Ház, táj
Ház, táj

Érdekességek a mézről

Érdekességek a mézről

Agrofórum Online

Mi is pontosan a méz? Melyik fajta hungarikum? Melyik mézet nevezzük krémméznek, és melyiket vaddohányméznek? Milyen régi az ismeret a méz jótékony hatásáról, és melyik fajta méz a világ legdrágább terméke?

Sokan rendszeresen fogyasztjuk, sokan ismerik számos jótékony hatását, mégis könyvet lehetne írni a mézzel kapcsolatos érdekes ismeretekről. Lássuk, miért lehetünk büszkék a hazai mézre, és mennyi mindenre alkalmazhatjuk!

Élen járunk

Hazánk Európa egyik legnagyobb méztermelője Spanyolország, Dánia és Románia mellett, közel 20 fajta mézet állítanak elő itthon a méhészek. A leggyakoribb fajták, amelyek nálunk előfordulnak, az akácméz (hungarikum), a hársméz, a napraforgóméz, a repceméz, a vegyes virágméz és a selyemfűméz (hungarikum).

Egy hungarikum mézfajta

A selyemfűméz a selyemkóró nektárjából származik, vaddohányméz néven is ismeretes. Gyönyörű aranysárga színű, sűrűn folyó, nagyon intenzív illatú, fűszeres-vaníliás zamatú fajtaméz. Az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő mézfajta, enyhe vérnyomáscsökkentő, immunrendszer-erősítő, és kitűnik a többi méz közül magas ásványianyag- és vitamintartalmával, és kiemelkedik antioxidáns-tartalmával is. Bár a világpiacon kevésbé ismert, de nálunk annál inkább keresett termék, és mivel majdhogynem Magyarországon állítják elő egyedül a világon, ezért elnyerte a hungarikum minősítést.

A fajtaméz egy növény nektárjából származó méz, ilyen a repceméz, akácméz, napraforgóméz

A méz örök

Az írásos feljegyzések és régészeti leletek szerint már az ókori Egyiptomban a méz volt az egyik legnépszerűbb gyógyszer. Hála az egyiptomi ásatások sikereinek, a sírok feltárásakor a régészek találtak is több ezer éves mézes csuprokat, amiket ennyi év légmentes tárolás után kinyitva kiderült, hogy a tartalmuk elméletben akár fogyasztható is lehetne.

A pontos meghatározás

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a méz „a háziméh, vagyis az Apis mellifera által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek”.

Ha a háziméh csak egyféle virágból gyűjti a nektárt, akkor nagy eséllyel „fajtamézet” kapunk. Ez olyan helyeken jellemző, ahol nagy kiterjedésben azonos fajok virágzanak (pl. akác- vagy hársfák). A legtöbb esetben azonban a különféle virágokból származó mézek keverednek, ilyenkor vegyes virágmézről beszélünk. Ha a méz legnagyobbrészt mézharmatból (nagy szénhidráttartalmú vizes oldat) készül, akkor mézharmat- vagy erdei mézet kapunk.

Az aranyok között is különleges: a repceméz

Magas szőlőcukor-tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt krémes, könnyen kenhető, a zsírhoz hasonló állagúvá válik, ezért hívják a repcemézet krémméznek.

Hazánk Európa egyik legnagyobb méztermelő országa

A repceméz értékes tápanyagokat és vitaminokat tartalmazó (emiatt kiváló immunerősítő), nagyon édes méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre, és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Ennek a mézfajtának az egyik legmagasabb a szőlőcukor-tartalma, ennek köszönheti karakteres ízét és azt, hogy a kemény szellemi és fizikai munkát végzők, és a sportolók is étrendjükbe illeszthetik energetizáló képessége miatt. Emellett fontos vérképző is magas vastartalma miatt, tehát vérszegénységben szenvedőknek igazi áldás.

Igazán nem is édessége miatt terjedt el a fogyasztók körében, hanem a kémhatása miatt: mivel a repceméz a legkevésbé savas mézfajta (azaz enyhén lúgos kémhatású), ezért a fogyasztása az érzékeny gyomrúaknak is kifejezetten jót tesz, és gyomorsavtúltengés esetén sem jelent problémát a szervezetbe kerülése. Lúgos kémhatása miatt egyes diéták kedvelt része is.

Sokrétűen fogyasztható, ugyanis enyhe zamata miatt teába, kávéba is bátran tehetjük, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját.

A kaptár védelmére: propolisz

A propolisz ragacsos, gyantát tartalmazó, sárgásbarna anyag, amelyet a méhek készítenek el a kaptár védelme és fertőtlenítése érdekében. Az elkészítéséhez szükséges anyagok fő forrása a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat, de más növények, például az éger, tölgy, napraforgó és fenyő is adhatnak propoliszt a fiatal ágakról, rügyekről. A begyűjtött anyagot ezután a méhek az emésztőfolyadékukkal keverik össze, így alakul ki a méhszurok, ami olyan enzimeket tartalmaz, amelyek képesek a gyógyhatású anyagokat kioldani a növényi gyantából.

Hazánkban közel 60 féle mézet állítanak elő a méhészek

A propolisz mintegy 60 különféle, a szervezetünk számára is pozitív hatású anyagot, pl. B-, C-, E-vitamint, biotint, nyomelemeket, ásványi anyagokat és enzimeket tartalmaz. Mivel könnyen felszívódik és hatékonyan bejut a sérült szövetekbe, a propolisznak hámgyógyító, fájdalomcsillapító és baktériumölő hatása is van, ezenkívül kedvező hatással lehet a vírusos megbetegségekre, a gyomor- és nyombélfekélyre, valamint a bélgombákra.

A propoliszt ma már számos formában fogyaszthatjuk, mivel propoliszos mézet, propolisz cseppet és propolisz tinktúrát is kaphatunk a magyar termelőktől.

A világ legdrágább méze

A kilogrammonkénti 5000 eurós árával a törökországi „Elfek méz” a világ legdrágább nyalánksága, ami különleges összetétele miatt sokak szerint gyógyszerként is alkalmazható. Ennek a törökországi méznek a története 2009-ben kezdődött, amikor egy helyi méhész a méhek rajzását látva feltérképezett egy 1800 méter mély barlangot Sarıçayır völgyében, ahol 18 kg mézet talált. A későbbi elemzésekből kiderült, hogy a talált méz 7 éves és a barlang ásványokban gazdag környezete miatt maga a méz is tele van ásványokkal.

Az első kilogramm Elfek mézet egy árverésen 45 ezer euróért adták el, a következő kilogrammot egy évre rá egy kínai gyógyszerész szerezte be 28 800 euró kifizetése után. A finomságot egyébként ma már kilónként ötezer euró körüli összegért kínálják 170 vagy 250 grammos tégelyekben.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes időjárási jelenségek

2024. július 23. 05:40

A hirtelen kialakuló vagy nagy kárt okozó időjárási jelenségek közül a legfontosabbak az árvíz és a jégeső, de érdemes olyan különleges jelenségekről is beszélni, mint a tornádó és a gömbvillám.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

A lúd, az újbor és Márton

2023. november 11. 05:40

Szent Márton, a tours-i püspök, a fegyvertelen katona, hazánk védőszentje, az újbor bírája – honnan ered ez a sokszínű, régi kultusz? Hogy kapcsolódik mindez egyetlen emberhez?

Őszi erdő – teli kosár

2023. október 16. 06:40

Az őszi kirándulások alkalmával rengeteg értékes gyógynövényt, termést, levelet, gombát gyűjthetünk, de nagyon fontos tisztában lennünk a gyűjtés szabályaival annak érdekében, hogy ne sértsük meg a törvényt, és vigyázzunk a természet értékeire!

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

2023. január 21. 05:37

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!