Ház, táj
Ház, táj

Kerti kalendárium – novemberi teendők a házikertben

Kerti kalendárium – novemberi teendők a házikertben

Agrofórum Online

Még egy utolsó, nagy lendületre van szükségünk a házikerti munkák elvégzéséhez: nemcsak a kerti bútorokat kell letisztítva bevinni, a kerti csapokat vízteleníteni, a madáretetőt és –itatót kihelyezni, hanem most alapozzuk meg a sikeres tavaszi növénytermesztést is! Nézzük, milyen munkálatok várnak ránk a novemberi kertben!

Október utolsó napján fejeződik be a gazdasági óév, és november elején veszi kezdetét az újév – hangzik a tapasztaltak tanítása. Bár az időjárás a maga kivédhetetlenségével mindent felülírhat, általában ezekben a hetekben fejeződnek be az évet záró munkálatok, és veszi kezdetét az új évre való felkészülés. Ez nemcsak a szántóföldeken, hanem a kertünkben is így van: hogy a tavaszt teljességében és minden kerti ajándékával tudjuk élvezni, most számos munkát el kell végezni. Az előző hónapok listáját követve nézzük végig, milyen teendőket kell beosztanunk ebben a hónapban a gyümölcsösben, a veteményesben, a díszkertben és a négy fal között.

Tennivalók a gyümölcsösben

November elején még elültethetjük a gyümölcstermő fákat és cserjéket. Ültetést követően kupacoljuk fel a tövüket! Folytassuk a koronaritkító metszéseket a nyugalomba vonult, többéves gyümölcsfáinkon: az elöregedett, sérült ágakat mindenképpen távolítsuk el! A metszéssel egy kalap alatt gyűjtsük össze a gyümölcsfák átoltásához szükséges oltóvesszőket, és kötegekbe tároljuk a pincében, nedves homokba állítva.

Folytassuk a koronaritkító metszéseket a nyugalomba vonult, többéves gyümölcsfáinkon – az elöregedett, sérült ágakat mindenképpen távolítsuk el!

A fügebokor, gránátalma és kivi tövénél az ágak és hajtások közeit gondosan töltsük ki lombbal vagy lekaszált fűvel. Bár sokan vásárolnak a téli fagyvédelem érdekében különböző anyagokból (kókuszrost, fólia, egyéb szintetikus anyag) védőzsákot, a többéves, egészséges növények enélkül is kibírják a telet. Fiatalabb növények bombabiztos védelméért válasszunk természetes, jól szellőző anyagból készült zsákot.

Fagyveszélyes területeken megkezdhetjük az alacsony művelésű szőlők fedését, és ne felejtsünk el az új telepítésű tőkékről is gondoskodni! November végére mindenképpen végezzünk ezekkel a munkálatokkal!

A bogyós gyümölcsbokrokat is vegyük szemügyre: metsszük le a befelé növő és a sérült hajtásokat, így a napsugár minden bogyót el tud érni, és a szellő is könnyebben áthatol rajta. Tartsuk szem előtt, hogy csak fagymentes időben szabad metszőollóhoz nyúlni!

A birs betakarítása után fejezzük be az utolsó szüreti munkánkat is a naspolya szedésével.

Ami a növényvédelmi munkákat illeti: a fák törzsére mielőbb rakjuk fel a hernyóenyves övet, amelyek alkalmasak a téli kis és nagy araszoló hernyóinak gyérítésére. Ahol szükséges, a vadállatok (pl.: nyulak, őzek) kártétele ellen kötözzük be a gyümölcsfák, díszfák és fiatal tőkék törzsét.

Tennivalók a veteményesben

Az ágyások java része már üres, így megkezdhetjük a kötöttebb talajú kertekben a felásásukat. Miközben felássuk a talajt, juttassunk ki elegendő szerves trágyát is, amit beforgatunk az ásóval. A szerves trágya mennyiségének meghatározásában segít, ha tudjuk, mi fog jövőre az ágyásba kerülni: paradicsom esetében 5-10 kg/m2, korai burgonyának 5-7 kg/m2 szükséges. Az uborka ágyásába 6-9 kg trágya kerüljön négyzetméterenként. A leginkább tápanyagigényes zöldségfélék egyike a karfiol, ennek az ágyásába 10-15 kg vegyes (szarvasmarha-, juh- és sertés-) trágyát kell egy ásónyom mélységre beforgatni. Kisebb könnyebbség ősszel, hogy ekkor az ásást nem szükséges elmunkálni. A trágyázás pedig költséges, de abszolút megtérülő befektetés, ezért ne fukarkodjunk a tápanyag utánpótlásával!

Bátran ültessünk még fodros kelt, amelynek húsos, vastag levelei hősként tűrik a fagyot is

Azokban a kertekben ahol a talaj nem kötött, inkább homokos vályog vagy homok, nem muszáj felásni a veteményes talaját. Sőt sokan kifejezetten ellen vannak az ásásnak, mivel így a talaj szerkezetét, és így a hasznos szervezetek életterét megbolygatjuk: a felszínhez közelebb élő mikroorganizmusok a talajt megforgatva mélyebbre kerülnek, a mélyebben élő élőlények pedig pár „emelettel” feljebb kerülnek. Ez a „költöztetés” csökkentheti a talaj termékenységét és gátolja a természetes talajbiológiai folyamatok hosszútávú érvényesülését, ezért sokan azt javasolják, hogy ne ássuk, hanem csak lazítsuk fel a földet.

A megmaradt ágyásokban szedjük fel az utolsó lakókat is, a téli póréhagymát és a kelbimbót. Utánuk egy-két ágyásba bátran ültessünk fodros kelt, amelynek húsos, vastag levelei hősként tűrik a fagyot is – még idén örülni fogunk a kiváló főzelék- és köret-alapanyagnak. Ezenkívül most vethetünk még petrezselymet is: idén már nem fog kikelni, mert igen lassan csírázik, de tavasszal gyors növekedésnek fog indulni. Még november közepéig, az időjárástól függően vethetünk spenótot és sóskát, sőt korai termesztésre vethetünk zöldborsót is. Az úgynevezett „tél alá” vetéshez alkalmas fajtákról a kertészetben vagy gazdaboltban érdeklődjünk.

November végéig mindenképpen iktassuk be a munkálatok közé a szamóca fagyvédelmét is!

Tennivalók a díszkertben

Megkezdhetjük a díszfák és díszcserjék esetében is a fatisztogatási és –ápolási munkákat. Az alacsony növésű díszbokrok (pl.: tearózsa) töve köré földkupacot emelhetünk, így védve a növényt a téli fagyoktól. A magas törzsű rózsák ágrendszerét is metsszük meg kissé, majd borítsuk be több réteg újságpapírral, és húzzunk rá egy strapabíró papírzsákot.

Még nyílnak a kertünkben az őszirózsák (Aster fajok) és a krizantémok is. Mindkét növényfaj csak akkor virágzik dúsan, ha tápanyagban gazdag földbe ültettük, ezért ezeknél a fajoknál is pótoljuk a felélt tápanyagokat.

A kerti díszfüvek mindenképpen takarásra szorulnak télen, ezért a szárukat fogjuk össze, szorosan kössük össze, hogy a téli csapadék minél kevésbé jusson a tövébe, és ne rohassza el a növényt.

További tennivalók

Folyamatosan gondoskodjunk a madarak etetéséről és itatásáról! Minden nap tegyünk ki számukra friss vizet! Erre különösen a fagyok beköszöntével kell figyelnünk. Az etetőben lévő eleség mennyiségére és minőségére is fordítsunk kellő figyelmet!

Ha lehetőségünk van rá, a madarakon kívül más, a kertünkbe látogató hasznos élőlényt is igyekezzünk segíteni

Ha lehetőségünk van rá, a madarakon kívül más, a kertünkbe látogató hasznos élőlényt is igyekezzünk segíteni a téli hónapokra történő felkészülésben: a sündisznó, egyes sikló-, béka- és gyíkfajok az összehordott levél- és gallykupacokban talál télire búvóhelyet magának a kertben, ezért amennyiben forgatni vagy áthelyezni készülünk ezeket a növénymaradványokat, mindenképpen óvatosan tegyük. A legjobb, ha november közepétől már nem bolygatjuk ezeket a rakásokat. Ha időnk, energiánk engedi, készítsünk rovarhotelt a beporzó rovarok és a ragadozó, kártevőpusztító rovarok támogatására!

A kerti bútorokat zárt pincehelyiségben, nem fűtött raktárban vagy szobában kell elhelyeznünk. Vigyük be a fagyérzékeny cserepes növényeket is, számukra keressünk olyan helyet, amely hűvös, fagytól és csapadéktól egész télen védve van, és viszonylag világos.

Víztelenítsük a beépített öntözőrendszereket (csöveket, szórófejeket is) és a kerti csapokat! Amennyiben ezt elmulasztjuk, nagyon drágán tudjuk tavasszal helyrehozni a károkat, amiket a fagy okoz. A műanyag öntözőcsöveket, csatlakozókat és a szórófejeket is érdeme bemenekíteni, mert bár kibírják a téli időjárást, mégis így nagyságrendekkel meghosszabbítjuk az élettartamukat.

A gyepet szellőztessük meg erre alkalmas gyepszellőztető géppel

A gyepet szellőztessük meg erre alkalmas gyepszellőztető géppel, így sikeresen eltávolítjuk az elhalt gyökereket és gyomnövényeket a pázsitból.

A padláson szétterített diót, mandulát, mogyorót célszerű megtörni és a magokat száraz, szellős helyen vászonzacskóba tárolni. A héjukat ne dobjuk a szemétbe, mert a szalonnasütéskor jó fűtőanyagként fog szolgálni, ugyanis füstmentes parazsat ad. Ellenőrizzük a télire elrakott zöldségek tárolóit is!

A kerti zöldhulladék kiváló komposzt-alapanyag

Az összegyűjtött lombot ne szállítsuk el a kertből! Lehetőleg egy fedett helyen halmozzuk fel, később értékes segítségünk lesz: felhasználhatjuk talajtakaró anyagként, téli fagyvédelem ellen a kevésbé fagytűrő, kint telelő növények tövénél, vagy tavasszal kiváló komposzt-alapanyagként bekeverhetjük a tárolóba.

Egészséggel és örömteli kerti munkákkal teljes novembert kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Metszőollók fertőtlenítése a gyakorlatban

2022. január 11. 12:35

A metszőollók fertőtlenítése kiemelten fontos munkafolyamat, hiszen több növénykórtani dolog (vírusok, fitoplazmák, gombás és baktériumos megbetegedések) továbbvitelének megelőzésére szolgál, így szerves részét képezi az integrált növényvédelemnek.

Mire kell ügyelni a füge metszése során?

2024. március 2. 04:36

Február végén metszhető már a füge? Mire ügyeljek a feladat elvégzése során?

Mi az a kinövés a citromfán, ami szétfeszíti a kérgét?

2022. december 10. 04:36

Van egy 56 éves citromfánk, megjelent rajta valami kinövés, ami szétfeszíti a kérget. Mi lehet ez, mivel/hogyan tudom kezelni, hogy ne menjen tönkre?

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.