Ház, táj blog

A tűzifa száradása és szárítása

Agrofórum Online

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…

A tűzifa száradási ideje

Általánosságban elmondható, hogy átlagos hazai körülmények között, kültéri tárolás esetén a tűzifának 1-2 évre van szüksége a száradáshoz. Azonban a száradási idő több tényezőtől is függ, ezek közül a legfontosabbak:

  • a fa fajtája: a keményfák (pl.: csertölgy, kőris, gyertyán) lassabban száradnak, mint a puhafák (pl.: lucfenyő, nyárfa);
  • a fa feldolgozottsága: minél apróbb darabokra van vágva a fa, annál könnyebben szárad;
  • tárolási körülmények;
  • időjárás kültéri tárolás esetén (befolyásol: nap, szél, páratartalom).

Megfelelő tárolás esetén, ideális körülmények között (pl.: felaprítva) fél év is elegendő lehet a tűzifának a légszáraz állapot eléréséhez.

A tűzifa száradásának folyamata

A tűzifa száradása során a faanyag nedvességtartalma csökken le a felhasználáshoz megfelelő légszáraz állapotig. A frissen kivágott fa nedvességtartalma 40-60%, ennek kell lecsökkennie kb. 18-20%-ig. A száradás kezdetben gyorsabb, viszont 30%-os nedvességtartalom alatt már sokkal nehezebben szárad a fa.

Ez azzal magyarázható, hogy a faanyagban lévő „alkotóelemek” (vagyis a különböző felépítésű sejtek) kiszáradási ideje eltér. Leggyorsabban a vízszállító sejtek száradnak ki (amelyek apró, víztovábbításra alkalmas csövecskéket alkotnak), amelyeknek a fa életében az a feladata, hogy elszállítsák a vizet a gyökerektől a lombokig. Első lépésben ezek a csövecskék száradnak ki viszonylag gyorsan. Ezután a sejtek víztartalmának kell távoznia, ami sokkal időigényesebb folyamat.

A tűzifa sokkal gyorsabban szárad ki, ha fel van hasogatva

Nagyon fontos!

A fűtésre alkalmas tűzifának már csak 18-20% nedvességet szabad tartalmaznia, különben nagyon sokat veszít fűtőértékéből. Ráadásul a nagy nedvességtartalmú tűzifa felhasználása nemcsak környezetszennyező, de a felszabaduló gőz savas kémhatása miatt a tüzelése alatt a kéményünk is tönkremehet.

Hogyan támogathatjuk a száradási folyamatot?

Induljunk ki abból a helyzetből, hogy frissen kitermelt faanyagot vásároltunk, amelyet még nem daraboltunk fel. A gyorsabb száradás érdekében elsőként minél hamarabb fel kell hasítanunk a fát, és fedett, szellős helyre be kell tárolni, főként akkor, ha ősszel érkezett meg a faanyag (a téli hónapokban szabadtéren értelemszerűen lassabban szárad a fa).

A tavasszal vagy nyár elején megvásárolt és felaprított tűzifát érdemes 3-4 hónapon át szellősen összerakni egy kupacba az udvaron, ahol a napfény megfelelően éri és a szél is jól átjárja. Így sokkal hamarabb kiszárad a fa, mintha egyből egymásra pakolnánk a fészerben.

A száradás során ügyeljünk arra, hogy ne érje nedvesség közvetlenül a faanyagot! Pincehelyiségben és kinti tárolásnál is érdemes akár egy raklapon tárolni a hasábokat, hogy ne közvetlenül a talajjal érintkezzenek. Ezenkívül beltéri tárolás esetén mindenképpen jól szellőztethető helyen tartsuk a fát, így nem fülled be a helyiség, ami lassíthatná a száradást.

A tűzifának a fafajtól függően 1-2 évre van szüksége a száradáshoz

Ha minél előbb szükségünk van a tüzelőre és van rá lehetőségünk, tároljuk a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban).

Honnan tudom, hogy száraz-e már a tűzifa?

A következő pontok segíthetnek eldönteni, hogy megfelelően száraz-e már a tűzifa:

  • a nedvességtartalom csökkenésével a fahasábok súlya akár 40%-kal is csökkenhet, így érezhetően könnyebbek lesznek;
  • a légszáraz fahasáb kérge könnyen különválik, a felülete is érezhetően száraz;
  • a száraz fahasáb a tűzre dobva azonnal lángra lobban, míg a nedves hasáb elkezd sisteregni, gőzölni, és a végeken távozik belőle a nedvesség;
  • ha már elég gyakorlottak leszünk, akkor két összeütött fahasáb hangjából is meg fogjuk tudni állapítani, hogy elég szárazak-e.

Kapcsolódó cikkek:

Mindent a keleti sünről

2025. augusztus 23. 05:40

A sünhöz számos közkedvelt mese, északi hiedelem fűződik, és gyakori vendég lehet a kertünkben, nem árt egy-két dolgot tudnunk róla.

Szőlő aranyszínű sárgaság betegség – amit a kerttulajdonosoknak is tudniuk kell!

2025. augusztus 21. 05:40

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenti a legnagyobb veszélyt jelenleg a magyar szőlőtermesztés számára. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen minden érintett közreműködése.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

Kutyáink és macskáink ivartalanítása – a leggyakoribb kérdések és tévhitek

2025. július 28. 05:40

Az vitán felül áll, hogy állatorvosi és állatvédelmi szempontból is számos egészségügyi előnnyel jár a kutya és a macska ivartalanítása, de nem szabad felkészületlenül berontanunk az állatorvosi rendelőbe!

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

2022. november 25. 05:37

A tűzifa megfelelő felhasználását több tényező határozza meg a kiválasztott fafaj megvásárlásától kezdve a faanyag száradásán át egészen a megfelelő tárolásig. Ha a tűzifa előkészítésének minden állomására figyelünk, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg magánál a fűtésnél.

A legfontosabb tudnivalók a tűzifának alkalmas fafajokról

2022. október 21. 09:37

A cikkből kiderül, mi a különbség a puhafa és a keményfa között, mely fafajok adják a legjobb tűzifát, és mik az előnyös tulajdonságaik. Érdemes ezzel a háttértudással felfegyverkezni, mielőtt tűzifát vásárolnánk.

Tűzifa kérdések: erdei köbmétertől a száraz tűzifáig

2022. november 16. 05:36

A legjobban akkor járunk, ha tavasszal vásárolunk tűzifát és egész nyáron hagyjuk feldarabolva száradni. Ha nedves fával fűtünk, akkor igen komoly energiaveszteséggel számolhatunk.

Módosultak a hengeresfa, a tűzifa és az apríték kereskedelmi szállításának szabályai

2018. március 12. 20:00

NÉBIH: az új szállítójegy sokkal jobban megfelel a faanyagszállításban résztvevők (feladó, szállító, vevő) igényeinek.