszatérője az ÉLIP pályázat, melynek keretein belül gazdálkodók, már működő feldolgozók vagy akár az ágazatba újonnan belépő vállalkozások is pályázhatnak. A 2016-os év felhívásához képest bővítették a pályázók körét, így a borászok sem maradnak támogatás nélkül, mivel az 50 milliárd forintos keret 20%-án ők osztozkodhatnak. Legyen szó kistermelői feldolgozásról vagy nagyüzemi termékelőállításról, egy biztos; eredményként magasabb hozzáadott értekkel tudja eladni termékeit, ami magasabb profitot is jelent. Akár 50% támogatás intenzitással fejlesztheti meglévő üzemét gépekkel, eszközökkel, jelenlegi kapacitásának bővítéséhez új épületet építhet vagy meglévőt is bővíthet. A felhívás fénypontja, hogy ez az ágazatba újonnan megjelenő szereplőkre is vonatkozik, legyen Ön termelő vagy akár egészen más területen legalább 1 éve vállalkozó.

+ráadás:

A vadásztársaságokról sem feledkezett meg az Országos Magyar Vadászkamara. Október 1-től újra elérhető a korábbi évekről már ismert támogatás. Idén 7 célterületre igényelhetnek forrást a ”puskások”, úgy mint;

  • Fás szárú fajokból álló szegélyek kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók kialakítása;
  • Apróvad táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével;
  • Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével;
  • Vadászterület vízellátását javító beavatkozás;
  • Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés;
  • Fácán állománygazdálkodás fejlesztése;
  • Apróvad- és őzetetők vásárlása és elkészítése;

„Fejleszteni akkor kell, amikor van rá támogatási lehetőség, mert lehet hogy amikor fejleszteni szeretne, akkor a megfelelő forrás nem fog a rendelkezésére állni!”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt az új, 2024-től érvényes Standard Termelési Érték (STÉ) kalkulátor

2024. március 22. 12:10

Létrehoztuk az új Standard Termelési Érték (STÉ) kalkulátort, amely márciustól elérhető az Agrárközösség honlapján.

Adózási kérdésekről őstermelőknek

2023. április 3. 15:47

Az ŐCSG tagok által felveendő tevékenységeket hogyan kell, hogyan célszerű meghatározni? Láthatóvá válnak azok a számlák, melyek nem kapcsolódnak a vállalkozás tevékenységéhez? Az Agrárközösség szakértői cikkében olyan kérdéskörökre térnek ki, melyek fontosak a vállalkozások életében.

Álmom egy tanya

2023. március 28. 05:36

Pályázati fronton jelenleg 2023. június 5-ig elérhető a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” kiírás, amely 95% támogatási intenzitású.

Kinek és mire jó a kisüzemek támogatása pályázat, mire érdemes figyelni a megvalósítás során?

2022. október 21. 10:36

Idén utoljára 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség mezőgazdasági termelőknek ezen a pályázaton indulni, így akik hezitálnak az induláson, azoknak nyújtunk segítséget a döntésben.

Kérdések és válaszok: madárbarát kert

2023. október 29. 06:40

Tavaly óta sokat dolgozunk azon, hogy madárbaráttá varázsoljuk a kertünket. Várható volt, hogy nem lesz egyszerű feladat egy kertet a nulláról „felöltöztetni” a madarak számára, de amióta kint van a kerítésünkön a kis táblácskánk, többen érdeklődtek, hogy miből áll ez az egész.

Szent András hava

2018. november 5. 14:36

A világ lassan változik, már ami a gondolkodásunkat illeti. Tizenhárom évvel ezelőtt ezt írtam… annak érdekében, hogy a gabonaágazat a jövőben eredményesebb legyen, alapvetés: nagy tömeg, egységes minőség.

Kerti kalendárium – májusi teendők a veteményesben

2022. május 7. 06:36

A május rendkívül izgalmas hónap a veteményesben! Kiültethetjük az összes palántánkat, vethetünk magról is számos növényt, felállíthatjuk a támrendszert a támasztékot igénylőknek, és időt kell hagynunk a gyomlálásra és a talajtakarásra is.

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – Lepkék és darazsak

2023. június 16. 05:36

A beporzásban szerepet játszó darázs- és lepkefajok igen díszes társaság – szó szerint: a darázsfajok között nehéz csillogóbbat találni a fémdarazsaknál, és érdekesebb felépítésűt a kaparódarazsaknál. A nappali lepkék és a molylepkék sem szenvednek hiányt változatosságban – ismerjük meg őket!