Ház, táj
Ház, táj

Kerti kalendárium – májusi teendők a gyümölcs- és díszkertben

Kerti kalendárium – májusi teendők a gyümölcs- és díszkertben

Agrofórum Online

Hogyan élesszük fel a szunnyadó szobanövényeinket a tavaszi zsongásban? Kivihetjük már a teleltetett növényeket? Mi a helyzet az egynyári virágokkal és a tavaszi hagymásokkal, és milyen teendők várnak ránk a gyümölcsösben?

Csak megbízható helyről!

Egész tavasszal újíthatunk a kertünk növényállományán: ültethetünk egynyári dísznövényeket, évelőket és díszcserjéket, gyarapíthatjuk a gyümölcsfák sokaságát, vethetünk fűmagot, és folyamatosan ültethetjük ki a veteményesbe a palántákat. Mindegy, milyen növényről van szó, a legfontosabb, hogy egészséges legyen!

Bármilyen szaporítóanyagról (pl. mag, hagyma) vagy növényről legyen szó (gyümölcsfa, díszfa, cserje, palánta), mindenképpen megbízható helyről vásároljuk meg őket! Mindig ellenőrizzük, hogy a növény lombozata egészséges, a fajra jellemző színű (palánták és fiatal növények esetében ez általában sötétzöld) legyen, gyökérzetének színe pedig legyen fehéres és sűrűn elágazó. A megnyúlt, beteg, barna vagy sárga színű foltokkal tarkított lombozatú növényeket ne vásároljuk meg!

Gyümölcsös

Sajnos az idei tavasz sem tette lehetővé a határtalan örömöt: a kajszi virágzásának közepén érkezett megint az éjszakai fagy. Egy kis vigasztalásul szolgálhat, hogy a kártevőknek és a kórokozóknak sem tettek jót a márciusi és áprilisi időjárási meglepetések, de továbbra is éberen kell figyelnünk a gyümölcsfáink állapotát és a környező növényzetet: ne hagyjuk a gyomokat elszaporodni! Sarabolóval tisztítsuk meg a gyümölcsfák és gyümölcstermő bokraink gödrét, és a csapadék nélküli hetekben bőséggel pótoljuk az elmaradt esőt öntözéssel!

A virágzó gyümölcsfákat idén sem kímélte az időjárás

A füge gyenge vesszőit tőből vágjuk le, a többi vessző hegyét csípjük kissé vissza. Kötözzük karóhoz vagy kordonra a málna kilombosodott hajtásait, a gyenge tősarjakat pedig távolítsuk el! Ezzel el is végezzük a szükséges ritkítást a töveknél.

A füge gyenge vesszőit tőből vágjuk le, a többi vessző hegyét csípjük kissé vissza

Dísznövények

A májusi fagyok elmúltával végleges helyére ültethetjük a kerti szegfűt, ahogy az egynyári virágok is kikerülhetnek a díszkertbe. Közülük is gyönyörűen mutat a körömvirág, a bársonyvirág, a sarkantyúka és a mézvirág. Ha áprilisban még vártunk a kardvirághagymák eldugásával, most itt van annak is az ideje! Ültessük a magasabb növényeket a virágágyás közepére vagy középső sorába, a széleibe pedig az alacsonyabbra növőket!

Minden ültetés előtt alaposan tisztítsuk meg a gyomnövényektől a területet, lazítsuk meg a talajt, majd ültetést követően alaposan öntözzük meg a növényeket!

A rózsatöveinket vizsgáljuk át, és ha kártevőket észlelünk rajtuk, azonnal védekezzünk! Gondoskodjuk a tápanyag-utánpótlásról is!

Egynyári virágok is kikerülhetnek a díszkertbe

Estefele már gyönyörködhetünk a kertben nevelt kaktuszok virágzásában: a növényvilág „későn kelői” este 21:00-22:00 óra körül kezdenek naponta virágozni.

Szobanövények

Ha van rá lehetőségünk, a csendes, áztató eső idejére tegyük ki a szobanövényeket, hadd részesüljenek ezek a szépségek is az égi áldásban!

Az eddig védett helyen teleltetett leandert, babért, szerelemvirágot már bátran kivihetjük napos helyre a szabadba. A szobai hibiszkuszt azonban egy kicsit „edzeni” kell a napsütésre: először csak félárnyékos helyre tegyük (pl. egy védett teraszra), majd 2-3 hetet követően kerülhet ki a napra.

Vizsgáljuk át a szobanövényeket, különösen az ablakban lévőket nézzük át alaposan

A négy fal között maradt szobanövényeket nézzük át! Az elszáradt, beteg vagy kártevők által károsított növényi részeket távolítsuk el! Különösen az ablakban lévő virágokat nézzük át alaposan, mert a szellőztetések alkalmával hamar elszaporodhatnak a tripszek és a levéltetvek is a dús és egészséges növényeken! A permetezéssel mindig körültekintően járjunk el, de ha lehet, kerüljük a növényvédő szeres védekezést a szobanövényeknél!

Amelyik növényünk túlnőtte a cserepét, ültessük szét, szaporítsuk! Anyák napjára vagy akár névnapra is szép ajándék lehet egy egészséges, saját magunk által nevelt növény!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

2024. július 1. 05:40

Az elmúlt hét napjaira kiadott hőségriasztások mellett jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata is, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!

Igazodjunk ki az időjárás-előrejelzésen!

2024. június 27. 05:40

Mi a különbség a zivatar, a felhőszakadás és a zápor között? Mit ígér a hidegfront, és mit a meleg? Mikor kell bemenekíteni a fél teraszt, és mikor nem kell félteni a kerti berendezést?

Nem várt vendégek a madárodúban – mihez kezdjünk velük?

2024. június 25. 05:40

A kertbe kihelyezett mesterséges madárodúk alkalmanként más bérlőket is vonzanak, így a madarak mellett különböző rovarok és emlősállatok is menedéket találhatnak bennük. Kik lephetnek meg minket, és mit tegyünk ilyen helyzetben?

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!

Sziklakert újratöltve

2022. április 1. 07:37

Hogyan leheljünk életet egy elhanyagolt sziklakertbe? Nézzük lépésről lépésre, miként varázsoljuk ismét üde színfolttá!

Guth Lászlóék családi gazdasága Tökölön

2018. május 3. 13:06

Az apuka nem mezőgazdász végzettségű, de a hobbija kinőtte magát egy életformává.

Gazdahely Videó

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban III. rész – T3-as életformájú gyomnövények

2018. augusztus 24. 11:15

A tavasszal csírázó és nyáron virágzó, T3-as életformájú gyomnövényekkel idén is meggyűlhetett a bajunk a házikertekben ugyanúgy, mint a szántóföldön.