Ház, táj
Ház, táj

Kerti kalendárium – októberi teendők a házikertben

Kerti kalendárium – októberi teendők a házikertben

Agrofórum Online

Végre megérkeznek az ősz pompás színei az erdőkbe és a kertekbe is. Indulhat a gyümölcsfák ültetésének, a gyökérzöldségek felszedésének, a komposztálásnak és a termények betárolásának időszaka, és folytatódik a hagymás dísznövények ültetése, a száraz időben történő szakadatlan öntözés.

Tennivalók a gyümölcsösben

Eljött az ideje a héjas termésűek (a mandula, a dió, a szelídgesztenye), a téli alma és a téli körte szedésének. A dió betakarítását inkább rázással, semmint az ágakat karóval verve potyogtassuk le a fáról, a mandulát pedig akkor kezdjük szedni, ha már látunk a földre leesett gyümölcsöt, és a zöld héjak már legalább megrepedtek, és könnyen eltávolíthatóak. A mogyoróbokrot is megszabadíthatjuk érett, kemény héjú termésétől.

Itt az ideje a dió, a mandula és a szelídgesztenye szedésének

A terméseket még néhány hétig tároljuk a kamrában, pincében vagy a padláson kiterítve, csak ezután tegyük rekeszbe vagy zsákokba.

A koronaritkító metszést és az őszi lemosó permetezést ne halogassuk

A csonthéjas gyümölcsök – különösen az őszibarack – koronaritkító metszését sem halogathatjuk! Ha nem tesszük meg, akkor a növény rendezetlen, nem kellően szellős ágrendszere miatt fogékonyabbá válik a betegségekkel szemben, és egy-egy fertőzés súlyosabb kimenetelű is lehet. A metszés növényvédelmi vonatkozásairól bővebben egy korábbi cikkben olvashatunk. Ezenkívül a termés mennyiségében is jelentős csökkenés várható attól a fától, amit nem metszettünk meg.

A gyümölcstermő növények tápanyag-utánpótlásáról ősszel is gondoskodnunk kell a növények védelme és optimális fejlődése érdekében! A témában bővebben az alábbi kiváló cikkeket javaslom tanulmányozásra: a lombtrágyákról, a meggy és a cseresznye, valamint a kajszi tápanyag-utánpótlásáról,

A fás növények telepítéséhez a legkedvezőbb időpont az ősz

A fás növények (köztük a gyümölcsfák, szőlőoltványok, cserjék, lombhullató díszfák) legjobb telepítési időszaka Bálint gazda szerint is az október, mivel az ilyenkor ültetett növények vegetációja tavasszal korábban megindul, a rügyek idejében kifakadnak, és a hajtások erőteljes növekedésnek indulnak. A gyümölcsfák őszi telepítését tekintve a következő cikkeket ajánlom tanulmányozásra: a csonthéjasok telepítéséről, és külön a kajsziról is olvashatunk. Bármilyen gyümölcs telepítéséről legyen szó, vásárolni csakis megbízható hazai kertészetbe, faiskolába, illetve államilag ellenőrzött faiskolai lerakatba menjünk!

Ha szőlő telepítését tervezzük, körültekintően gondoljuk végig a termesztés célját (pl.: borszőlő, csemegeszőlő) és alaposan nézzünk utána a fajtáknak is! A szőlőalanyokról bővebben Dr. Kocsis László cikkében olvashatunk. Vásároljuk meg egyúttal a szerves trágyát és a műtrágyát (pl.: szuperfoszfát, kálisó), amelyekre már a telepítéskor szükség lesz.

Az őszi növényvédelmi feladatok elvégzése a gyümölcstermő fák és cserjék esetében sorsdöntő! A lombhullás utáni növényvédelmi feladatokról, illetve az őszi lemosó permetezésről Dr. Aponyi Lajos cikkeit ajánlom olvasásra és a bennük foglaltak szigorú betartására!

Tennivalók a veteményesben

A tárolásra szánt gyökérzöldségek (pl.: petrezselyem, sárgarépa, zeller, pasztinák) felszedésénél ügyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg a gyökerek. Ezenkívül érdemes száraz időben betakarítani a zöldségeket. A tormát is tövestől szedjük fel, majd a többi ősszel felszedett zöldségnövényhez hasonlóan tároljuk száraz, hűvös helyen.

A gyökérzöldségek felszedésénél ügyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg a gyökerek

Az üres ágyásokat elkezdhetjük felkészíteni a jövő évi vetésre és ültetésre. Ha gyökérzöldségek termesztését tervezzük, akkor mélyebben meg kell forgatnunk a talajt. Spárga jövő évi termesztése esetében 60 cm mélyre kell ásnunk. Ha rendelkezünk érett komposzttal vagy istállótrágyával, dolgozzuk be az ágyás talajába!

A fokhagymát október végéig duggathatjuk, de arra különösen ügyeljünk, hogy olyan ágyásba kerüljön, ahol az elmúlt években nem termesztettünk gyökérzöldséget vagy fokhagymát. Az ültetés előtt egy-két hétig tároljuk hűtőszekrényben a hagymafejeket, és majd csak az ültetés napján válasszuk szét gerezdekre, a héj meghagyásával. Az előkészített, egészséges gerezdek 30 cm sortávolsággal, egymástól 7-8 cm távolságra és mélyen a talajba kerüljenek. Ezután kiadósan öntözzük meg a sorokat.

Október elején még duggathatunk vöröshagymát is, amiből kora tavasszal zöldhagyma lesz; a hónap közepén még ültethetünk áttelelő fejes salátát is. A palánták ültetésénél hagyjuk meg a 30-40 cm távolságot, majd később takarjuk a talajt a tartósabb fagyok előtt.

A hónap közepén vigyük be a salátának vagy köretnek való levélzellert és a zeller gumóit is, október végén, száraz időben pedig szedhetjük majd a fejes káposztát is.

Tennivalók a díszkertben

Enyhe októberi időben még ültethetünk hagymás dísznövényeket. Ügyeljünk arra, hogy mindig tartsuk be a forgalmazó utasításait az ültetési mélységre, a növények egymástól való távolságára és a megválasztott hely paramétereivel kapcsolatban!

Szedjük fel azoknak a dísznövényeknek a föld alatti részeit, amelyek nem télállóak (pl.: dáliafajták, bizánci kardvirág, fehér nárcisz, gumós begónia, kék nőszirom, nagy csodatölcsér, üstökliliom), tisztítsuk meg őket a föld- és növénymaradványoktól, és tároljuk őket szellős, hűvös, fagymentes helyen! A felszedett hagymás dísznövények fiókhagymáit gyűjtsük össze, ha szaporítani szeretnénk! A téli hónapokra helyezzük őket hidegágyba!

A kint telelő hagymás, gumós és gyöktörzses növények védelméről gondoskodjunk talajtakarással: gyűjtsük össze az összegereblyézett lombot vagy szerezzünk szalmát és terítsük szét a hagymák fölé a talajra, ezzel védve őket a keményebb fagyok elől. Esetleg az évelő ágyás által „termelt” lehullott, egészséges növényi részeket is használhatjuk erre a célra.

Az örökzöldeket a talajmenti fagyokig öntözzük

Az öntözésről továbbra is gondoskodnunk kell, főként az örökzöld növényeink számára, amelyek a téli hónapokban sem lassítják le az anyagcsere-folyamataikat. Éppen ezért a tartós talaj menti fagyok érkezéséig szükséges öntöznünk őket.

További teendőink

A szüretet követően alaposan tisztítsuk meg és fertőtlenítsük az edényeket és a feldolgozás során használt berendezéseket.

Októberben számos növényt szaporíthatunk tőosztással. A fűszerkertből a citromfű és a menta, a veteményesből a téli sarjadékhagyma, és a díszkert legtöbb évelő lakója is most szaporítható. A tőosztást óvatosan végezzük, mindig hagyjunk minden új növénynek elegendő életerős, egészséges gyökeret és hajtást, majd elültetést követően jól öntözzük be.

Az összegyűjtött növényi maradványokat komposztáljuk

Az összegereblyézett lombot, gallyakat, elszáradt növényi részeket komposztáljuk vagy ha nincs lehetőségünk erre, szállítsuk a kupacot komposzttelepre. A nagyobb, lassan bomló növényi maradványokat érdemes előtte kerti aprítógéppel kisebb részekre vágni, így könnyebben és gyorsabba lebomlanak. Apropó, komposzt: a komposzt már összegyűjtött anyagait forgassuk meg, így felgyorsítjuk a szerves anyagok bomlását. Az érett komposztból vagy szerves trágyából jusson a díszkertbe is!

Az októberi munkálatokhoz kitartást, türelmet és erőt, az élményekhez pedig jó egészséget és sok szerencsét kívánok!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - IV. rész

2024. május 14. 05:40

Milyen kártevők ellen vethető be a kertben a sör? Mire használhatjuk a mésztejet? Mennyi mindenre alkalmazhatjuk a mezei zsurló főzetét?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - III. rész

2024. május 12. 05:40

Hogyan tudjuk a kertben növényvédelmi célra felhasználni a gyümölcscukrot és a répacukrot? Mire jó a hagymakivonat és a hagymaolaj?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - II. rész

2024. május 8. 05:40

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - I. rész

2024. május 5. 05:40

Nem csak mítosz a csalánlé, az ecet vagy a szódabikarbóna sikeres alkalmazása a növényvédelemben. Ha nem hisszük, járjunk utána! Mire használhatjuk a kertben ezeket az egyszerű anyagokat?

Tavaszi nagytakarítás a kertben

2019. március 30. 05:38

A tavasz a takarítás és metszés ideje, sok hulladék keletkezik a talajon. Sokan elégetik az elszáradt gallyakat és elhalt növényeket, pedig jelenleg az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Bodzavirágszezon: mit készíthetünk belőle?

2022. június 29. 05:37

A bodza egy hálás növény alapvetően, mert viszonylag könnyen tartható haszonnövény és még kezdő kertészeken sem fog ki, főleg, ha a levéltetvek ellen és a poloskák ellen meg tudjuk védeni.

Bálványfa: jó vagy rossz a kertben?

2023. március 30. 05:37

Szeretjük vagy sem, de a bálványfa jelen van az ország legtöbb szegletében, és egy igen invazív fafaj, mely gyorsan terjed. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla!

A tavasz első hírnökei és az aktuális kerti munkák

2023. február 27. 05:38

Éled a kert és máris itt a nyakunkon a tavasz. Szerintem sokan örülnek neki, hogy eltűnik hamarosan a borongós és sötét téli időszak, és lesben állnak már, mikor mehetnek ki a kertbe dolgozni.