Ház, táj

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

Agrofórum Online

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Elvetettük a vetőmagokat, megérkezett a tavaszi eső is és lassan melegszik az idő – szépen fejlődnek az elvetett növények a veteményesben. De nem dőlhetünk hátra, hiszen vár ránk a kapálás, a kártevők figyelése, és bizony az egyelés is.

Mit jelent az egyelés?

Az egyelés (fattyazás, fiókolás) a frissen kikelt növények sűrű állományának ritkítása. Erre a túl sűrű vetés miatt van szükség, mert a növények fejlődésével a kelleténél sűrűbb, tömött sorokban növő növénykék elnyomják egymást, és leromolhat az egész állomány. A fejlettebb növények egymáshoz túl közel nem fognak tudni egészségesen fejlődni: a borsón kevesebb hüvely képződik, a spenót, a salátafélék oldalirányból akadályozzák egymás terjeszkedését, a sárgarépa és a petrezselyem pedig nem fog tudni egészséges gyökérzetet fejleszteni. Általános problémaként léphet fel a tápanyaghiány és a kórokozók könnyebb terjedése is.

Egyelést követően a növények egészségesen fognak fejlődni

Az egyelést a kikelést követő 2. vagy 3. hétben végezzük el első alkalommal. Előfordulhat, hogy meg kell ismételni az egyelést a növények növekedési üteme miatt, de ezt úgyis látni fogjuk.

Mit kell egyelni?

Egyelni elsősorban az apró magvú, vagyis méretéből adódóan csak szórva vethető növényeket szükséges. Ilyen például a mák, a sárgarépa vagy a petrezselyem. Ezen kívül bármilyen növénynél előfordulhat, hogy sűrűbben vetettük a kelleténél, ezért egyelhetjük a borsót, babot, spenótot és a salátaféléket is (pl.: rukkola, galambbegysaláta).

Megfelelő időben

Az egyelésre a legjobb egy jó kiadós eső utáni délutánon sort keríteni, mert akkor az egyelés során kiszedett palánta könnyen kihúzható. Ha régebben esett eső, de már sürget a munka, akkor a sorok alapos beöntözésével idézhetünk elő hasonló talajállapotot.

Ha a kis csíranövények elérték a 2-4 lombleveles állapotot (vagyis a két sziklevélen kívül még legalább 2 levelük nőtt), akkor érdemes az első egyelést megejteni. A sziklevelek általában teljesen más alakúak, mint a lomblevelek, így könnyű felismerni őket.

Előfordul, hogy többször is szükség van egyelésre

Megfelelő módon

A gyökérzöldségek esetében úgy ritkítsunk, hogy a meghagyott palánták legalább 5, de inkább 10 centiméterre legyenek egymástól. Az első egyelésnél ritkítsuk ki az egész állományt 2-3 centiméter tőtávolságra, amit aztán a munka végére 10 centiméterre állítsunk be. Hasonlóan járhatunk el a hüvelyeseknél is, főként a futó habitusú növényeknél, amelyek leginkább felfele fognak terjeszkedni.

A salátafélék esetében a beállított tőtávolság a kívánt felhasználástól függ. Ha fiatalabb növényeket szeretnénk felhasználni, akkor elegendő kisebb tőtávolságot megtartani.

Mindig óvatosan távolítsuk el a földből a növényeket, nehogy kirántsunk egy másik növényt, vagy megsértsük a sorban maradt növény gyökerét.

Egyelés után

A földből kikerülő növénykéket komposztálhatjuk, vagy megetethetjük a háziállatokkal, vagy ha a megfelelő nagyságot már elérte a növény (pl. harmadik egyelést követően), felhasználhatjuk a konyhában is.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék mindenhol – a lopótök, a laskatök és a luffatök

2024. november 12. 05:40

A tökfélék között is nagy térigényűnek számít a lopótök, a laskatök és a luffatök. De nem ez az egyetlen különlegességük: mi mindent lehet készíteni a lopótökből, mi a különbség a laskatök és a fügelevelű tök között, és hogyan készíthető a luffatökből szivacs?

Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?

2024. november 5. 05:40

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. Ezen belül megkülönböztetünk hideg és meleg komposztálást.

Őszi termések a lakás díszeire – díszítsünk a természet ajándékaival!

2024. október 29. 05:40

Csodálatos kirándulásokat lehet tenni az őszbe burkolózó erdőkben, mezőkön és az utak mentén számos kincsre bukkanhatunk. Ha tehetjük, gyűjtsünk mi magunk bogyókat, terméseket az asztali- és ajtódíszeinkre!

Körültekintésre int a Nébih: jelentősen megnövekedett a gombamérgezések száma!

2024. október 27. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismételten felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy minden esetben mutassák be gombaszakértőnek a begyűjtött gombafajokat!

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

2023. november 9. 05:40

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

2023. február 14. 09:34

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetével, kihívásaival foglalkoznak.