Ház, táj

Élelmiszer-adományozás – a legfontosabb kérdések

Agrofórum Online

Karácsony előtt megnő az érdeklődés az élelmiszer-adományozással kapcsolatban, hiszen sokan szeretnék szebbé és könnyebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Ehhez az egyik legjobb megoldás egy adománycsomag összeállítása vagy élelmiszeradomány-gyűjtésekbe való besegítés.

De mik azok a legfontosabb tudnivalók az élelmiszer-adományozással kapcsolatban, amelyek biztosítják azt, hogy az adományozott élelmiszer igazi segítség és öröm legyen rászoruló embertársainknak?

Amit mi is szívesen elfogyasztanánk

A legfontosabb szempont, hogy csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet mi magunk is szívesen elfogyasztanánk!

Ezen belül ajánlott inkább tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni. Legideálisabb termékek (amikre karácsony táján is szükség van a konyhában) a liszt, cukor, rizs, étolaj, tartós tej, konzervek, száraz tészta, száraz hüvelyesek, csokoládé, édes és sós tartós sütemények (pl. keksz, ropi).

Egy rövid segítség az élelmiszereken szereplő „időkkel” kapcsolatban:

Fogyaszthatósági időMinőségmegőrzési idő
Friss fogyasztású, romlékony élelmiszereknél van ilyen. A lejárata után fogyasztása egészségügyi ártalmakat okozhat, ezért lejárat után nem fogyasztható! Az ilyen termékeket nagy körültekintéssel kell kezelni! Lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert egyáltalán ne adományozzunk!Tartós termékeken szerepel. Ilyen például a konzerv, csokoládé, száraz tészta stb. A lejárata nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszer többé már nem fogyasztható, és ki kell dobni. A lejárat után is biztonságos marad egy bizonyos ideig a fogyasztása. Bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tárolt lejárt minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek még hetekkel, vagy akár hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatóak és táplálóak, így adományozásra is alkalmasak.*  
*2022-ben a nemzetközi szabályozás értelmében EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek (részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében).

Alapvető kritériumok

Az adományozott élelmiszereket mindenképpen legális kereskedelemben vásároljuk (akár piacon, szuper- vagy hipermarketben), ahol megfelelően tárolták azokat (általában: hűvös, száraz, fénytől védett helyen).

Nagyon fontos, hogy magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszereket adományozzunk.

Legideálisabb termékek adományozásra: liszt, cukor, rizs, étolaj, tartós tej, konzervek, száraz tészta, száraz hüvelyesek, csokoládé

Mi a helyzet a hűtést igénylő élelmiszerekkel?

Hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert csak akkor ajánlott adományozni, ha a biztonságos tárolási körülményeket az adomány átadásáig lehetőség van biztosítani.

Ha csak ilyen élelmiszert tudunk felajánlani, érdemes egy, a közelünkben élő rászoruló családnak közvetlenül eljuttatni.

Adományozhatunk saját készítésű ételt?

Saját készítésű ételek esetében szigorúan ügyeljünk a személyi higiéniára, a konyhánk és a főzés, sütés során használt minden eszköz tisztaságára, hiszen a rászorulók között lehetnek betegségekkel vagy ételallergiával küzdő személyek, gyermekek, idősek és várandós nők is, akiknek az immunrendszere gyengébb, így fogékonyabbak a betegségekre és fertőzésekre.

Célszerű az étel mellett egy kis tájékoztató cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket. Különösen fontos ez, ha az ételt közvetítőn keresztül adományozzuk, és nem találkozunk közvetlenül a fogyasztóval, így nincs lehetőségünk őt vagy őket szóban tájékoztatni.

A minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek fogyasztása a lejárat után is biztonságos marad egy bizonyos ideig

Segíthetünk máshogy is

Bár egy adománycsomag is hatalmas segítség egy rászoruló embertársunknak és a családjának, sok esetben azonban a gondoskodó figyelmesség és a kedvesség minden tárgyi adománynál is értékesebb. A karitatív szervezetek vagy helyi közösségek szociális munkájának önkéntes megsegítése, vagy a környezetünkben élőkre való odafigyelés is pótolhatatlan támogatást jelent. Egy idős vagy egyedül élő, rászoruló közösségbeli társunk érzelmi támogatása, olykor csak egy-egy érdeklődő társalgás vagy egy hosszabb beszélgetés is bearanyozza a hétköznapjait.

Ha bármilyen úton-módon, de módunkban áll segíteni, éljünk a lehetőséggel, és támogassuk azokat a társainkat, akik nem tudják ebben a nehéz időszakban biztosítani családjuknak vagy saját maguknak a szükséges testi és lelki táplálékot.

Az elmúlt években is rendkívül nagy segítséget nyújtottak egymásnak a magyar családok, és mint adományozó szeretném megköszönni a segélyszervezetek és a helyi közösségi kezdeményezések szervezőinek a lehetőséget, hogy jót tehetünk. Köszönet az eddigi és a jövőbeni adományokért is Mindenkinek!

Áldott, békés, szeretetteljes és boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék mindenhol – a lopótök, a laskatök és a luffatök

2024. november 12. 05:40

A tökfélék között is nagy térigényűnek számít a lopótök, a laskatök és a luffatök. De nem ez az egyetlen különlegességük: mi mindent lehet készíteni a lopótökből, mi a különbség a laskatök és a fügelevelű tök között, és hogyan készíthető a luffatökből szivacs?

Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?

2024. november 5. 05:40

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. Ezen belül megkülönböztetünk hideg és meleg komposztálást.

Őszi termések a lakás díszeire – díszítsünk a természet ajándékaival!

2024. október 29. 05:40

Csodálatos kirándulásokat lehet tenni az őszbe burkolózó erdőkben, mezőkön és az utak mentén számos kincsre bukkanhatunk. Ha tehetjük, gyűjtsünk mi magunk bogyókat, terméseket az asztali- és ajtódíszeinkre!

Körültekintésre int a Nébih: jelentősen megnövekedett a gombamérgezések száma!

2024. október 27. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismételten felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy minden esetben mutassák be gombaszakértőnek a begyűjtött gombafajokat!

A német kormány kiemelten támogatja a precíziós mezőgazdaságot

2019. február 24. 14:37

A modern mezőgazdasági üzemek precíziós módszerekkel, illetve gépekkel fognak dolgozni annak érdekében, hogy minimalizálják a vegyszer és műtrágya használatot.

Kisebb profitra számít idén a Bunge

2020. május 7. 04:36

Az étkezési olajok, a cukor és a bioenergia területén is meredek csökkenésre számít a vállalat azt követően, hogy az etanol ára drámaian esett a piacon.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

Mintegy 200 kockázatos termék miatt kellett hazánkban intézkedni

2023. január 24. 12:47

A hazánkat érintő ügyek elsősorban baromfihúshoz és abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, fűszerekhez, valamint étrend-kiegészítőkhöz kapcsolódtak.Az esetek 86%-a külföldi előállítású terméket érintett.