Ház, táj
Ház, táj

Kerti kalendárium – tennivalók az év utolsó hónapjában

Kerti kalendárium – tennivalók az év utolsó hónapjában

Agrofórum Online

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Általános tennivalók

Ha még nem végeztünk a fagyérzékeny növényeink behordásával, illetve takarásával, mindenképpen fejezzük be még december első napjaiban (részletek a következő fejezetekben).

A szerves trágya kijuttatását és az ásást egészen addig folytathatjuk, amíg az időjárás és talajfeltételek erre lehetőséget adnak. Tegyük szabaddá az őszi lombbal, sárral, mohával ellepett kerti ösvényeket, és söpörjük össze a maradék leveleket is. Előzetesen mindig győződjünk meg róla, hogy nem keresztezte utunkat egy telelőre induló állat sem (pl.: sün), sőt egy kis rakás fát vagy lombot összekészíthetünk számukra.

A télen megpihenő sündisznónak ideális alvóhely

Kerti berendezéseinkről se feledkezzünk meg: végezzük el a csapok, medencék téliesítését is. A csapokat tekerjük be zsákvászonnal, a locsolótömlőt pedig vigyük be, miután kicsepegtettük belőle a maradék vizet. A rögzített kerti bútorokat takarjuk le (rögzítve a takaróanyagot) úgy, hogy ellenálljon a téli időjárási szélsőségeknek is. A mozdítható bútorokat alapos megtisztítás után vigyük fedett helyre.

Folytassuk a madarak novemberben megkezdett etetését, amit időjárástól függően március-árpilisig ne hagyjunk abba!

Etessük a kertünkbe látogató madarakat!

Négy fal között

Vizsgáljuk át a tárolt gyümölcsöket (almát, körtét, diót, mogyorót, mandulát). December közepe körül távolítsuk el a dió, mogyoró és mandula héját.

A fel nem használt növényvédő szereket nézzük át: ami lejárt vagy a tél folyamán fog lejárni, válogassuk szét a többitől és gondoskodjunk ezeknek a készítményeknek a szakszerű ártalmatlanításáról. A megmaradt növényvédő szereket csapadéktól, fagytól mentes és háziállat, gyermek figyelmét fel nem keltő helyen tároljuk.

Most van időnk kitakarítani a fészert és melléképületet. Az üresen álló raktárhelyiségeket alaposan szellőztessük ki, az üvegházat egy alapos fertőtlenítésben is részesítsük, illetve végezzük el a hétvégi telken álló ház, illetve melléképületek víztelenítését is.

A hideg téli estéket alkalmanként használjuk ki okulásra is: vegyük kézbe a már elkészült, jövő évre vonatkozó termékkatalógusokat, nézzünk utána az aktuális újdonságoknak, kedvelt gyümölcseink, zöldségeink vagy dísznövényeink kínálatában várható változásoknak, tájékozódjunk további lehetőségekről, új márkákról, módszerekről, ötletekről. Emellett kiértékelhetjük idei kerti munkánkat is: mivel értünk el sikereket, és min lenne érdemes jövőre változtatnunk.

Vizsgáljuk át a tárolt gyümölcsöket!

Haszonnövények körüli teendők

Az idei évben vásárolt, de el nem ültetett gyümölcsfákat vermeljük, vagyis a növényeket földbe ásott árokba helyezzük, majd betakarjuk földdel a gyökereket. Ha jövő évre tervbe vettük gyümölcsfák oltását, itt az ideje most összegyűjteni a fáinkról az oltóvesszőket. Nedves homokba állítva, kötegekbe rakva tároljuk őket a pincében.

A szamóca fagyvédelmét fátyolfóliával tegyük teljessé, akár két rétegben letakarva vele a növényeket. A fügetermesztőknek is van munkájuk még a fagyok előtt: kössük össze a vesszőket, majd zsákkal, takarófóliával alaposan bugyoláljuk be. A hidegtűrő rebarbarát a talajban hagyva takarjuk komposzttal, hogy ne száradjanak ki a gyökerei, és mintegy pufferzónaként a takaróanyag csökkentse a téli fagyok erejét.

Távolítsunk el minden fertőzött vagy elszáradt növényi részt a fák és bokrok közeléből. Ez az elővigyázatosság követendő a dísznövények esetében is. Mind a haszon-, mind a dísznövények esetében figyeljünk az öntözésre. Ha régóta nem esett csapadék, és az enyhébb időszakokban a talaj kezd kiszáradni, öntözzük meg a növényeket nagyobb mennyiséggel.

Dísznövények körüli teendők

A kerti díszfüvek esetében meg kell hagynunk a szárakat, majd összefogjuk és szorosan összekötözzük őket, így óvjuk meg a növényt attól, hogy a tövénél összegyűlt csapadék berohassza. A rózsáinkat, fiatal levendulatöveinket lombbal takarjuk.

A télen metszhető fáknak, cserjéknek megkezdhetjük a visszavágását (pl.: nyári orgona, bugás hortenzia, magnólia, borbolya, cserszömörce).

Verjük le a vastag havat az örökzöldek ágairól!

A decemberi időjárás-előrejelzés szerint számíthatunk hóra, sőt még fehér karácsonyban is reménykedhetünk. A díszkert szempontjából egy a lényeg: a rövid idő alatt nagyobb mennyiségben leeső havat az örökzöld bokraink és fáink ágairól verjük le, nehogy a nagy súly alatt letörjenek.

Minden Kedves Olvasónak a 2019-es évre befejezett kerti munkák utáni megelégedettséget kívánok!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mutasd az igazi neved!

2024. június 17. 05:40

Vannak növények, amelyeknek az igazi, eredeti, tudományos magyar nevét talán életünkben nem hallottuk. Így voltam én is a szúnyogűzővel és a mézvirággal, amiknek a hivatalos neve csak akkor jött velem szembe, amikor a kertünket kezdtük benépesíteni.

A nagy névkeveredés

2024. június 10. 05:40

A magnólia most akkor a tulipánfa vagy a liliomfa? Az aranyeső fa vagy cserje? És a tőzikére hasonlító hóvirág valójában hóvirágra hasonlító tőzike? Öntsünk tiszta vizet a pohárba, lássuk, ki kicsoda!

Palántázási kisokos IV. - A palántabetegségek megelőzése

2024. június 3. 05:40

Egyáltalán nem könnyű helyesen palántát nevelni. Sokszor minden igyekezetünk ellenére betegedik meg és dől ki a sorból egy-egy növény, de szerencsére megvannak a bevált módszerek, hogy növeljük a növények esélyét az egészséges fejlődésre.

A Magyar Paradicsom Napja

2024. május 29. 06:40

A paradicsom a legváltozatosabb és legkedveltebb palántáról nevelt növényünk a veteményesben. A hobbikertészek és gazdálkodók körében egyaránt folyamatosan nő a népszerűsége, ezért idén újra megrendezésre kerül a Magyar Paradicsom Napja szakmai rendezvény Mórahalmon.

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

2019. június 12. 04:36

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.

Klímaváltozás: talán pozitív hatásokkal is számolhatunk

2020. május 16. 10:35

A szakértők álláspontja szerint, a klímaváltozástól nem kell tartani, hiszen a múltban lezajlott jelenségeket vizsgálva több pozitív hozadéka is volt az egyes éghajlati változásoknak.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

Drágábban ihatunk pálinkát januártól

2018. november 22. 12:03

Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő neta 1100 forint lesz. Ez pedig – az áfával is számolva – 700 forinttal emeli meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi árát.