Ház, táj
Ház, táj

Kerti kalendárium – áprilisi teendők a házikertben

Kerti kalendárium – áprilisi teendők a házikertben

Agrofórum Online

A medvehagyma-szezon hónapjában is kimerészkedhetünk kicsit a kertbe, hiszen akad tennivaló bőven a gyümölcsfák, a veteményes, a kert dísznövényei és a gyep körül is. A négy fal között töltött hosszú órákban is akadnak szép számmal teendők a szobanövényeink körül is, így róluk se feledkezzünk meg!

Márciusban túlestünk a kitartó derekat igénylő talajmunkálatok többségén, amikkel a vetést és ültetést készítettük elő, majd jól megdolgoztattuk a metszőollókat a gyümölcsfákon, a szőlőn és a málnán, közben kicsomagoltuk téli védelmükből a fügefákat, aztán beiktattuk a létfontosságú lemosó permetezést, később gyomtalanítottuk a veteményest, palántát neveltünk és edzettünk, a díszkert növényeinek tápanyag-utánpótlásáról is gondoskodtunk, majd átvizsgáltuk a szobanövényeinket.

A gyümölcsfák közül a mandula kezd elsőként virágozni

Ebben a hónapban, a gyümölcsfák pompás virágzásakor – amit a mandula nyit meg, ezt követően a kajszibarack, majd a szilva, a meggy és a cseresznye borul virágba – fagymentes napokért és éjszakákért remegnek a kertészszívek. Sajnos ez a tavasz is bővelkedik szomorú meglepetésekben, ahogy az eddigi hetekben láthattuk, de próbáljunk meg nem csüggedni, és örülni annak, ami megmarad – igen, annak a kevésnek. Amit viszont megtehetünk, hogy azzal kezdjük az áprilisi teendőket (majd folytatjuk egész tavasszal), hogy mindent megteszünk, ami csak módunkban áll a zöldségpalánták és a gyümölcsfák fagy elleni védelme érdekében.

Teendőink a gyümölcsösben

Amint említésre került az előző bekezdésben, most a kerttulajdonosnak két kívánsága van: ne jöjjön fagy a gyümölcsfák virágzásának idején, és legyen elég szorgos megporzó rovar a kertben.

Öntözzünk az aszályos időszakban

Most az a legfontosabb, hogy adjunk meg minden segítséget a fáknak! Az előző hónapokban ültetett csemetéket locsoljuk rendszeresen ebben a nagy szárazságban. A tápanyag-utánpótlás legfontosabb momentuma tavasszal a nitrogéntrágyázás, aminek első részét most juttassuk ki a gyümölcsfák részére! A fatörzsek és a szamócatövek köré helyezett szalma (trágyával, esetleg komposzttal keverve, vagy anélkül), fűkaszálék vagy tőzeg nemcsak fiatal növények számára ideális talajállapotot (hőmérséklet, nedvesség megtartása) képes biztosítani, hanem az agresszív gyomok kelését is meggátolja.

Ebben a hónapban már nyugodt szívvel nekivághatunk a kajszi metszésének is, ugyanis ilyenkor, a rügyfakadás és a virágzás közötti időszakban nem áll fenn a veszélye, hogy a munkálatokkal hozzájárulunk a gutaütés terjedéséhez. A szőlő metszését követően hordjuk ki a venyigét a sorokból és gondoskodjunk a tőkehiányok pótlásáról.

Vizsgáljuk meg az oltványokat is: a sikeres oltásokat a növények a duzzadó rügyeikkel jelzik. A meggyökeresedést segítsük öntözéssel és talajtakarással!

A letakart szamócaágyásban kevésbé nőnek a gyomnövények

A szamócaágyást takarjuk le fátyolfóliával, ha talaj menti fagy várható!

Teendőink a veteményesben

Március végén-április elején kiültethetők a melegigényesebb növények palántái a hajtatóházba, úgymint az uborka, a paprika, a paradicsom és a sárgadinnye. A hónap közepétől kötözhetjük a fejlett uborka hajtásait a támberendezéshez és közvetlenül az ágyásba vethető a görögdinnye.

Ha zöldbab vetését tervezzük, gondoskodjunk ennek a tápanyagigényes növénynek a kezdeti támogatásáról: a vetőárokba vagy –gödörbe szórjunk a vetés előtt érett istállótrágyát! A nyári és a téli retek helyét is öntözzük be műtrágya-keverékkel (NPK – nitrogén-foszfor-kálium), majd ezután vessük el az ágyásba a magokat. A salátafélék megerősödött palántáit is ültessük végleges helyükre. Itt az ideje a csemegekukorica-szemek földbe kerülésének is, majd két hét múlva következhet a második vetés.

Szedhető a medvehagyma

Ha kertünkben sikerrel termesztjük a medvehagymát, most élvezhetjük a szüretelés örömét. A levelek leszedésekor ügyeljünk nagyon, nehogy a hagymát is kirántsuk a földből! Mivel magról is sikerrel szaporodik, hagyjuk felvirágzani! Ebben úgy segíthetjük a növényt, hogy csak a levelek felét szedjük le, így a hagyma virágai is ki tudnak fejlődni!

Teendőink a dísznövények körül

Az átteleltetett krizantémokról most érdemes dugványgyökereztetéssel új növényeket nevelni. Ehhez vágjuk le a csúcshajtásokat, és tűzdeljük szemcsés homok és rostos tőzeg egyenlő arányú keverékébe. A gyökeresedés világos helyen, 16-20 oC körüli hőmérsékleten lesz sikeres.

Közvetlenül az ágyásba vethetjük az olasz szalmagyopárt (más néven curryfű), az ördögszemet, és a hónap vége felé az egynyári virágok olyan kedvelt fajtái is vethetők, mint például a bársonyvirág napvirág, a pistike, a kerti őszirózsa és a ligetszépe.

Féltett buxusainkat folyamatosan vizsgáljuk, nehogy szem elől tévesszük a selyemfényű puszpángmoly hernyóinak kártételét! Legegyszerűbb védekezés a kártevő lárvák ellen, ha a szemünk elé tévedt hernyókat begyűjtjük és elpusztítjuk, valamint a károsított növényi részeket is eltávolítjuk.

Teendőink a lakásban

Számos szobanövény kellemetlen kártevője az üvegházi liszteske vagy más néven üvegházi molytetű. Csapdázásukra alkalmasak a kereskedelemben kapható, ragasztóanyaggal bekent sárga lapok, amik a növények fölé rögzítve begyűjtik a kártevőket.

Megkezdhetjük mind a virágzó, mind a levéldísznövények tápoldatozását, figyelve az adagolásra.

További teendők

Udvarunkon és a gyümölcsösünk füvesített sorközeiben is szükség lesz a fűnyírásra a hónap közepétől. A kedvező tavaszi időjárásnak hála a háztáj gyepesített részei is gyorsan új erőre kaptak.

Munkáva állhat a gyepszellőztető és a fűnyíró is

Amíg a fű zsenge és viszonylag kevés indult növekedésnek, tisztítsuk meg a mohától és a gyomnövényektől! Végezzünk tavaszi gyepszellőzetést gyepszellőztető géppel, amit a fű már két hét múlva láthatóan meghálál. A szellőztetést követően 50 g/m2 műtrágyát juttassunk ki egyenletesen a fűre. Ha télen felütötte valamilyen gombabetegség a fejét, vagy egyéb okból meggyengült az állomány, érdemes a szellőztetést követően gyökerezést serkentő tápoldattal és talajkondicionáló anyaggal permetezni a fűállományt, amit háromhetente megismételhetünk. Már április közepétől dolgozhat a fűnyíró, és esőt nem hozó időjárás idején rendszeresen öntözzük a gyepet!

A kerti munkákhoz szép időt és kitartást, az idei megpróbáltatásokhoz türelmet és megértést kívánok mindenkinek! Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Mennyi vizet igényel a kertbe ültetett paprika?

2023. június 18. 04:38

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a házikertbe ültetett paprika mennyi vizet igényel? Segítségüket köszönöm!

Itt az idő a szemléletváltásra a vízgazdálkodásban is

2019. március 23. 11:02

Az öntözés csak a magyar termőföld 2 százalékára terjed ki, ezért 2024-ig 100 ezer hektárral növelni kell az öntözhető területek nagyságát.

Amit a krotonról tudni érdemes

2023. március 8. 05:36

Érdekessége a krotonnak, hogy ahogy öregszik a növény, úgy sötétednek a levelei is. Akár egy egészen nagy bokorformává is nevelhető még lakásban is. De hogyan? Nézzük, mit kell tudni az ápolásáról!

Mi lehet az oka, hogy hervad a karácsonyi kaktusz levele?

2023. november 25. 04:39

Az lenne a kérdésem, hogy vajon miért hervad a karácsonyi kaktuszom levele?