Ház, táj blog

Legyen saját fűszerkertünk – 4. rész

Agrofórum Online

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?

A cikksorozat első része a tervezésről és a előkészületekről szólt a fűszernövények kiválasztásával és telepítésével kapcsolatban: mire érdemes ügyelnünk a vásárlás és ültetés során, hogyan gondoskodjunk a folyamatos, friss fűszer-ellátásunkról stb. A cikksorozat második részében megismerkedhettünk a zsályával, a borsikafűvel és a levendulával, ezután a harmadik részben a rozmaring, oregánó, kakukkfű és a cickafark került ismertetésre. Idei sorozatzáró cikkemben az árvacsalánfélékhez tartozó bazsalikom, citromfű és menta kerül terítékre.

Bazsalikom, a királyian illatozó

A varázslatos Távol-Kelet (főként India) mediterrán térségeinek ötezer éve termesztett fűszer-, dísz- és gyógynövénye a fűszerek királyaként tisztelt bazsalikom (Ocimum basilicum), melyet őshazájában szent növényként tisztelnek. Több mint 60 ismert fajtájából előszeretettel termesztik a sötétlila levélszínű, illetve a zöld színű kis- és nagylevelű fajtákat. Tojásdad alakú, élénk színű levelei nagyon érzékenyek, könnyen törnek és elszíneződnek. Júniustól egészen őszig neveli apró, általában fehér színű virágait, melyek lehetnek halvány rózsaszínűek is.

A bazsalikom az összes termeszthető fűszernövény közül a leginkább fagyérzékeny, ezért hazánkban csak egynyáriként nevelhető. Telepíthető cserépbe, balkonládába vagy kerti ágyásba is. Cserépbe ültetve napos, széltől védett helyen tartsuk, helyezhető ablakpárkányra is. Kertbe ültetve válasszunk számára napos, meleg fekvést, talaja lehetőleg jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű legyen. Öntözzük rendszeresen, így egészségesen, erőteljesen fejlődik kis bokorrá! Ismert betegsége nincs, viszont a növény környezetét mindig tisztítsuk meg a gyomoktól!

Bazsalikom

Frissen és szárított formában is előszeretettel használják frissensült húsételekhez, de a mediterrán konyha nem hagyja ki a salátákból, köretekből, krémlevesekből, tésztaételekből és halételekből sem. Ízét kiemeli a húsos ételek mellé készített mártásokban és köretekhez felhasznált paradicsom, fokhagyma, olívaolaj, illetve a halételeknél és leveseknél a citrom.

Teáját emésztőszervi panaszok enyhítésére alkalmazzák hosszú ideje, emellett köhögéscsillapító és immunrendszer-erősítő hatása is van.

Magvetéssel szaporítható, de biztosabb sikerrel kecsegtet a fejlettebb palánták beszerzése és májusi elültetése.

A mézelő citromfű

Az aromás illatú, évelő citromfű (Melissa officinalis) nevét citromra emlékeztető, lágyan illatozó leveleiről kapta, melyek felhasználásával kozmetikai termékek, illóolajok és gyógyteák készülnek. Kevésbé ismert nevén mézfűként is rábukkanhatunk, ugyanis júliustól nyíló apró, fehér vagy halvány rózsaszín árnyalatú virágai kiemelkedően sok nektárt termelnek, így a növény legendás méhcsalogató. Ha még ezzel nem is fogott meg bennünket, azok után rögtön a szívünkbe zárhatjuk, hogy szúnyogűző hatásáért is elismert fűszer- és gyógynövény.

A bazsalikomhoz hasonlóan fagyérzékeny, de teleltetésre csak az első évben van feltétlenül szüksége: ezt követően a növény fejlettebb gyökérzetével sikeresebben tudja venni az évszakok akadályait. Kedveli a meszes, jó vízgazdálkodású talajt, emellett rendkívül igényli a fényt, ezért válasszunk neki napos, meleg helyet. Jobban tűri a szárazságot a pangó víznél, erre fokozottan ügyeljünk az öntözése során! A rendszeres „szüretelés” mellett érdemes a virágzás után visszametszeni, így dúsabb hajtásképzésre ösztönözzük.

Citromfű

Tőosztással és magvetéssel is szaporítható, előbbi esetben tavaszra (a fagyok biztos elmúltával), vagy őszre (tartós fagyok előtt hetekkel) is időzíthetjük a szaporítást. Levágott, felhasználásra kész hajtásait állítsuk rövid ideig vízbe, így hosszabb ideig frissen tartható.

A bazsalikomhoz hasonlóan igen széles skálán mozog a gasztronómiai és gyógyászati felhasználása is: sütemények, házi csokoládék, pudingok, fagylaltok, és az elmaradhatatlan koktélok és limonádék ízvilágát is feldobja. Remekül passzol szárnyas húsok, gyümölcssaláták ízvilágához. Csökkenti a gyomorpanaszokat, segít az álmatlanság és hangulatingadozások elleni küzdelemben, ezen kívül görcsoldó, valamint vírus- és baktériumölő hatású.

Az étvágygerjesztő menta

Utolsó versenyzőnk az emésztésjavító és idegnyugtató szuperfűszernövény, a fodormenta (Mentha spicata). Ismerhetjük zöld, kerti vagy köményes mentának, bár a fodormenta névről ugrik be a legtöbb embernek. Júliusban hozza fehér vagy halvány rózsaszín, apró virágait. Mialatt a virágzásra összpontosít, a lándzsa alakú levelek beltartalma romlik, vagyis csökken az illóolaj-tartalmuk, így érdemes a fő „szüreti időszakot” júniusban megtartani.

Erőteljes, gyors növekedésű rizómás évelő, éppen ezért viszonylag nagy a térigénye – akár 1 méter magasra is megnőhet. Ezen kívül elég igénytelen növény: tolerálja a szélsőséges (tűző napos és mélyárnyékos) fényviszonyokat is, de legegészségesebben félárnyékos helyen fejlődik. Talajban sem válogat, viszont vízigénye nagy: a pangó víz elkerülése érdekében többször kevesebbet öntözzük, főként a tavaszi aktív növekedési időszakban. A citromfűhöz hasonlóan érdemes virágzás után megmetszeni. Egy ismert és nagy gondot okozó betegsége a rozsda, melynek tünete a fonákon megjelenő barna foltok terjedése. A fertőzött növényt minden föld feletti és föld alatti részével együtt távolítsuk el!

Menta

Az egészséges, kórokozómentes növényeket tőosztással szaporíthatjuk ősszel vagy tavasszal, de a magvetés is megoldható.

A fodormenta és a borsmenta (Mentha × piperita) elengedhetetlen a konyhai felhasználásra, ha köreteket, nyári frissítőket, édességet, salátát, szirupot, szörpöt, fagylaltot, netán likőrt szeretnénk izgalmassá varázsolni.

Szívből remélem, hogy kedvet adtam fűszernövények kertbe költöztetéséhez és gondozásához. Meglátja a Kedves Olvasó, hogy számtalan örömöt hoznak ezek a sokoldalú fűszernövények.

Eredményes, örömteli kertészkedést és szép hetet kívánok!

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Március 22. - egy napon a Víz világnapja és a Föld órája

2025. március 22. 06:40

Idén különleges alkalom március 22., ugyanis a mindenkori Víz világnapja egy napra esik a Föld órájának napjával. Ez utóbbit minden évben március 3. szombatjára hirdeti meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi szervezete.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen I. rész

2025. március 21. 05:40

A gilisztáknak hála egy tápanyagokban rendkívül gazdag humuszanyagot nyerünk ki a gilisztakomposztálási folyamat végén.

Mit kell tudni a gilisztakomposztról?

2025. március 20. 05:40

A szakemberek szerint a talajban jelen lévő, kiemelkedően jó minőségű, a növények számára leghatékonyabban hasznosítható szerves anyagot a giliszták állítják elő.

Az újraéledő termőföld a KAP 2020 tükrében

2020. február 6. 11:47

Ennek a munkának az a célja, hogy a gazdák, növénytermesztők érdekeit és a környezettudatos gazdálkodást szem előtt tartva, az új információk, technológiai ismeretek, kutatási anyagok mindenki számára elérhetővé és használhatóvá váljanak, ezzel segítve a termelő agrár szektor tevékenységeit.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

Talaj, klíma, agrotechnika

2018. november 28. 04:36

A szántóföldi növénytermesztést hatalmas változások jellemezték az elmúlt évtizedekben. Új fajták, hibridek jelentek meg, a vetőmag-előállítás minőségi színvonalon valósul meg hazánkban. Ugyancsak hatalmas változások következtek be az agrotechnikai elemekben is. A szántóföldi növénytermesztés biológiai alapjainak és agrotechnikai elemeinek forradalmi változása mellett az ökológiai feltételek azok, amelyek standardok maradtak, ill. azok csak korlátozott mértékben befolyásolhatók.