16℃ 8℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia
Ház, táj blog

Élelmiszer-adományozás – a legfontosabb kérdések

Agrofórum Online

Karácsony előtt megnő az érdeklődés az élelmiszer-adományozással kapcsolatban, hiszen sokan szeretnék szebbé és könnyebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Ehhez az egyik legjobb megoldás egy adománycsomag összeállítása vagy élelmiszeradomány-gyűjtésekbe való besegítés.

De mik azok a legfontosabb tudnivalók az élelmiszer-adományozással kapcsolatban, amelyek biztosítják azt, hogy az adományozott élelmiszer igazi segítség és öröm legyen rászoruló embertársainknak?

Amit mi is szívesen elfogyasztanánk

A legfontosabb szempont, hogy csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet mi magunk is szívesen elfogyasztanánk!

Ezen belül ajánlott inkább tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni. Legideálisabb termékek (amikre karácsony táján is szükség van a konyhában) a liszt, cukor, rizs, étolaj, tartós tej, konzervek, száraz tészta, száraz hüvelyesek, csokoládé, édes és sós tartós sütemények (pl. keksz, ropi).

Egy rövid segítség az élelmiszereken szereplő „időkkel” kapcsolatban:

Fogyaszthatósági időMinőségmegőrzési idő
Friss fogyasztású, romlékony élelmiszereknél van ilyen. A lejárata után fogyasztása egészségügyi ártalmakat okozhat, ezért lejárat után nem fogyasztható! Az ilyen termékeket nagy körültekintéssel kell kezelni! Lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert egyáltalán ne adományozzunk!Tartós termékeken szerepel. Ilyen például a konzerv, csokoládé, száraz tészta stb. A lejárata nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszer többé már nem fogyasztható, és ki kell dobni. A lejárat után is biztonságos marad egy bizonyos ideig a fogyasztása. Bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tárolt lejárt minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek még hetekkel, vagy akár hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatóak és táplálóak, így adományozásra is alkalmasak.*  
*2022-ben a nemzetközi szabályozás értelmében EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek (részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében).

Alapvető kritériumok

Az adományozott élelmiszereket mindenképpen legális kereskedelemben vásároljuk (akár piacon, szuper- vagy hipermarketben), ahol megfelelően tárolták azokat (általában: hűvös, száraz, fénytől védett helyen).

Nagyon fontos, hogy magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszereket adományozzunk.

Legideálisabb termékek adományozásra: liszt, cukor, rizs, étolaj, tartós tej, konzervek, száraz tészta, száraz hüvelyesek, csokoládé

Mi a helyzet a hűtést igénylő élelmiszerekkel?

Hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert csak akkor ajánlott adományozni, ha a biztonságos tárolási körülményeket az adomány átadásáig lehetőség van biztosítani.

Ha csak ilyen élelmiszert tudunk felajánlani, érdemes egy, a közelünkben élő rászoruló családnak közvetlenül eljuttatni.

Adományozhatunk saját készítésű ételt?

Saját készítésű ételek esetében szigorúan ügyeljünk a személyi higiéniára, a konyhánk és a főzés, sütés során használt minden eszköz tisztaságára, hiszen a rászorulók között lehetnek betegségekkel vagy ételallergiával küzdő személyek, gyermekek, idősek és várandós nők is, akiknek az immunrendszere gyengébb, így fogékonyabbak a betegségekre és fertőzésekre.

Célszerű az étel mellett egy kis tájékoztató cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket. Különösen fontos ez, ha az ételt közvetítőn keresztül adományozzuk, és nem találkozunk közvetlenül a fogyasztóval, így nincs lehetőségünk őt vagy őket szóban tájékoztatni.

A minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek fogyasztása a lejárat után is biztonságos marad egy bizonyos ideig

Segíthetünk máshogy is

Bár egy adománycsomag is hatalmas segítség egy rászoruló embertársunknak és a családjának, sok esetben azonban a gondoskodó figyelmesség és a kedvesség minden tárgyi adománynál is értékesebb. A karitatív szervezetek vagy helyi közösségek szociális munkájának önkéntes megsegítése, vagy a környezetünkben élőkre való odafigyelés is pótolhatatlan támogatást jelent. Egy idős vagy egyedül élő, rászoruló közösségbeli társunk érzelmi támogatása, olykor csak egy-egy érdeklődő társalgás vagy egy hosszabb beszélgetés is bearanyozza a hétköznapjait.

Ha bármilyen úton-módon, de módunkban áll segíteni, éljünk a lehetőséggel, és támogassuk azokat a társainkat, akik nem tudják ebben a nehéz időszakban biztosítani családjuknak vagy saját maguknak a szükséges testi és lelki táplálékot.

Az elmúlt években is rendkívül nagy segítséget nyújtottak egymásnak a magyar családok, és mint adományozó szeretném megköszönni a segélyszervezetek és a helyi közösségi kezdeményezések szervezőinek a lehetőséget, hogy jót tehetünk. Köszönet az eddigi és a jövőbeni adományokért is Mindenkinek!

Áldott, békés, szeretetteljes és boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

2019. szeptember 10. 12:47

Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit.

"Klímaváltozást-tűrő" növények létrehozása

2023. április 18. 11:44

A vadon élő rokonoktól származó egzotikus DNS beépítése a búzába figyelemre méltó, akár 50%-os termésnövekedést is eredményez, még forró időjárás esetén is, ami felülmúlja az ezeket a géneket nem tartalmazó etalonokat.

Nagy bevételnövekedés a pánikvásárlások miatt

2020. május 25. 04:47

Az élelmiszerek és az egészséghez kapcsolódó termékek értékesítése olyan mértékben ugrott meg, hogy az ellensúlyozta az olyan termékcsoportoknál tapasztalható visszaesését, mint például a ruházat.

Hathavi csúcsra ugrottak a világpiaci élelmiszerárak

2020. szeptember 4. 10:02

Augusztusban különösen a cukor árindexe emelkedett, 6,7 százalékkal 81,1 pontra, elsősorban az EU-ban és a világ második legnagyobb cukorexportáló országában, Thaiföldön uralkodó kedvezőtlen időjárási feltételek miatt.