Ház, táj
Ház, táj

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

Agrofórum Online

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Idén júliusban is fáradhatatlanul fogunk küzdeni a növényeket támadó kártevőkkel és kórokozókkal: a nedvességet és meleget kedvelő károsítóknak ideális volt az elmúlt hetek időjárása, ezért fokozottan kell figyelnünk az almatermésűek varasodására és a lisztharmatra, a cseresznye és a meggy moníliás fertőzésére, valamint a cseresznyelégy, az almamoly és a szilvamoly rajzására is. A szőlő fokozott veszélynek van kitéve a peronoszpóra és a lisztharmat fertőzésének, valamint fel kell készülni az amerikai szőlő- és lepkekabóca elleni védekezésre is. A burgonyabogár lárváinak és imágóinak kártételére fokozott figyelmet kell fordítani a paradicsom-, paprika- és tojásgyümölcs palántákon. A részletes növényvédelmi előrejelzést Dr. Aponyi Lajos összefoglaló írásában olvashatjuk.

A rengeteg csapadéknak köszönhetően gyorsabban kelnek a gyomnövények is, és egyre nagyobb számban is jelennek meg a kertben, ezért most több időt kell szánnunk a veteményes és a díszkert gyommentesen tartására is. Eggyel több indok, hogy ezt a munkát mindenképpen elvégezzük, az az, hogy a gyomnövényeken is megtelepedhetnek a gyümölcsfákat és palántákat ellepő levéltetű-fajok, amelyek felszaporodásának igen kedvezett a májusi és júniusi időjárás.

Szaladjunk végig tételesen a legfontosabb júliusi teendőkön, külön a gyümölcsösben, a veteményeskertben és a díszkertben!

Teendőink a gyümölcsösben

Folytassuk a málna folyamatos szedését! Esős időt követően óvatosan szüreteljünk, felhasználás előtt pedig tartsuk hűvös helyen a termést. A letermett vesszőket tőből vágjuk le. Figyeljünk a növényt fertőző betegségekre is (pl.:elzionés vessző- és levélfoltosság, didimellás és leptoszfériás vesszőfoltosság, botrítiszes szürkerothadás), a már fertőzött növényi részeket azonnal távolítsuk el!

A több mint egyéves szamócatövekről távolítsuk el az indákat, és ha új ágyást tervezünk kialakítani, akkor a hónap végén elkezdhetjük előkészíteni: tisztítsuk meg a területet a gyomoktól és növénymaradványoktól, majd dolgozzunk be nagy mennyiségű komposztot vagy szerves trágyát.

A kajszibarackot is most lehet(ne) szüretelni. Ezenkívül teljes gőzzel szedhetjük júliusban is a meggyet, cseresznyét, valamint a nyári körtét és nyári almát is. Igyekezzünk a gyümölcsfák környékét továbbra is gyommentesen tartani, és folytassuk az öntözést a szüret után is! A lehullott gyümölcsöket ne hagyjuk a fák alatt, rendszeresen szedjük össze őket!

A letermett fákon megkezdhetjük a hajtásválogatást. A nyári zöldmetszés során törekedjünk a levegős, elegendő napfényt átengedő koronaforma kialakításához, ezáltal a jövő évi termőrügyek biztonságosabban fejlődnek. A metszés során az egymást keresztező, illetve a korona belseje felé növő vesszőket távolítsuk el. Egy ágon csak egy egészséges, erős hajtást hagyjunk meg, a többit szintén tőből vágjuk le!

A növényvédelmi munkák során lehetőség szerint keverjünk a permetlébe lombtrágyát is.

Szánjunk elegendő időt a szőlő kötözésére! Különösen ügyeljünk arra, hogy az egész növényt egyformán sokat érje a napfény. A kötözés során figyeljünk arra is, hogy a lombot át tudja járni a szellő: a levelek hónaljából fejlődő hajtásokat távolítsuk el, ugyanúgy, mint azokat a hajtásokat, amelyek egymáshoz túl közel helyezkednek el, és nem nevelnek fürtöt. A fiatal telepítésű szőlő öntözésére különösen figyeljünk, valamint ne hagyjunk esélyt a gombabetegségek terjedésének sem.

Teendőink a veteményesben

Folyamatosan ápoljuk a zöldségféléket: csapadékos idő után minél gyorsabban igyekezzünk megelőzni a csigakártételt, távolítsuk el az esetlegesen elrothadt, beteg vagy letört növényi részeket. A meleg, csapadék nélküli napokon öntözzünk, és folyamatos figyelemmel legyünk a molytetvekre, levéltetvekre!

Júliusban még vethető a kiürült ágyásokba rövid tenyészidejű zöldborsó, valamint uborkát, spenótot, salátát, céklát is vethetünk. Most van itt az ideje a cékla, a bimbós kel és fodros kel szaporításának is. A zsenge bimbós kelnél legyünk nagyon résen, mert nyáron tömegesen támadhatják a földibolhák. Folytassuk a folyton növő paradicsom kötözését, fattyazását és öntözését.

A hónap közepéig bokorbabot, új-zélandi spenótot és endíviasalátát is ültethetünk a másodvetésű vörös-, fejes- és kelkáposzta-palántákkal együtt. A kínai kel vetésideje is most, július közepén kezdődik, és egészen augusztus közepéig vethetjük. A kiültetett palántákat gyakran, 2-3 naponta öntözzük! Őszi termesztésre most vessük el a karalábét!

A hónap közepétől a dinnyetermesztő kiskert-tulajdonosok is készülhetnek: ha a görögdinnyét tartó kacs sárgulni kezd, esetleg elszárad, illetve a termést kopogtatva mély, tompa hangot hallunk, megérett a munka gyümölcse, szedhető a görögdinnye. A hónap vége felé érésnek indul a szabadföldbe vetett sárgadinnye is.

A hónap végén szedjük fel a burgonyát, ha már sárgul a lombja.

Teendőink a díszkertben

Most a díszkerti növényeink számára a legfontosabb az öntözés. Ezzel együtt ügyeljünk a talaj állapotára, nehogy a növények gyökerei megfulladjanak. Az erkélyen, teraszon tartott dézsás növényeket, illetve a virágládákban és kisebb kaspókban tartott dísznövényeinket is rendszeresen, vízigényüknek megfelelő mennyiséggel, öntözzük, különösen a napnak erősebben kitett helyeken. Az öntözővízhez adjunk tápoldatot is. Július végéig folytathatjuk még a júniusban megkezdett magvetést: nefelejcs, százszorszép, árvácska, szarkaláb kerülhet a ládákba, majd miután megerősödtek a palánták, kiültethetők végleges helyükre az igényeiknek megfelelően.

A júliusban nyíló dáliákat a virágzás ideje alatt rendszeresen, de mértékkel kell öntöznünk, mert ilyenkor több vizet igényelnek. Öntözésükkor figyeljünk arra, hogy a leveleket ne érje nedvesség, különben könnyebben megtámadja a lisztharmat. Éppen ezért a sérült, gyenge vagy már megfertőzött növényi részeket azonnal távolítsuk el, különösen heves esőzéseket követően! Öntözéskor a mértékletességre azért figyeljünk, mert a dália nem tűri a pangó vizet.

A rózsáinkat a fővirágzás után metsszük vissza. Ne hagyjuk a növényen a sérült (viharos szélben, erős esőzéskor megtépázott), illetve beteg (pl.: lisztharmat, levélfoltosság) hajtásokat se!

A díszkertben a hagymásoknak elkülönített helyen is megkezdhetjük a talaj előkészítését az őszi ültetéshez: az ágyásba mélyen dolgozzunk bele érett istállótrágyát!

A zsályatulajdonosoknak még lehetőségük van a ligeti zsálya tőosztással történő szaporítására, ha erre az előző hónapban nem maradt időnk. Egész nyáron ügyeljünk a levéltetvek és a kártevő csigafajok kártételének megelőzésére – nemcsak a zsálya, de minden gyógy- és fűszernövényünk esetében! A ligeti zsálya másodvirágzását elősegíthetjük az elhervadt virágok eltávolításával.

További feladataink

Komposztáljunk minden növényi szerves anyagot, ami a kertben a fűkaszálás, gyomlálás, kapálás, zöldmunkák során keletkezik. Az udvarban lenyírt fű ezenkívül felhasználható szerves talajtakarásra is: terítsük a kiszárított fűkaszálékot a veteményeskertbe, a növények köré!

Mindenkinek jó egészséget, szép és elegendő időt kívánok a kertészkedéshez!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Augusztus

2023. augusztus 20. 06:40

Ebben a hónapban is roskadoznak a polcok és a növények a sok idényzöldségtől és -gyümölcstől. Ha a fűszerkertbe visz az utunk, onnan is csipegethetünk kedvünkre. Lássuk, milyen növények szezonálisak augusztusban!

Kabakosok levéltetű okozta sárgaságvírusa

2021. szeptember 11. 06:36

A betegség megjelenésének megelőzése a levéltetvek legrövidebb úton történő kiiktatása, a termesztőberendezések vektorhálóval történő védelme útján valósítható meg.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.