Ház, táj

Július végétől szigorúbb szabályozás alatt a legfontosabb csigaölő szerek

Agrofórum Online

Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) rendelete nyomán megváltozott a metaldehid hatóanyag toxikológiai besorolása, ennek következtében 2021. július 31. után az Európai Unióban szigorúbbá válik a metaldehid hatóanyagot tartalmazó, eddig szabadforgalmazású csigaölő növényvédő szerek forgalmazása, megvásárlása és felhasználása. Miben érinti ez a házikerti növényvédelmet? Mit kell tudni a metaldehidről? Hogyan lehet a kártevő csigafajokkal szemben nem-kémiai úton védekezni?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal múlt heti közleményében a házikert-tulajdonosok figyelmét is felhívja arra, hogy az ECHA döntése értelmében a jövőben nagyobb körültekintést fog igényelni hazánkban is a metaldehid hatóanyagú csigaölő szerek vásárlása és felhasználása.

Az ECHA rendelete szerint az érintett készítmények (pl.: Arion Pro, Detia Degesch Schnekenkorn, Fleet, Fleet Super, Limatak, Limex, Medal, Metarex Inov, Shalimar, Shamu, Shikari, Shift, Szuper-D) szigorúbb besorolását a metaldehid humán-egészségügyi kockázata indokolja.

Mit érdemes tudni a metaldehidről?

A metaldehid a növény felületén ható (kontakt) hatóanyag, vagyis a kezelt növényi felületen (levélen, száron) hat. A növényi szövetekbe nem jut be és a növényen belül nem szállítódik. Megelőző (preventív) növényvédelmi kezelésre alkalmas, vagyis a kártevő károsítását (jelen esetben a kártevő csigafajok táplálkozását) hivatott megakadályozni.

A kártevő szervezetébe táplálkozás és érintés útján jut be, vagyis gyomorméregként az elfogyasztott növényi résszel együtt is képes kifejteni a hatását, illetve a kezelt felülettel történő érintkezés következtében érintőméregként az idegvégződéseken keresztül is bejut a kártevő szervezetébe. A hatóanyag hatása a kártevő fokozott nyálkatermelésében nyilvánul meg, amelynek következtében az állat kiszárad.

Méhekre nem veszélyes, a vízi szervezeteket tekintve mérsékelten veszélyes hatóanyag.

Humán-egészségügyi hatását tekintve a metaldehid közepesen mérgező, bizonyítottan szemirritáló hatású, és feltételezhetően mutagén, valamint szaporodási/fejlődési rendellenességeket okozó hatású lehet. A hatóanyag szigorúbb toxikológiai besorolása főként ez utóbbi hatásai miatt kerültek felülvizsgálatra és szigorúbb besorolásra.

A kártevő csigafajokkal szemben nem csak kémiai védekezési módszerek léteznek

A gyakorlatban mi változik az ECHA rendeletének értelmében?

A korábban III. forgalmi kategóriájú csigaölő készítményeket 2021. július 31-ét követően csak a II. forgalmi kategóriára vonatkozó jogszabályi előírások teljesülése esetén lehet forgalmazni és felhasználni, tehát szűk fél éven belül ezeknek a készítményeknek megszűnik a szabadforgalmú felhasználásuk.

A fenti határidőt követően kizárólag az vásárolhat metaldehid-tartalmú csigaölő szert, aki:

  • növényorvos, vagy
  • növénytermesztő és növényvédelmi technikus; növénytermesztési, kertészeti és növényvédelmi technikus; kertész és növényvédelmi technikus, növényvédelmi és talajerő-gazdálkodási technikus képesítésű, vagy
  • növényvédő és méregraktár-kezelő szakképesítéssel, illetve növényvédő szak- és betanított munkás képesítéssel rendelkezik, vagy
  • növényvédelmi tantárgyakból egyetemi vagy főiskolai képzés során vizsgát tett, vagy
  • legalább általános iskolát végzett, 18. életévét betöltötte, és a miniszter által meghatározott növényvédelmi alaptanfolyamot követően eredményes vizsgát tett, azaz ún. zöld könyvvel rendelkezik, vagy
  • egyszeri vásárlásra jogosító növényorvosi vénnyel rendelkezik.

 Alternatívák a csigák elleni házikerti védekezésben

Szerencsénkre számos nem-kémiai módszerrel is védekezhetünk a kártevő csigafajokkal szemben, ahogy az egy korábbi rövid cikksorozatban már kifejtésre került: a kártevő fajok összegyűjtése, csapdázása, védősáv vagy védőárok kialakítása, takaróanyagok alkalmazása, „csigapalló” vagy „csiga-villanypásztor” kihelyezése, természetes ellenségek bevetése (a süntől kezdve a rovarokon át a baromfiig) mind-mind lehetséges megoldások a kártevő csigafajok ellen.

Hivatkozott jogszabály:

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darazsakról? - II. rész

2024. szeptember 18. 05:40

Az ismertebb kecskedarázsról, a német darázsról és a padlásdarázsról az előző cikkben volt szó, most a nagyobb méretű társas darázsfajt, a lódarazsat és a hozzá rendkívül hasonló, bár magányos életmódú óriás tőrösdarazsat mutatjuk be. Fontos ugyanis, hogy ne keverjük őket össze!

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Tényleg nemcsak szép, de hasznos is a büdöske?

2023. április 23. 07:10

Azt hallottam, hogy a bársonyvirág (büdöske) túl azon, hogy nagyon szép, még növényvédelmi szerepe is lehet a házikertben. Tényleg hasznos növény a bársonyvirág?

Meddig károsítanak még a meztelencsigák a kertben?

2023. október 12. 04:37

Közeledünk az ősz közepe felé, de a kertemben még mindig igen aktívak a meztelencsigák. Meddig károsítanak még ezek a csigák?

A nedvesebb időjárás ismét előcsalta a meztelencsigákat - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 28. 06:10

A nedvesebb viszonyok kedveznek a meztelencsigák jelenlétének, így többek között a hullott gyümölcsből is jókorát lakmároznak. A kártevő gyérítése minden lehetséges eszközzel még most is hatásos.

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.