Ház, táj

Körültekintésre int a Nébih: jelentősen megnövekedett a gombamérgezések száma!

Agrofórum Online

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismételten felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy minden esetben mutassák be gombaszakértőnek a begyűjtött gombafajokat!

Idén minden kedvezően alakult

A gombagyűjtők örvendtek az idei időjárásnak, ugyanis a kedvező „széljárásnak” hála az erdők valóságos paradicsommá váltak a kirándulók számára. A hosszan tartó nyári hőséget egy országos esőzés zárta le, ennek köszönhetően nagy tömegben jelentek meg a kalapos gombák: úgy az ehető fajok, mint a teljes gombatermés 90%-át jelentő nem ehető és mérgező fajok is. Ez utóbbiakra hívja fel a Hivatal minden gyűjtő figyelmét.

Egyszerre a nyári és az őszi teríték az erdőben

Az őszi szezonban legtöbben a hegyvidékek erdeit keresik fel gombalelőhelyek után. A melegebb nappali idő hatására még nem tűntek el a nyáron jellemző fajok sem, mint például a:

  • nyári vargánya (Boletus reticulatus);
  • bronzos vargánya (Boletus aereus);
  • ízletes vargánya (Boletus edulis);
  • érdestinóru-fajok: vörös édestinóru (Leccinum albostipitatum), barna érdestinóru (Leccinum scabrum).
A szép őszi időben még a vargányákkal is találkozhatunk
A szép őszi időben még a vargányákkal is találkozhatunk

Az őszi hónapok jellemző gombafajai is jelentős számban jelentek már meg:

  • lila pereszke (Lepista nuda);
  • szürke tölcsérgomba (Clytocybe nebularis);
  • gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellera);
  • fenyőtinóru-fajok: rózsásfejű fenyőtinóru (Suillus collinitus), szemcsésnyelű fenyőtinóru (Suillus granulatus);
  • gyűrűstinóru-fajok: barna gyűrűstinóru (Suillus luteus), sárga gyűrűstinóru (Suillus grevillei);
  • ehető galambgombák: kékhátú galambgomba (Russula cyanoxantha), sárgásbarna galambgomba (Russula mustelina);
  • kámforszagú tejelőgomba (Lactarius camphoratus);
  • rizike-fajok: ízletes rizike (Lactarius deliciosus), lucfenyvesi rizike (Lactarius deterrimus);
  • trombitagombák: sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioide), fodros trombitagomba (Pseudocraterellus undulatus).
A gyűrűs tuskógomba kiterjedt telepeket alkot
A gyűrűs tuskógomba kiterjedt telepeket alkot

Az Alföld telepített erdeiben nagy mennyiségben nőtt idén is a közkedvelt nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera), a mezei csiperke (Agaricus campestris), az erdei csiperke (Agaricus sylvaticus) és az ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii).

A mezei csiperke az egyik legismertebb célpont
A mezei csiperke az egyik legismertebb célpont

Mezők, legelők kalaposai

A réteken és legelőkön az első nagy tömegben megjelenő mérgező gomba a karbolszagú csiperke (Agaricus xanthodermus), ami idén is számos mérgezést okozott. Az idő lehűlésével először csökken, majd teljesen eltűnik a mezei szegfűgomba (Marasmius oreades), amit a legtöbb gombagyűjtő keres és könnyen meg is talál országszerte. A szegfűgomba életterét betöltik a mérgező, réten és legelőn növekvő tölcsérgombafajok (pl.: mezei tölcsérgomba), amelyek miatt minden évben több megbetegedés fordul elő.

A legtöbb mérgezéses esetért felelős két faj jelenleg a nagy döggomba (Entoloma sinuatum) és a világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius). A galócák közül szinte minden faj megtalálható ősszel az országban:

  • gyilkos galóca (Amanita phalloides);
  • légyölő galóca (Amanita muscaria);
  • párducgalóca (Amanita pantherina);
  • citromgalóca (Amanita citrina).

A galócafajokon kívül megjelent a bolygatott területeken, árokpartokon és erdőszéleken az ugyancsak minden évben megbetegedéseket okozó kerti őzlábgomba (Chlorophyllum brunneum) is.

Az lenne a legjobb, ha minden gombagyűjtő gombaszakellenőrhöz fordulna
Az lenne a legjobb, ha minden gombagyűjtő gombaszakellenőrhöz fordulna

Előzzük meg a bajt!

Minden év őszén, a gombaszezonban a kirándulóknak és gombákkal teli kosaraknak a számával arányosan nő meg a gombafogyasztás utáni megbetegedések száma is. Fontos tanulság, hogy ilyenkor nemcsak a mérgező gombafajok elfogyasztása okozhat problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt ételek is, amelyek az erdei „zsákmányokból” készülnek.

Amit tehetünk első körben, hogy belátjuk a bizonytalanságunkat, és bevizsgáltatjuk az általunk gyűjtött vadon termő gombát egy gombaszakellenőrrel. A Nébih szerint a legbiztonságosabb megoldás az lenne, ha minden gombagyűjtő megtenné ezt, még a rutinos, tapasztalt gombászok is. A gombaszakellenőri vizsgálat nem egy esetben életeket menthet! Szó szerint életbevágóan fontos, hogy laikusként ne fogyasszunk, és ne is ajándékozzunk ellenőrizetlen gombát!

A természet vendégeiként tiszteljük meg a környezetet az élőhelyek megóvásával!
A természet vendégeiként tiszteljük meg a környezetet az élőhelyek megóvásával!

Plusz egy fontos emlékeztető a szedéshez!

Magyarország védett természeti területein a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a gombaszedéshez (is)! Nem védett állami erdőkben egy személy 2 kg gombát szedhet egy nap alatt, külön engedély nélkül.

Mindezeken túl soha ne felejtsük el, hogy a természetben mi mindig vendégek vagyunk! A gombagyűjtések során ne tapossuk szét a gombákat (még a férgeseket és beteg termőtesteket sem), ne dúljuk fel és ne fosszuk ki teljesen az élőhelyüket! Tartsuk be a természetjárás alapvető szabályait is: ne szemeteljünk, ne hangoskodjunk, és ne bántsuk az élő környezetet!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vágott virágok a temetőben – minden, amit tudni érdemes

2024. október 25. 05:40

Mindenszentek napja keresztények ünnepe, egyben az üdvözült lelkek emléknapja, amelyet november 1-jén ünneplünk. Ilyenkor elhunyt szeretteinkre emlékezve kilátogatunk hozzájuk a temetőbe, ki-ki a maga „ajándékával”: virággal, koszorúval, mécsesekkel.

Tökfélék a kertben és a konyhában – a termesztett tökök, II. rész

2024. október 20. 05:40

A spárgatök, a csillagtök és az olajtök sokrétű felhasználásuk és egyszerű termesztésük miatt egyre gyakrabban kerülnek a házikerti vetésforgóba is. Mi a titka ezeknek a tökféléknek?

Tökfélék a kertben és a konyhában – a termesztett tökök I. rész

2024. október 15. 05:40

Mondhatnánk mosolyogva, hogy mindegyik tök termesztett, amelyiket magunk vetettük vagy palántáztuk, majd neveltük a kertben. Ebben az esetben egy olyan fajra gondolunk, aminek nagyon sok, népszerű változata van.

Tökfélék a kertben és a konyhában – a nyári és a téli tökök

2024. október 9. 05:40

Milyen főbb csoportra oszthatjuk a hatalmas fajgazdagságú és sok nemesített változatot számláló tökféléket? Mi a különbség a nyári és a téli, a sütőtökök és a főzőtökök között?

2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus feltöltésére!

2023. november 23. 10:10

Az Agrárminisztérium tájékoztatja az érintett gazdálkodókat, hogy az elektronikus Gazdálkodási Napló elektronikus úton történő vezetésével és feltöltésével kapcsolatban 2024-ben is az idei szabályok lesznek az irányadóak, azaz jövőre is elegendő lesz egyszer feltölteni azt.

Növényvédelmi alapfogalmak és kategóriák

2020. február 19. 08:16

A növényvédő szerek olyan készítmények, amelyek egy vagy több hatóanyagot tartalmaznak. Ezek a hatóanyagok lehetnek természetes eredetű, illetve kémiai, biológiai vagy biotechnológiai úton előállított anyagok, valamint élő szervezetek.

Tovább nőtt a sertéspestissel fertőzött terület Pest megyében

2019. december 7. 12:35

A tájékoztatás szerint december 4-én a Nébih diagnosztikai laboratóriuma két elhullottan talált vaddisznó mintájából is kimutatta az afrikai sertéspestist, melyeket Pest megyében a korábban fertőzéssel érintett vadaskerten kívül találtak.

Az élelmiszerlánc-biztonság a legfontosabb szakterületek között

2023. március 18. 11:04

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek.