Ház, táj
Ház, táj

Mindent a laskagombáról

Mindent a laskagombáról

Agrofórum Online

Ugyan a csiperkegomba töretlen sikeréhez még nem hasonlítható a laskagomba népszerűsége, de kiváló emészthetőségének és széles körű felhasználásának hála mára már megelőzte a keresettsége a shii-take gombáét.

A késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) széles körben elterjedt az északi mérsékelt övben. A természetben az első deres, késő őszi éjszakák után nagy csoportokban jelenik meg, ezenkívül kora tavasszal is előfordul. Szeptembertől márciusig a lombos és tűlevelű erdőkben, élő vagy elhalt fák ágain vagy tuskóján terem.

Népi elnevezései termőhelyére, színére és termésének az idejére utalnak: a Moldva vidékén feketehátú, a Zemplénben fagygomba, a Sóvidéken őszi laskagomba, és sok helyen a bükkfagomba, bükkfalasa, bükkgomba elnevezést is használják a laskagombára.

A laskagomba jelentősége

A világ évi laskagomba-termesztése kb. 800-900 ezer tonna. A legnagyobb termesztő országok Kína, Dél-Korea és India, Európában Olaszország, Spanyolország, Belgium, Magyarország és Lengyelország.

Népszerűségének hála már gyakorlatilag egész évben beszerezhető helyi piacokon, szupermarketekben és háztáji termelőknél. Termesztése főként nagyüzemi keretek között zajlik. Faanyagon, fűrészporon, hulladék faanyagon vagy szalma táptalajon is termeszthető.

A laskagomba jellemzői

A laskagomba élő vagy elhalt lombos fákon, ezek ágain telepszik meg, nagyon rövid tönkkel kapcsolódik a fákhoz. A laskagomba egyik leggyakoribb megtelepedésre alkalmas fafaja a bükk.

A laskagomba kalapja húsos, alakja egyfajta tengeri kagylóra emlékeztet, amely 5-15 cm átmérőjűre is megnőhet. A kalap felszíne fiatalon kékesszürke színű, viaszos bevonatú, színe később hússzínűre, vagy barnára változik. Spóratermő lemezei fehérek, spórái lilák.

A laskagomba élő vagy elhalt lombos fákon, ezek ágain telepszik meg
A laskagomba élő vagy elhalt lombos fákon, ezek ágain telepszik meg

A fiatal gomba kalapját kell gyűjteni, amikor a húsa még fehér és rugalmas. Az idősebb példányok húsa már szívóssá válik, ezért kevésbé ízletes.

A laskagomba beltartalma és gyógyhatása

A laskagomba íze lágy és édeskés, illata kellemes, taplógombára emlékeztető.

Összetétele hasonlít a csiperkegombáéhoz, viszont könnyebben emészthető, mivel a sejtfalának alacsonyabb a kitintartalma. Magas a kálium-, foszfor- és magnéziumtartalma, a nyomelemek közül a cink-, alumínium-, mangán-, réz- és vastartalma kiemelendő.

A fehérjetartalma csak a szárazanyag 2,5%-át teszi ki, de nagyon jól emészthető és értékes. Fehérjéjének összetétele a húsfehérjéhez hasonló, és több nélkülözhetetlen aminosavat tartalmaz, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény.

A laskagombából készült gombaport a kínai orvoslás kúraszerű fogyasztásával emésztőrendszeri problémákra, magas koleszterinszint-csökkentésre, valamint végtagmerevségek, görcsök kezelésére alkalmazza. Az érrendszerünk erősítésén kívül egyes vírusok (pl. influenza) elszaporodását is gátolja, és hosszabb ideig tartó fogyasztásával az immunrendszert is aktivizálja.

A laskagomba felhasználása

Leveshez, húsételekhez, salátákhoz gombás ízesítésű ételekhez egyaránt kitűnő választás.

Az idősebb példányok kissé rágósak és nehezen emészthetők, ezért ezeket apróra vagdalva vagy darálva ajánlatos az ételbe tenni, vagy szárítás után porrá is őrölhetjük, így hosszabb ideig és könnyebben tárolható. A késői laskagomba szépen, eredeti színében szárad és könnyű feldolgozni.

A gombapor kúraszerű fogyasztása kitűnő koleszterinszint-szabályozásra, ehhez a szakértők 3-9 g gombaport ajánlanak napi adagként. Akár levesbe, meleg teaként vagy vízben feloldva is fogyaszthatjuk.

A fiatal gomba kalapját kell gyűjteni, amikor a húsa még fehér és rugalmas
A fiatal gomba kalapját kell gyűjteni, amikor a húsa még fehér és rugalmas

Biztonsággal gyűjthető, fogyasztható és tárolható

A laskagombák családjába tartozó más változatoktól a színe miatt megkülönböztethető, de azok is ehetők. A laskagomba kedvező tulajdonsága, hogy nem hajlamos a táptalajból felvett toxikus elemek, mint a kadmium, króm stb. felhalmozására, így a vadon termő laskagombában sem találtak veszélyt jelentő mértékben toxikus elemeket.

Másik nagy előnye, hogy kitűnően tárolható. Ha frissen szedtünk laskagombát, azt érdemes minél hamarabb hűtőbe tenni, így hosszabb ideig megőrzi a minőségét.

A laskagomba gyűjtése

A gombák gyűjtésével egy másik cikk kiterjedten foglalkozik, ezért most csak a legfontosabb tudnivalókat emelném ki.

A laskagomba az egyik legtovább szedhető gombafajta. Szedésekor csak a kifejlett, friss és egészséges termőtesteket szedjük le. Az elöregedett, ázott, fagyos, férges, rágott, penészes vagy romlott gombákat ugyanúgy ne vigyük magunkkal, mint az apró, nagyon fiatal egyedeket!

A gomba termőtestét finoman válasszuk el a fa törzsétől, és különös gonddal figyeljünk oda, hogy a közel növő kisebb gombákat, amiket nem szedünk le, és a fa kérgét ne sértsük meg!

Nagyon fontos tudni, hogy nem védett állami erdőkben egy személy 2 kg gombát szedhet egy nap alatt, külön engedély nélkül.

Plusz jótanács, hogy a begyűjtött gombákat még a gyűjtőhelyen érdemes megtisztítani a rátapadt földtől törmelékektől és növényi maradványoktól annak érdekében, hogy ne piszkoljuk össze a többi, már kosarunkban lévő gombát.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes időjárási jelenségek

2024. július 23. 05:40

A hirtelen kialakuló vagy nagy kárt okozó időjárási jelenségek közül a legfontosabbak az árvíz és a jégeső, de érdemes olyan különleges jelenségekről is beszélni, mint a tornádó és a gömbvillám.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Megmenthető a tölgyfa?

2021. február 3. 10:27

A képen látható gombák kb. 2 m magasságban élnek a tölgyfa törzsén. A fa életképességére, veszélyes voltára ezen felvételek alapján lehet következtetni?

A gombatermesztés mellett a fogyasztás is növekedik

2018. november 3. 09:04

A magyar gombára jelentős igény mutatkozik külföldön, a hazai termesztés a belföldi igényeket kielégíti, de az exportigény miatt akár a többszörösére is lehetne növelni, amihez jelentős fejlesztések szükségesek.

Laskagomba és csiperke termesztése házilag

2021. december 19. 06:38

A gombatermesztés nagyon izgalmas és látványos folyamat még akkor is, ha csak kicsiben, otthon magunknak termesztgetünk. Szerencsére jó ideje kaphatók már a gombatermesztő dobozok is, de akár piacon is vásárolhatunk laskatönköket már beoltva gombász szakembertől.

Fajtahasználat a gombatermesztésben

2018. november 4. 15:43

A gombatermesztésben a ’90-es évek óta visszajáró probléma a zöldpenész betegség. A zöldpenész betegséget okozó Trichoderma nemzetség fajai talajlakó, fonalas gombák, amelyek igen jelentős terméskiesést okoznak a kétspórás csiperke, a laskagomba és shiitake termesztésben egyaránt. A zöldpenész okozta tünetekről és a betegség terjedéséről, valamint a higiéniai kérdések mellett a megelőzés fontosságáról közöl ismereteket a szerző.