Ház, táj
Ház, táj

Az Év Madara címet 2024-ben a kerecsensólyom viseli

Az Év Madara címet 2024-ben a kerecsensólyom viseli

Agrofórum Online

A kerecsensólyom nagy testű ragadozó madár, mely fokozottan védett természetvédelmi státusza szerint. Az idén megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mindig is kiemelt figyelmet fordított a faj védelmére, és erre a jeles évfordulóra sem véletlenül választották őt.

Az Egyesület szóvivője kiemelte, hogy a kerecsensólyom védelmében létfontosságú a magyar természetvédelem jelentősége, mert kiemelkedő természeti értékünk. Ennek az az oka, hogy a kerecsensólyom Európai Unió területén élő állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel, világszinten pedig a kárpát-medencei populáció a faj egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén növekvő egyedszámú állománya.

Az 1970-es években a faj magyarországi állománya olyan szintre csökkent, hogy csupán néhány egyed maradt az ország területén, így a fajt a kihalás veszélye fenyegette (az ismert költőpárok száma ekkor 10 volt). A hazai állomány megmentésében és létszámuk stabilizálásában nagy szerepet játszott az Egyesület kitartó és áldozatos munkája, amit ezúton is szívből köszönünk!

Mit kell tudni a kerecsensólyomról?

A kerecsensólyom az eurázsiai kontinensen él, elterjedésének nyugati határa a csehországi Morva-medence, északon Észak-Kína és a tajga övezet déli határa, délen pedig Kis-Ázsia és Észak-India – mondta el Dobronoki Dalma biológus.

Legfőbb elterjedési területe Kína, Mongólia és Kazahsztán területe. A faj életmódja a nyílt, síkvidéki területekhez kötődik, mivel elsődleges táplálékai a mezőkön és réteken fellelhető, közepes termetű rágcsálófajok (pl. földimókus, hörcsög), közülük is a legfontosabb az ürge. Ha kevés rágcsálót talál, akkor seregély- és galambméretű madarakat zsákmányol. Zsákmányait a domb- és hegyvidéki, rövid füvű gyepterületeken is keresi. A fák és a sziklafalak költőhelyként nélkülözhetetlenek számára. Évente egyszer költ, általában 3-4 tojást rak. Az európai állomány fészkelése március végén, április elején kezdődik.

A kerecsensólyom lett 2024-ben az Év Madara
A kerecsensólyom lett 2024-ben az Év Madara

A kerecsensólyom nem épít saját fészket, hanem elfoglalja más madárfajok (pl. varjúfélék vagy más nagy testű ragadozó madarak) elhagyott fészkeit. A szakemberek megfigyelései szerint sikerrel fedezték fel a magaslatokra számukra kihelyezett költőládákat, amelyeket sem ember, sem nyest nem tud háborítani, így azokat is előszeretettel használják költésre és fiókanevelésre. Ez biztosította a lehetőséget a zavartalan utódnevelésre, így a kerecsensólyom száma lassan, de növekedésnek indult.

Emellett meg kell azonban jegyezni, hogy nem véletlenül maradt meg a fokozottan védett természetvédelmi státusza. Ez azt jelenti, hogy a faj egyedszáma a régióban és a világban is még mindig kevés, ezért természetvédelmi értéke is magas (1 millió Ft).

Miről ismerjük fel?

A kerecsensólyom (Falco cherrug) nagy termetű, széles szárnyú sólyomfaj, amely az egerészölyvhöz hasonló méretű és színezetű. Eurázsiában a második legnagyobb sólyomféle, a kontinensen csak az északi sólyom nagyobb nála. Testhossza 47-55 cm, szárnyfesztávolsága 105-129 cm. A hím és a tojó hasonló megjelenésű. A hát és szárnyak középbarnák, tollaik szegélye rozsdabarna színű, az alsótest fehér alapon csepp alakú barna foltokkal mintázott. A lábán nincsenek tollak, a csüd és a lábujjak sárga színűek, a faroktollak szürkésbarnák, nagyobb, tojás alakú rozsdaszínű foltokkal. A homlok piszkosfehér, a fejtető és tarkó rozsdás-sárga, keskeny fekete hosszanti sávokkal. A torka hófehér. A fiatalok alsótestén a foltok elmosódottak, a lábuk hamvaskék.

A kerecsensólyom nagy termetű, széles szárnyú ragadozómadár
A kerecsensólyom nagy termetű, széles szárnyú ragadozómadár

Mi sodorhat egy fajt a kihalás szélére?

Minden esetben összetett az előzménye annak, ha egy őshonos faj egyedszáma szélsőségesen lecsökken egy adott területen, és nem egyik napról a másikra következik be, azonban a megfigyeléseknek és populáció-nyilvántartásoknak köszönhetően a baj felismerése gyors, viszont a megoldáson évtizedeket kellett dolgozniuk a szakembereknek.

A kerecsensólyom esetében is az egyik leggyakoribb indok áll a háttérben, mégpedig az emberi önzés és meggondolatlanság. Az első legfontosabb oka a kerecsensólyom vadon élő, természetes állományának csökkenésének az volt, hogy kiváló solymászmadárként nagy igény volt erre a fajra, és ezért kirabolták a sólyomfészkeket és befogták a felnőtt madarakat. A másik nagy probléma a magasfeszültségű elektromos vezetékek okozta áramütések – foglalta össze Dobronoki Dalma. A lopások esetében megoldást jelentett a sólyomfészkek őrzése és folyamatos figyelése, illetve a vezetékek megfelelő szigetelése orvosolta a másik jelentős problémát.

Érdekességek a kerecsensólyomról

Bár biztosat soha nem fogunk tudni arról, hogy pontosan milyen madárfaj a magyar mondáink turulmadara, de a legvalószínűbb, hogy a kerecsensólyom lehetett. Jusson eszünkbe, amikor Tatabánya mellett a Gerecse Tájvédelmi Körzetben kirándulunk, és meglátogatjuk Európa egyik legnagyobb madárszobrát, a Turul-emlékművet! A szobor magassága 8 méter, és a Kő-hegy meredek sziklaletörésének szélén, kőből rakott talapzaton áll. A bronzmadár szárnyainak fesztávolsága körülbelül 15 méter, karmai között a kőtalapzaton Árpád fejedelem kardját tartja, fején pedig aranyozott, stilizált magyar koronát visel.

A Tatabánya határában található Turul-emlékmű Európa egyik legnagyobb madárszobra
A Tatabánya határában található Turul-emlékmű Európa egyik legnagyobb madárszobra

Ha a kezünk ügyében van egy ötven forintos érme, fordítsuk „fejre”: az írás hátoldalán köszön vissza ránk egy repülő kerecsensólyom.

2024-ben tehát a kerecsensólyom lesz a magyar természetvédelem és fenntartható mezőgazdaság madár-nagykövete. Használjuk ki az utunkba kerülő alkalmakat és programokat idén, amikor közelebbről is megismerkedhetünk ezzel a sólyomfajjal!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Minden nyolcadik madárfajt kihalás fenyeget, aminek az intenzív mezőgazdaság is az oka

2022. október 2. 10:39

Míg Európában az erdei madárfajok állománycsökkenése 3 százalékos volt 1980 és 2020 között, addig a mezőgazdasági területekhez köthetően ez az érték 57 százalék ugyanezen időszakon belül.

Sürgős változásra lenne szükség, de a gazdálkodók nélkül nem megy

2022. május 17. 19:47

Ha ebben az agrártámogatási ciklusban nem sikerül a források segítségével előre lépni a környezetvédelem terén, akkor lehet, hogy már késő lesz - vélik a természetvédő szakemberek.

Elképesztő, mennyi erdei fülesbagoly telel át Magyarországon

2024. február 25. 12:10

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január végén.

Hány gazda választja majd önkéntesen a biodiverzitás védelmét?

2021. október 27. 14:23

A biodiverzitás, vagyis biológiai sokféleség fontosságát jól mutatja, hogy az EU által már bemutatott uniós előirányzás alapján készülőben van a magyar Nemzeti Biodiverzitás Stratégia. Erről az Agrárminisztérium támogatásával a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) rendezett szakmai fórumot.