Ház, táj
Ház, táj

Mi a különbség az egynyári és kétnyári dísznövények ültetésében és gondozásában?

Mi a különbség az egynyári és kétnyári dísznövények ültetésében és gondozásában?

Agrofórum Online

Az egynyári és kétnyári dísznövények esetében az optimális ültetési körülmények és gondozási munkálatok különböznek. A cikkben áttekintjük az alapokat: mi a különbség az egyes csoportokba tartozó dísznövények között, mire érdemes figyelni az ültetésükkor és gondozásuk során, valamint milyen növényfajok és -fajták tartoznak ide.

Egynyári növények:

Az egynyári dísznövények (amiket a köznyelvben egyszerűen kerti virágoknak is nevezünk) egy vegetációs időszak (vagyis egy év) alatt kifejlődnek, virágoznak, magot érlelnek, majd elpusztulnak.

Rendkívül hangulatossá varázsolhatjuk nyári balkonládáinkat, cserepeinket, dézsáinkat a különböző színű és növekedésű egynyári dísznövényekkel. A kevésbé hangsúlyos virágokat fejlesztő növényeket bámulatosan feldobják a kistermetű, két- vagy háromszínű virágúak. Kombinálhatjuk a futó habitusú növényeket a kissé bokrosodó, kistermetű fajtákkal is. Ahhoz viszont, hogy az ültetéstől kezdve legszebb pompájukban tündököljenek, amíg le nem jár az idejük, az ültetéstől a védelmükön és öntözésükön át egészen a szaporításukig gondoskodnunk kell róluk.

Begónia

Ültetés

A megvásárolt egynyári növényeket érdemes minél előbb állandó helyükre ültetnünk. Erre tavasszal kerülhet sor, amikor már a legkisebb esélye sem marad az időjárás fagypont alattira csúszásának – a legbiztonságosabb a május eleji időpont. Nagyon vigyázzunk, hogy a növényt az eddigi tárolójából finoman emeljük át, a gyökerek megsértése nélkül a végleges helyére. Nyirkos, tápanyagban gazdag, aprómorzsás szerkezetű talajba kerüljenek, lehetőleg olyan mélyre a földbe, ahogy előtte voltak.

Amennyiben cserépbe, dézsába, balkonládába, függőkosárba ültetünk, előtte győződjünk meg róla, hogy a felesleges víz el tud a tartóedényből szivárogni. Ehhez legalkalmasabbak a lyukas tartóedények, amik alá alátétet helyezhetünk, vagy betehetjük egy díszesebb kaspóba.

Bársonyvirág cserépben

A tavasszal virágágyásba kerülő növények helyét érdemes ősszel fellazítani. Ásásra csak abban az esetben kerüljön sor, ha a talajba előtte nem telepítettünk növényt, és/vagy nagyon tömör kertünk földje – egyébként nem érdemes az egész felszín közeli talajréteget megbolygatnunk, mert megzavarjuk a talajéletet és roncsolhatjuk a talajszerkezetet. Hála ennek az előrelátásnak, kora tavaszra a talajunk jól megművelhető lesz.

Mindig gondoskodjunk az ültetéshez szükséges eszközökről (pl.: ültetőlapát, magvetés esetén kis jelzőtábla, hogy ne felejtsük el, mit-hova ültettünk) és elegendő öntözővízről.

Tarka kutyatej

A kerten vagy teraszon belüli helyválasztáshoz kezdeti segítséget nyújthat a következő táblázat, ahol a fényigényük szerint csoportosítva szerepelnek a legfőbb egynyári dísznövények. Ezenkívül természetesen számos tényező befolyásolhatja a helyválasztást: a talaj állapota, a növény közvetlen szomszédjai stb.

Árnyéktűrők  

Bársonyos kakassarkantyú (Plectranthus forsteri)

Félárnyékban érzi jól magát  

Bohócvirág (Mimulus x hybridus)

Napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát  

Háromszínű árvácska (Viola tricolor)

Törpe lobélia (Lobelia erinus)

Hegyicsucsor (Nierembergia)

Kerti begónia (Begoinia semperflorens)

Kerti körömvirág (Calendula officinalis)

Egynyári lángvirág (Phlox drummondii)

Ernyős tatárvirág (Iberis umbellata)

Kerti kutyatej (Euphorbia ’Inneuphda’ Diamond Frost)

Kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus)

Kerti hajnalka (Ipomoea purpurea)

Fényigényesek  

Bársonyvirág (Tagetes)

Petúnia (Petunia x atkinsiana)

Dísznapraforgó (Helianthus annuus)

Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta)

Egynyári sóvirág (Limonium sinuatum)

Ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus)

Terülő kékcsillag (Isotoma axillaris)

Kerti borágó (Borago officinalis)

Szagosbükköny (Lathyrus odoratus)

Háromszínű szulák (Convolvulus tricolor)

Sárga pillangóvirág (Cosmos sulphureus)

Kék vörösbegyvirág (Nemesia caerulea)

Lila verbéna (Verbena rigida)

Díszcsalán (Plectranthus scutellarioides)

Kapor (Anethum graveolens)

Díszkáposzta (Brassica oleracea var. acephala)

Futó porcsinrózsa (Portulaca umbraticola)

Nyári viola (Matthiola incana)

Díszpaprika (Capsicum annuum Purple Flash)

Paprikavirág (Salvia splendens)

Záporvirág (Gazania rigens)

Kerti szarkaláb (Consolida ajacis)

Öntözés
A legtöbb egynyári növény közepesen sok vagy sok vizet igényel, vagyis rendszeres öntözés mellett díszítenek a legszebben. A vízutánpótlást (mennyiségét és ütemezését) már az egyes növényfajok igénye határozza meg. Az ültetésnél említettem, hogy a virágládákba, kaspókba, dézsákba ültetett növények öntözővizének biztosítani kell elfolyási lehetőséget, nehogy berohadjon a gyökerük. Esős időszakban értelemszerűen az öntözések számát vagy a víz mennyiségét csökkentjük.

Petúnia cserépben

Tápanyag-utánpótlás

A növény tápanyagigényét figyelembe véve szükséges a dísznövények tápanyagát pótolni. A kertészetekben, gazdaboltokban különböző összetételű földeket vásárolhatunk, melyeket kertünk talajához keverhetünk. Az egynyári dísznövények rövid életük alatt viszonylag kevés tápanyagot használnak fel a talajból, de miután letelt az idejük, érdemes a következő „ágyásbérlő” ültetése előtt komplex műtrágyát vagy szerves anyagot (pl.: tőzeg) kijuttatni.

Szaporítás

A magról történő szaporítás az egynyári dísznövények esetében költséghatékonyabb megoldás, hiszen egy tasakból, akár húsz növényt is fel tudunk nevelni. A magvetéssel szaporított növényekhez több türelem és gyakorlat szükséges, viszont sokkal több növényünk lesz belőle.

A trópusi területekről származó egynyáriak több meleget igényelnek a gyors csírázáshoz, ezért érdemesebb szobahőmérsékleten magról vetni. Ennek már március-áprilisban nekiállhatunk, hogy hamarabb kiültethetők legyenek, és májusban már hozzanak virágot. A földkeverékünk legyen laza, jó vízáteresztő képességű. Választhatunk hajtató ládát az ablakpárkányra, vagy tőzegcserepeket üvegbura alá a feladatra. A fiatal növényeket később ki kell ritkítani – csak az egészségesen fejlődő növénykéket neveljük tovább.

Kerti szarkaláb

A dísznövény magjait betakarjuk vékony réteg földdel. Az öntözést egy kézi permetező segítségével oldjuk meg, benedvesítsük az ültetőközeget. A cserepeket világos helyen helyezzük el, és sosem hagyjuk kiszáradni a földet. Amikor a magok fejlődésnek indulnak és a növény eléri a 4-6 cm magasságot, ültessük át őket egyesével nagyobb cserépbe. Végül május végén a palántákat ültessük ki a végleges helyükre a kertbe.

Kapor

Kétnyári növények:

Azokat a növényeket nevezzük kétnyáriaknak vagy kétéveseknek, amelyek az első életévükben fejlődésnek indulnak, virágot és magot pedig a következő évben hoznak.

Virágágyi telepítésüknél a kétnyári virágok az egynyári növények előtt díszítik a kertet. Hézagpótló szerepük vitathatatlan, mivel épp akkor virágoznak, amikor az egynyáriak nem.

Ültetés

A kétnyári dísznövények júniustól szeptemberig egy előkészített ágyásba vethetők – ez azt jelenti, hogy magról fejlődnek ki a kertünkben, és a telet követően fognak virágozni. A tavaszi növények helyére is kerülhetnek, így azok kiszedése után felássuk a virágágyat számukra, majd simára gereblyézzük a területet.

Százszorszép

Általában napfénykedvelők, valamint a jó tápanyag-ellátottságú és jó szerkezetű talajokat kedvelik.

A következő táblázat segítséget nyújt a helyük kiválasztásában a fényigényüket figyelembe véve.

Árnyéktűrő  

Nefelejcs (Myosotis sylvatica)

Félárnyékban érzi jól magát  

Százszorszép (Bellis perennis)

Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

Kerti holdviola (Lunaria annua)

Napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát  

Árvácska (Viola x wittrockiana)

Fényigényesek  

Sárga viola (Cheiranthus cheiri)

Törökszegfű (Dianthus barbarus)

Harangvirág (Campanula sp.)

Öntözés

A kétnyári dísznövények többsége közepes vízigényű. Földjüket nedvesen kell tartani, de esetükben is ügyelni kell a ládákba, dézsákba került növényeknél, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni.

Kerti holdviola

Tápanyag-utánpótlás

A kétnyári növények általában tápanyagigényes növények, ezért az egynyári növényekhez képest a kiültetésük előtt sokkal fontosabb a talaj tápanyaggal való feltöltése. Négyzetméterenként 4-5 kg érett istállótrágyát vagy komposztot a talajba bedolgozva megfelelő körülményeket biztosíthatunk növényeink számára ültetés előtt.

Árvácska

Szaporítás

A kétnyáriak alkalmas helyen az érett magjaikat szétszórva öntevékenyen szaporodnak. Mi is szaporíthatjuk, magvetéssel május végén, június elején vethető. A csírázásig árnyékolni kell, és gondoskodni a megfelelő nedvességről is. A fiatal növények ősz elejére megerősödnek, szeptember elején végleges helyükre kerülhetnek, virágaikban a következő év tavaszán gyönyörködhetünk.

Eredményes, örömteli kertészkedést kívánok!

Mindent a hóvirágról

Én még ahhoz a szerencsés generációhoz tartozom, akiket gyerekkorunkban a szüleink jól felöltözve bepakoltak a kocsiba, elfurikáztunk az erdőszélre, és egy hatalmas kirándulás alkalmával szép kis csokor hóvirágot vihettünk haza emlékbe. Kisiskolás korom óta a hóvirágot tartom az egyik legbájosabb és legkülönlegesebb növénynek, róla szól ez az összefoglaló.

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

Szárazságtűrő dísznövények I. rész – évelő dísznövények

Az időjárás egyre gyakrabban produkál elképesztő fordulatokat, és nagy kérdése a jövőnek, vajon kertünk növényei mennyi ideig viselik el a folyamatos szélsőségeket. A hosszan tartó száraz időszakok jelentik az egyik legnagyobb próbát – lehet, hogy érdemes megfontolni a strapabíró, szárazságtűrő növények előnyben részesítését a kerttervezésnél?

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő évelő és egynyári dísznövények

Hogyan tehetjük kertünk árnyékos szegleteit is pompás színkavalkáddá? Milyen évelő és egynyári dísznövényeknek felelnek meg a félárnyékos helyek, vagy a teljes árnyékba borult zugok?

Közös vízgazdálkodási projekt indult a Dél-Alföldön és a Vajdaságban

A projekt részeként egy aszály- és belvízkutató monitoring központot is létrehoznak, amelynek a határon átnyúló szakmai munka mellett feladata a szoros kapcsolat megteremtése a tudományos szféra és a felhasználók között.

2018. január 24. 14:40

Hatékonyabb az átszervezett falugazdász-hálózat

Az adminisztrációs terhek enyhítésén és szakmai tájékoztatáson túl közel ezermilliárd forintra rúg az az összeg, amihez az elmúlt években a gazdálkodók a falugazdász-hálózaton keresztül hozzájutottak.

2018. november 12. 11:16

Módosult a mezőgazdasági vízgazdálkodási felhívás

Több pontos is módosult a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című pályázat (VP2-4.1.4-16). A támogatási kérelmek benyújtására 2020. augusztusig van lehetőség.

2018. december 18. 10:03

Helyes szórófejválasztás – a szántóföldi öntözés méltatlanul elhanyagolt kérdésköre

A szakszerű öntözéses gazdálkodás alapvetően fontos eleme a megfelelő szórófej kiválasztása. A helyes cseppméret és vízintenzitás az öntözés hatékonyságát és gazdaságosságát befolyásoló tényező.

2019. január 3. 09:44