Agrárközösség
Agrárközösség

Jó hírekkel köszönt be az ősz! Milyen pályázatok nyílnak meg?

Jó hírekkel köszönt be az ősz! Milyen pályázatok nyílnak meg?

Két népszerű felhívásról érkezett hír, plusz a ráadás.

2015 után idén újra pályázható lesz ÖKO program, ahol 5 évre normatív jellegű támogatást nyerhetnek el azok a gazdák, akik vállalják az ökológiai gazdálkodás folytatását legyen szó szántó, gyep vagy gyümölcsösről. Itt nem szükséges az összes használatban lévő föld bevonása. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a gazdálkodó csak gyep vagy olyan szántó területeket vonnak be, melyek termelésre éppen csak alkalmasak. Jobb minőségű termőterületeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyan is egy jó növényorvossal fenntartható a termésátlag úgy, hogy az ÖKO kompenzációs támogatást is megkapja a gazdálkodó.

A jelenleg futó Vidékfejlesztési Program másik visszatérője az ÉLIP pályázat, melynek keretein belül gazdálkodók, már működő feldolgozók vagy akár az ágazatba újonnan belépő vállalkozások is pályázhatnak. A 2016-os év felhívásához képest bővítették a pályázók körét, így a borászok sem maradnak támogatás nélkül, mivel az 50 milliárd forintos keret 20%-án ők osztozkodhatnak. Legyen szó kistermelői feldolgozásról vagy nagyüzemi termékelőállításról, egy biztos; eredményként magasabb hozzáadott értekkel tudja eladni termékeit, ami magasabb profitot is jelent. Akár 50% támogatás intenzitással fejlesztheti meglévő üzemét gépekkel, eszközökkel, jelenlegi kapacitásának bővítéséhez új épületet építhet vagy meglévőt is bővíthet. A felhívás fénypontja, hogy ez az ágazatba újonnan megjelenő szereplőkre is vonatkozik, legyen Ön termelő vagy akár egészen más területen legalább 1 éve vállalkozó.

+ráadás:

A vadásztársaságokról sem feledkezett meg az Országos Magyar Vadászkamara. Október 1-től újra elérhető a korábbi évekről már ismert támogatás. Idén 7 célterületre igényelhetnek forrást a ”puskások”, úgy mint;

  • Fás szárú fajokból álló szegélyek kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók kialakítása;
  • Apróvad táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével;
  • Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével;
  • Vadászterület vízellátását javító beavatkozás;
  • Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés;
  • Fácán állománygazdálkodás fejlesztése;
  • Apróvad- és őzetetők vásárlása és elkészítése;

„Fejleszteni akkor kell, amikor van rá támogatási lehetőség, mert lehet hogy amikor fejleszteni szeretne, akkor a megfelelő forrás nem fog a rendelkezésére állni!”

Kamerát működtet telephelyén? Tudta, hogy ez esetben kamerahasználati szabályzatot kell készítenie?

Kamerákat a munkavállalók és az általuk végzett tevékenység elsődleges, kifejezett megfigyelése céljából működtetni nem lehet, mindig valamilyen megfelelő jogalapnak kell lennie (pl.: vagyonvédelem, a veszélyes anyagok őrzése, stb.) a felvétel készítéséhez.

A teljesítési időpont helyes értelmezése és alkalmazása

Az adófizetési kötelezettség főszabályként az ügylet Áfa tv. szerinti teljesítési időpontban keletkezik. Teljesített gazdasági eseményről akkor beszélünk, mikor az ügylet megvalósul.

A közvetített szolgáltatás és az alvállalkozás fogalma, helyes elszámolása

Az alvállalkozó által végzett munkát a vállalkozó a saját teljesítményéhez veszi igénybe, amely beépül egy olyan komplexebb szolgáltatásba, amelyet a cég maga állít elő, annak részévé válik, azaz megváltoznak az alapvető tulajdonságai.

A szabadság kiadásának és a következő évre történő átvitelének szabályairól

A munkaügyi hatóság komolyan veszi a munkaidőre, a pihenőidőre, a szabadságra és annak kiadására vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését, és habár a bírság mértékét több összetevő befolyásolja, ez 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet.

Növényvédőszer-gyorstalpaló (II. rész)

A növényeink védelme érdekében igen fontos feladatunk, hogy körültekintően válasszuk ki az adott problémára legjobban megfelelő növényvédő szert.

2018. május 7. 08:46

Vetés – Biztosítás – Aratás

Kezdődik lassan a viharszezon, ezzel együtt elkezdődött a növénybiztosítások kötésének szezonja is.

2018. május 7. 10:34

Gyere velem

Évekkel ezelőtt a TV-ben egy késő esti műsorban bemutatta egyik könyvét Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos, neves úszónő, Gyarmati Dezső lánya. A könyv címe: Gyere velem. Hogy ezt miért bocsátottam előre, annak most adom a magyarázatát.

2018. szeptember 29. 04:30

Cseresznye, meggy tavaszi növényvédelme

Idén 3 nagyobb ültetvényt is szakirányíthatok, melyből az egyikben 20 hektár cseresznye, egy másikban pedig mintegy 60 hektárnyi meggy található.

2018. május 3. 12:35