Ház, táj
Ház, táj

A biztonságos növényvédő szer szállítás és tárolás aranyszabályai

A biztonságos növényvédő szer szállítás és tárolás aranyszabályai

Agrofórum Online

A növényvédő szerek biztonságos szállítása és tárolása érdekében az itt felsorakoztatott szabályokat mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk és betartanunk.

A témában megjelent előző cikk a növényvédő szerek vásárlása és használata során felmerülő legfontosabb tényezőkre hívta fel a figyelmet. Ez a cikk ennek folytatásaként röviden összefoglalja a növényvédő szerek szállításához és tárolásához kapcsolódó, érvényben lévő jogszabályokban foglalt, kötelezően betartandó szabályokat, melyeknek eleget téve megvalósítható a peszticidek biztonságos szállítása és háztáji tárolása.

Minden felsorakoztatott szabály pontos jogi megfogalmazását a 89/2004. (V.15.) FVM rendeletben találjuk (a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról, jelöléséről, tárolásáról és szállításáról szóló rendeletben).

Növényvédő szerek szállítása

A növényvédő szerek megvásárlásakor a peszticidet hazaszállítva, vagy otthonunktól a felhasználási területig (akár a község határában lévő hétvégi telekig) szállítva a következő szabályokat kell szigorúan betartanunk:

Növényvédő szer szállítása

  • csak eredeti, bontatlan, sérülésmentes csomagolásban,
  • csak megfelelően rögzítve történhet
  • csak úgy biztonságos,
    • ha egyéb áru szállítása esetén azzal nem érintkezik
    • ha elhelyezése nem szennyezi sem a szállító járművet, sem a környezetet
    • ha szállítás közben a készítmény hőtől, esőtől, hidegtől és más időjárási viszontagságtól védve van
  • esetén ha többféle szert egyidejűleg szállítunk,
    • a munkavédelmi szempontból legveszélyesebb készítménynek megfelelő védőfelszerelést kell biztosítanunk
    • gondoskodnunk kell róla, hogy a készítmények egymással semmi esetre se keveredjenek
  • céljából csak jó műszaki állapotban lévő járművel induljunk útnak

Szigorúan tilos:

  • felhasználásra előkészített növényvédő szer szállítása közúton (pl.: háti permetezőbe készítve)
  • szállító jármű rakfelületén növényvédő szerrel együtt embert, állatot, takarmányt, élelmiszert vagy gyógyszert szállítani

Kiegészítések

Amennyiben a szállító jármű a peszticiddel szennyeződött, azonnal meg kell tisztítani az egészségügyi, környezetvédelmi és természetvédelmi előírások szigorú betartásával. A szállító járműben minden eshetőségre felkészülve legyen kéznél porraloltó készülék, elsősegélydoboz és kerékkitámasztó ék.

A készítmények járműbe helyezése és járműből való kiemelése esetén sem szabad megfeledkeznünk az alapvető egyéni védőeszközök (védőkesztyű) használatáról, és amennyiben szükséges, rakodásnál kérjünk segítséget.

Növényvédő szerek tárolása

A növényvédő szerek tárolásánál sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezeket a készítményeket a szabályozás a veszélyes anyagok és veszélyes készítmények kategóriájába sorolja az embert és környezetet veszélyeztető komplex tulajdonságaik alapján. Ennek tudatában kell odafigyelnünk a növényvédő szerek otthoni tárolási körülményeire is!

Növényvédő szerek tárolását olyan helyen kell biztosítani,

  • ami el van különítve emberek és állatok tartózkodási helyétől, élelmiszer és takarmány tárolására szolgáló helyiségtől
  • ahol illetéktelen személyek (gyermekek, magántulajdont megsérteni szándékozó emberek) nem férnek hozzá a tárolt készítményekhez
    • ennek érdekében biztonsági zárral kell felszerelni a növényvédő szer raktár vagy tárolószekrény ajtaját, aminek kulcsát csak az arra jogosult személy kezelheti
  • ahol kizárható tűz és robbanás veszélye
  • amely megfelelően szellőztethető és jól szigetelt
  • ahol szennyeződés esetén biztosítható a környezet maradéktalan tisztítása
  • ahol biztosítható, hogy a tárolt készítmények az egészséget és a környezetet nem veszélyeztetik:
    • a helyiség szilárd aljzatburkolatú legyen, ahol a talajvíz az év egyetlen szakában sem emelkedik a tároló szint fölé
    • a tárolt anyag sem közvetlenül, sem közvetve nem juthat felszíni vagy felszín alatti vizekbe

Nem létesíthető növényvédő szer raktár

  • vízművek területén
  • ár- és belvízveszélyes területen
    • mindkét esetben kivétel, ha a felhasználó készlete nem haladja meg az 50 kg-ot
  • Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó, Tisza-tó és fürdőzésre kijelölt vizek partvonalától számított 1 km-es szakaszon belül
  • olyan helyiségben, ahol a kiömlött/ kiszóródott anyag összegyűjtése nem megoldható
  • olyan helyen, ami nincs ellátva a biztonsági követelményeknek megfelelő nyílászárókkal
  • olyan helyen, ahova csapadékvíz bejuthat
  • megfelelően nem tisztítható, nem szellőztethető raktárban

A raktárhelyiségben tilos

  • minden olyan tevékenységet végezni, amely nem kapcsolódik a növényvédő szer raktározásához vagy felhasználásra történő előkészítéséhez
  • ételt és italt bevinni és fogyasztani

Kiegészítések

Kötelező a növényvédő szer raktárának ajtajára egyértelmű, jól olvasható felirattal kihelyezni a „Növényvédő szer raktár” vagy „Méregraktár” vagy „Növényvédő szer” felhívást. A szállítási korlátozásokat figyelembe véve akár a hétvégi telken vagy egyéb munkaterületen alkalmi raktárban tárolható egy, azaz egynapi felhasználásra előkészített növényvédő szer. Ez a raktárhelyiség csak alapos tisztítás után vehető igénybe más tárolási célra.

A raktárban is elkülönítetten kell tárolnunk azokat a kiürült növényvédő szer csomagolóeszközöket, melyeket kívül-belül szabályosan megtisztítottunk, lezárhatók, és még felhasználhatók ugyanannak a készítménynek az átcsomagolására, valamint a sérült csomagolású, lejárt szavatosságú, szennyezett és/vagy azonosíthatatlan, illetve ártalmatlanításra váró göngyölegeket.

Minden esetben figyelmesen olvassuk el a vásárolt készítmények engedélyokiratát, és amennyiben szigorúbb tárolási körülményeket (pl.: elkülönített tárolást, szigorúbb csomagolóeszköz-kezelést) ír elő, haladéktalanul tartsuk be.

Elővigyázatossági okokból érdemes a szilárd formulációjú növényvédőszer-készítményeket a folyékony állagú készítmények feletti polcra helyezni, így esetleges kiömlésük esetén a folyékony szerek nem szennyezik be a szilárd halmazállapotú készítményeket. Ezenkívül érdemes olyan eszközöket (tűzoltó készülék, homok, takarító felszerelés) is a raktárban tárolni, melyek segítségével megelőzhető a kiömlött peszticid további szennyezése.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

Zöld idiotizmus, avagy a glifozát-mizéria

2019. május 27. 11:39

A zöldek egyre gyakrabban támadják a mezőgazdaság vegyszerhasználatát, ezért most egy konkrét példán mutatom be ennek egyik túlkapását, de előtte néhány általánosabb gondolat.

Korlátozták a metalaxil-M hatóanyaggal csávázott vetőmagok vetését

2021. július 1. 08:03

Nem sikerült eloszlatni a metalaxil-M hatóanyaggal kezelt vetőmagvak madarak és emlősök általi fogyasztásából fakadó kockázatokat.

Megugrott a chilipaprika világpiaci ára

2022. március 14. 06:36

Az alacsonyabb chilipaprika-termelés négy hónap alatt 80%-kal megnövelte és rekordmagasságra emelte az árakat, melyek valószínűleg egész évben magasak maradnak.

Legyen képben, olvassa el a Nufarmer Magazin 29. számát!

2020. augusztus 10. 12:44

Őszi növényvédelem a szántóföldön, a gyümölcsösökben és a szőlőben.