Ház, táj
Ház, táj

Kerti kalendárium – tennivalók az év utolsó hónapjában

Kerti kalendárium – tennivalók az év utolsó hónapjában

Agrofórum Online

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Általános tennivalók

Ha még nem végeztünk a fagyérzékeny növényeink behordásával, illetve takarásával, mindenképpen fejezzük be még december első napjaiban (részletek a következő fejezetekben).

A szerves trágya kijuttatását és az ásást egészen addig folytathatjuk, amíg az időjárás és talajfeltételek erre lehetőséget adnak. Tegyük szabaddá az őszi lombbal, sárral, mohával ellepett kerti ösvényeket, és söpörjük össze a maradék leveleket is. Előzetesen mindig győződjünk meg róla, hogy nem keresztezte utunkat egy telelőre induló állat sem (pl.: sün), sőt egy kis rakás fát vagy lombot összekészíthetünk számukra.

A télen megpihenő sündisznónak ideális alvóhely

Kerti berendezéseinkről se feledkezzünk meg: végezzük el a csapok, medencék téliesítését is. A csapokat tekerjük be zsákvászonnal, a locsolótömlőt pedig vigyük be, miután kicsepegtettük belőle a maradék vizet. A rögzített kerti bútorokat takarjuk le (rögzítve a takaróanyagot) úgy, hogy ellenálljon a téli időjárási szélsőségeknek is. A mozdítható bútorokat alapos megtisztítás után vigyük fedett helyre.

Folytassuk a madarak novemberben megkezdett etetését, amit időjárástól függően március-árpilisig ne hagyjunk abba!

Etessük a kertünkbe látogató madarakat!

Négy fal között

Vizsgáljuk át a tárolt gyümölcsöket (almát, körtét, diót, mogyorót, mandulát). December közepe körül távolítsuk el a dió, mogyoró és mandula héját.

A fel nem használt növényvédő szereket nézzük át: ami lejárt vagy a tél folyamán fog lejárni, válogassuk szét a többitől és gondoskodjunk ezeknek a készítményeknek a szakszerű ártalmatlanításáról. A megmaradt növényvédő szereket csapadéktól, fagytól mentes és háziállat, gyermek figyelmét fel nem keltő helyen tároljuk.

Most van időnk kitakarítani a fészert és melléképületet. Az üresen álló raktárhelyiségeket alaposan szellőztessük ki, az üvegházat egy alapos fertőtlenítésben is részesítsük, illetve végezzük el a hétvégi telken álló ház, illetve melléképületek víztelenítését is.

A hideg téli estéket alkalmanként használjuk ki okulásra is: vegyük kézbe a már elkészült, jövő évre vonatkozó termékkatalógusokat, nézzünk utána az aktuális újdonságoknak, kedvelt gyümölcseink, zöldségeink vagy dísznövényeink kínálatában várható változásoknak, tájékozódjunk további lehetőségekről, új márkákról, módszerekről, ötletekről. Emellett kiértékelhetjük idei kerti munkánkat is: mivel értünk el sikereket, és min lenne érdemes jövőre változtatnunk.

Vizsgáljuk át a tárolt gyümölcsöket!

Haszonnövények körüli teendők

Az idei évben vásárolt, de el nem ültetett gyümölcsfákat vermeljük, vagyis a növényeket földbe ásott árokba helyezzük, majd betakarjuk földdel a gyökereket. Ha jövő évre tervbe vettük gyümölcsfák oltását, itt az ideje most összegyűjteni a fáinkról az oltóvesszőket. Nedves homokba állítva, kötegekbe rakva tároljuk őket a pincében.

A szamóca fagyvédelmét fátyolfóliával tegyük teljessé, akár két rétegben letakarva vele a növényeket. A fügetermesztőknek is van munkájuk még a fagyok előtt: kössük össze a vesszőket, majd zsákkal, takarófóliával alaposan bugyoláljuk be. A hidegtűrő rebarbarát a talajban hagyva takarjuk komposzttal, hogy ne száradjanak ki a gyökerei, és mintegy pufferzónaként a takaróanyag csökkentse a téli fagyok erejét.

Távolítsunk el minden fertőzött vagy elszáradt növényi részt a fák és bokrok közeléből. Ez az elővigyázatosság követendő a dísznövények esetében is. Mind a haszon-, mind a dísznövények esetében figyeljünk az öntözésre. Ha régóta nem esett csapadék, és az enyhébb időszakokban a talaj kezd kiszáradni, öntözzük meg a növényeket nagyobb mennyiséggel.

Dísznövények körüli teendők

A kerti díszfüvek esetében meg kell hagynunk a szárakat, majd összefogjuk és szorosan összekötözzük őket, így óvjuk meg a növényt attól, hogy a tövénél összegyűlt csapadék berohassza. A rózsáinkat, fiatal levendulatöveinket lombbal takarjuk.

A télen metszhető fáknak, cserjéknek megkezdhetjük a visszavágását (pl.: nyári orgona, bugás hortenzia, magnólia, borbolya, cserszömörce).

Verjük le a vastag havat az örökzöldek ágairól!

A decemberi időjárás-előrejelzés szerint számíthatunk hóra, sőt még fehér karácsonyban is reménykedhetünk. A díszkert szempontjából egy a lényeg: a rövid idő alatt nagyobb mennyiségben leeső havat az örökzöld bokraink és fáink ágairól verjük le, nehogy a nagy súly alatt letörjenek.

Minden Kedves Olvasónak a 2019-es évre befejezett kerti munkák utáni megelégedettséget kívánok!

Kapcsolódó cikkek:

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Mindent a krizantémról

2019. november 23. 20:11

Hogyan lett a temető virágából mára házikertekben is kedvelt dísznövény, ami cserepes növényként balkonon, de bent a lakásban is megállja a helyét? Mit kell tudnunk az eredetéről? Mi a titka a sikeres gondozásának?

Teleltetésre fel! I. rész – a növények teleltetésének módjai, helye, ideje

2019. november 23. 05:36

A növények teleltetése annyit jelent, hogy gondoskodunk a védelmükről azokban a hónapokban, amikor annyira lecsökken a levegő és a gyökereket takaró talajrétegek hőmérséklete, hogy az tartós kárt tehetne a növényekben. Mit tehetünk lágyszárú és fásszárú növényeink védelméért?

Lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése augusztusban

2019. október 11. 15:33

A burgonya áremelkedése 29,7 százalékról 14,1 százalékosra lassult.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Farkas Sándor: a kormány segíti a kertészeti ágazat sikerét

2019. március 8. 09:40

A magyar mezőgazdaság kibocsátása tavaly 2720 milliárd forint volt, nyolc év alatt folyóáron 61,3 százalékkal nőtt. A kertészeti ágazatok súlya meghatározó, kibocsátásuk tavaly meghaladta 356 milliárd forintot - ismertette az államtitkár.