Ház, táj
Ház, táj

Kerti kalendárium – tennivalók az év utolsó hónapjában

Kerti kalendárium – tennivalók az év utolsó hónapjában

Agrofórum Online

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Általános tennivalók

Ha még nem végeztünk a fagyérzékeny növényeink behordásával, illetve takarásával, mindenképpen fejezzük be még december első napjaiban (részletek a következő fejezetekben).

A szerves trágya kijuttatását és az ásást egészen addig folytathatjuk, amíg az időjárás és talajfeltételek erre lehetőséget adnak. Tegyük szabaddá az őszi lombbal, sárral, mohával ellepett kerti ösvényeket, és söpörjük össze a maradék leveleket is. Előzetesen mindig győződjünk meg róla, hogy nem keresztezte utunkat egy telelőre induló állat sem (pl.: sün), sőt egy kis rakás fát vagy lombot összekészíthetünk számukra.

A télen megpihenő sündisznónak ideális alvóhely

Kerti berendezéseinkről se feledkezzünk meg: végezzük el a csapok, medencék téliesítését is. A csapokat tekerjük be zsákvászonnal, a locsolótömlőt pedig vigyük be, miután kicsepegtettük belőle a maradék vizet. A rögzített kerti bútorokat takarjuk le (rögzítve a takaróanyagot) úgy, hogy ellenálljon a téli időjárási szélsőségeknek is. A mozdítható bútorokat alapos megtisztítás után vigyük fedett helyre.

Folytassuk a madarak novemberben megkezdett etetését, amit időjárástól függően március-árpilisig ne hagyjunk abba!

Etessük a kertünkbe látogató madarakat!

Négy fal között

Vizsgáljuk át a tárolt gyümölcsöket (almát, körtét, diót, mogyorót, mandulát). December közepe körül távolítsuk el a dió, mogyoró és mandula héját.

A fel nem használt növényvédő szereket nézzük át: ami lejárt vagy a tél folyamán fog lejárni, válogassuk szét a többitől és gondoskodjunk ezeknek a készítményeknek a szakszerű ártalmatlanításáról. A megmaradt növényvédő szereket csapadéktól, fagytól mentes és háziállat, gyermek figyelmét fel nem keltő helyen tároljuk.

Most van időnk kitakarítani a fészert és melléképületet. Az üresen álló raktárhelyiségeket alaposan szellőztessük ki, az üvegházat egy alapos fertőtlenítésben is részesítsük, illetve végezzük el a hétvégi telken álló ház, illetve melléképületek víztelenítését is.

A hideg téli estéket alkalmanként használjuk ki okulásra is: vegyük kézbe a már elkészült, jövő évre vonatkozó termékkatalógusokat, nézzünk utána az aktuális újdonságoknak, kedvelt gyümölcseink, zöldségeink vagy dísznövényeink kínálatában várható változásoknak, tájékozódjunk további lehetőségekről, új márkákról, módszerekről, ötletekről. Emellett kiértékelhetjük idei kerti munkánkat is: mivel értünk el sikereket, és min lenne érdemes jövőre változtatnunk.

Vizsgáljuk át a tárolt gyümölcsöket!

Haszonnövények körüli teendők

Az idei évben vásárolt, de el nem ültetett gyümölcsfákat vermeljük, vagyis a növényeket földbe ásott árokba helyezzük, majd betakarjuk földdel a gyökereket. Ha jövő évre tervbe vettük gyümölcsfák oltását, itt az ideje most összegyűjteni a fáinkról az oltóvesszőket. Nedves homokba állítva, kötegekbe rakva tároljuk őket a pincében.

A szamóca fagyvédelmét fátyolfóliával tegyük teljessé, akár két rétegben letakarva vele a növényeket. A fügetermesztőknek is van munkájuk még a fagyok előtt: kössük össze a vesszőket, majd zsákkal, takarófóliával alaposan bugyoláljuk be. A hidegtűrő rebarbarát a talajban hagyva takarjuk komposzttal, hogy ne száradjanak ki a gyökerei, és mintegy pufferzónaként a takaróanyag csökkentse a téli fagyok erejét.

Távolítsunk el minden fertőzött vagy elszáradt növényi részt a fák és bokrok közeléből. Ez az elővigyázatosság követendő a dísznövények esetében is. Mind a haszon-, mind a dísznövények esetében figyeljünk az öntözésre. Ha régóta nem esett csapadék, és az enyhébb időszakokban a talaj kezd kiszáradni, öntözzük meg a növényeket nagyobb mennyiséggel.

Dísznövények körüli teendők

A kerti díszfüvek esetében meg kell hagynunk a szárakat, majd összefogjuk és szorosan összekötözzük őket, így óvjuk meg a növényt attól, hogy a tövénél összegyűlt csapadék berohassza. A rózsáinkat, fiatal levendulatöveinket lombbal takarjuk.

A télen metszhető fáknak, cserjéknek megkezdhetjük a visszavágását (pl.: nyári orgona, bugás hortenzia, magnólia, borbolya, cserszömörce).

Verjük le a vastag havat az örökzöldek ágairól!

A decemberi időjárás-előrejelzés szerint számíthatunk hóra, sőt még fehér karácsonyban is reménykedhetünk. A díszkert szempontjából egy a lényeg: a rövid idő alatt nagyobb mennyiségben leeső havat az örökzöld bokraink és fáink ágairól verjük le, nehogy a nagy súly alatt letörjenek.

Minden Kedves Olvasónak a 2019-es évre befejezett kerti munkák utáni megelégedettséget kívánok!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes időjárási jelenségek

2024. július 23. 05:40

A hirtelen kialakuló vagy nagy kárt okozó időjárási jelenségek közül a legfontosabbak az árvíz és a jégeső, de érdemes olyan különleges jelenségekről is beszélni, mint a tornádó és a gömbvillám.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Jók a korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

2023. április 25. 11:20

A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon.

Kísérleti klímasemleges üvegházat építenek Hollandiában

2020. március 23. 13:03

Az itt megszerzett eredmények ösztönzést adhatnak a kertészek számára, hogy új fejlesztésekben gondolkodjanak és megvalósulhasson az a céltűzés, amely szerint a holland kertészeti ágazatnak húsz éven belül klímasemlegessé kellene válnia.

Megnyitja kapuit az érdi gyümölcs génbank

2018. április 19. 06:42

Megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének gyümölcs génbankja.

De mi az a jégalma? 

2023. december 22. 07:10

Már-már átlátszó küllemének köszönhetően valóban úgy néz ki, mint a jég, de a húsa puha, édes, lédús és roppant egészséges. Vajon mi teszi ezt a ritka indiai gyümölcsöt szuperélelmiszerré?