COVID-Agrár
COVID-Agrár

A korlátozások hírére megugrott az ukrán búzaexport

A korlátozások hírére megugrott az ukrán búzaexport

Agrofórum Online

Ukrajna heti búzaexportja csaknem ötven százalékkal növekedett a kormány figyelmeztetése ellenére, mely szerint leállíthatják az exportot a koronavírus miatt.

Az ukrán búzakivitel negyvenhét százalékkal ugrott meg múlt héten annak ellenére, hogy a kormány figyelmeztette a piaci szereplőket: leállíthatja a szállításokat, ha túl magas lesz az export mértéke.

Az APK-Inform elemzőcég munkatársai által mért adatok azt mutatták, hogy Ukrajna a múlt héten 319 ezer tonna búzát exportált, szemben az előző heti 217 ezer tonnával.

Tarasz Viszockij, ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes, korábban azt nyilatkozta a Thomson Reuters hírügynökségnek, hogy Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabona-exportőreként, készen áll arra, hogy leállítsa a búza kivitelét, ha az eladások meghaladják a kereskedőkkel közösen megállapított szintet.

Az APK-Inform adatai szerint 2019/20-os szezon búzakivitele április közepéig elérte a 18,56 millió tonnát, szemben az előző szezon hasonló időszakában elért 12 millió tonnával.

Ugyancsak növekedett az ezen az időtávon az összes gabonaféle kivitele, beleszámolva a búzát, a kukoricát és az árpát, elérte a 47,436 millió tonnát, szemben az előző szezon azonos időszakában külföldre szállított 35,922 millió tonnával.

Ebben szezonban az ukrán gabonát nagyrészt egyiptomi, törökországi és spanyolországi vevőknek szállították Az ukrán gabonafeldolgozó üzletágban érdekeltek a múlt hónapban arra kérték a kormányt, hogy korlátozzák a gabonafélék és az ahhoz kapcsolódó termékek kivitelét annak érdekében, hogy megfelelő szinten tarthassák a kenyérárakat, a koronavírus miatti válság esetleges elmélyülése esetén.

Az ukrán gazdasági tárca hangsúlyozta, hogy ellenőrizni fogják a búza kivitelét. A lisztet túlnyomórészt csak a belföldi piacon engedik majd értékesíteni, és a külföldi kereskedőkkel meg fognak állapodni az exportra szánt búzamennyiség maximumáról, amelyet 20,2 millió tonnában tervez meghatározni a kijevi kormányzat.

Ukrajna 2019-ben rekordmennyiségű, 75,1 millió tonna gabonát takarított be, a szintén figyelemre méltó 2018-ban elért 70 millió tonna után. Az ukrán gazdasági minisztérium előrejelzése szerint az ország rekordnak számító, 52–55 millió tonna gabonát, exportálhat ebben az évszakban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

A jó brazíliai termés hírére második napja drágul a kukorica

2023. szeptember 21. 06:40

A világ legnagyobb szójababtermelője és -beszállítója, Brazília Kínába irányuló eladásai augusztusban 45 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

Három havi csúcson a chicagói búza ára

2021. augusztus 13. 06:33

Egy tonna malmi búzáért 245,75 eurót kértek tonnánként a nap végén, ez 9,25 eurós, nem túl gyakran látott drágulást jelentett.

Orosz fagyok és emelkedő árak

2024. május 14. 14:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Európában a vevők uralták a piacot

2020. május 15. 08:31

Európában pluszt hozott mind a négy fontos agrártermék kereskedése, nem csak a legközelebbi, hanem az azt követő két határidőre is, így zöldben állt az egész piac.