25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Ház, táj blog

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

Agrofórum Online

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!

Idén elég sok paradicsomunk fog zölden a növényeken maradni, és elgondolkodtunk, hogy hogyan tudnánk hasznukat venni a konyhában. A legszimpatikusabb ötleteket gyűjtöttem össze ebben a cikkben – nézzük, mi minden készülhet az éretlen, zöld színű paradicsombogyókból!

Készítsünk belőle savanyúságot!

Ehhez szükségünk lesz 2 kg éretlen, közel azonos méretű, egészséges (nem sérült) paradicsombogyóra, 1 l vízre, 1 dl 20%-os ecetre, 5 babérlevélre, sóra, fekete borsra, szegfűszegre, mustármagra vagy korianderre és 1 g szalicilre vagy nátrium-benzoátra.

A paradicsombogyókat alaposan megmossuk, majd beletesszük egy nagy üvegbe. Hozzáadjuk a vízhez a fűszereket, és fél óráig együtt forraljuk. Ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az ecetet és a szalicilt/nátrium-benzoátot. Megvárjuk, amíg a lé kihűl, majd ráöntjük az üvegbe rakott paradicsomokra. Zárjuk le légmentesen az üveget, és fogyasszuk el húsos ételek mellé, vagy egy gazdag szendvicsbe is tehetünk alapanyagként!

Paradicsomlekvár?

A zöld paradicsomból készült lekvárhoz szükségünk lesz a bogyók súlyához mérten (tehát minden 1 kg után) 50 dkg kristálycukorra, és ízlés szerint az alábbi fűszerek bármilyen kombinációjára: citromhéj, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg és reszelt gyömbér.

Megmossuk és megfőzzük a zöld bogyókat. Miután megfőtt, leöntjük róla a levet és átpasszírozzuk a megfőtt paradicsomot. Lassú tűzön forraljuk, míg össze nem sűrűsödik. A legvégén (utolsó 10-15 perc) hozzáadjuk a fűszereket, majd beletesszük egy fertőtlenített, tiszta üvegbe. Kristálycukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, majd lezárjuk, és egy napig száraz gőzben tároljuk.

Készítsünk az éretlen paradicsomból lekvárt, salátát vagy savanyúságot!

Gyorsan elkészíthető: sült zöld paradicsom

Ez a különleges vendégváró finomság 20 perc alatt elkészül, lássuk, mire lesz szükségünk hozzá: 20 dkg zöld paradicsom, 3 dl napraforgóolaj, 2 evőkanál tej, 2 tojás, 5 dkg finomliszt, 1 evőkanál fokhagymapor a liszthez, 10 dkg zsemlemorzsa, amihez 1 csipet fűszerpaprikát és 1 csipet borsot is adunk, ezen kívül só, bors ízlés szerint.

A sült paradicsomokhoz érdemes mártogatóst készíteni, amihez 180 g tejfölt, 6 evőkanál majonézt, 1 db zúzott fokhagymát, egy fél citrom levét, sót és borsot készítsünk elő.

Megmossuk a paradicsomokat, és vékony (1 cm-nél kisebb) szeletekre vágjuk a bogyókat. A panírozáshoz szükségünk lesz a fokhagymaporos lisztre, a tejjel felvert tojásra, és a fűszeres zsemlemorzsára. A paradicsomszeletek mindkét oldalát megsózzuk és borsozzuk, majd sorban belehengergetjük a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába. A panírozás vége felé felhevítünk egy ujjnyi vastag olajat, és elkezdjük sütni a szeleteket. Kb. 3-4 percre lesz szükség ahhoz, hogy egy oldala megsüljön a gerezdeknek. Az elkészült paradicsomok alá fektessünk papírt, ami felszívja a felesleges olajat. Miközben mind elkészül, készítsük el a mártogatóst, és tálalásig tegyük a hűtőbe. Frissen, forrón vagy kissé kihűlve is tálalhatjuk a sült paradicsomot.

Salsa zöld paradicsomból

Ez a recept is nagyon tetszett, hasonló az előzőhöz – érdemes lehet mindkettőt kipróbálni. Amire ehhez a fogáshoz szükségünk lesz: 50 dkg zöldparadicsom, 3 evőkanál olívaolaj, 0,5 citromból nyert citromlé, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika és koriander ízlés szerint, 1 csokor petrezselyem.

A zöld paradicsombogyókat félbevágjuk és megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket. Az egészet megforgatjuk az olajban, és ízlés szerint fűszerezzük (a petrezselymet és a koriandert később adjuk hozzá). Sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a zöldségeket, majd grillfokozaton, kapcsolt 200 oC-ra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük őket. Ezt követően aprítóba tesszük és hozzáadjuk a petrezselymet és a koriandert. Az egészet leturmixoljuk, majd kevés citromlével savanyítjuk, szükség szerint sózhatjuk még. Ezután hagyjuk kihűlni, majd pár órára hűtőbe tesszük. Tortillachips mellé tálaljuk.

Az éretlen paradicsomot csak feldolgozást követően fogyasszuk!

Különleges paradicsomsaláta

Igazi különlegessége lehet a hétvégi ebédnek vagy vendégváró vasárnapnak a főtt, zöld paradicsomból készült saláta. Fontos, hogy egy napig állni kell hagyni a készítése közben, erre figyeljünk, amikor tervezünk vele! Ehhez szükségünk lesz az éretlen paradicsomhoz kilogrammonként 1 nagy fej vöröshagymára, a léhez literenként 3 cl 10%-os ecetre, 5-10 dkg kristálycukorra, 1 csokor friss kaporra és sóra.

Alaposan megmossuk a paradicsomot, és megtisztítjuk a csumájától. Felszeleteljük őket körülbelül azonos vastagságú szeletekre. Felvágjuk mellé a hagymát is, majd az egészet egy nagy tálba tesszük. Megsózzuk, összeforgatjuk, majd lefedjük az edényt, és egy egész napig állni hagyjuk benne. Másnap elkészítjük a vízből, ecetből és cukorból a salátalevet, felforraljuk, majd beletesszük a hagymás paradicsomot. Együtt az egészet felforraljuk, éppen csak egy pillanatra, majd kiszedjük a paradicsomokat és lecsepegtetjük. A paradicsomszeleteket tiszta üvegbe tesszük, a leszűrt levet pedig hozzáöntjük az ecetes léhez, felforraljuk, majd ráöntjük a paradicsomra.

Először csak lazán lekötjük az üveget, mert a paradicsom másnapig megszívja magát lével, így azt utána kell pótolni addig, amíg a lé elfedi a paradicsomokat. Ezt követően légmentesen lezárjuk az üveget, és bármikor fogyaszthatjuk.

Jó tudni!

Ha úgy alakul, hogy a leszedett éretlen bogyókat nem tudjuk rögtön felhasználni, akkor száraz, hűvös kamrában vagy a hűtőben is eltárolhatjuk ezeket addig, amíg nem dől el a sorsuk.

Nagyon-nagyon fontos, hogy nyersen semmi esetre se fogyasszunk éretlen paradicsomot, mert az egyrészt mérgező vegyületeket tartalmaz (pl.: szolanin és tomanin nevű alkaloidokat), amelyek védik a még éretlen zöldséget a kártevőktől, másrészt – köszönhetően ezeknek az anyagoknak, – igen kevés élvezeti értéke van a nyers bogyóknak keserű ízük miatt! A biztonság kedvéért az éretlen paradicsomot mindig feldolgozva, és sosem „zöldségként, nyersen” fogyasszuk!

Segítsünk a sünökön! – Magukra maradt fiatal sünöket találtam, mi a teendőm?

2025. szeptember 5. 05:40

Egy fenntartható kertben nem ritka látvány az újszülött sün. Mit tegyünk, ha fészket találunk? Hogyan állapítsuk meg, hogy kell-e a segítségünk?

Segítsünk a sünökön! - Beteg vagy sérült sünt találtam! Mi a teendő?

2025. augusztus 29. 05:40

Cikkünkben ismertetjük, hogy miként tudunk segíteni akkor, ha láthatóan beteg vagy sérült sünt találunk?

Mindent a keleti sünről

2025. augusztus 23. 05:40

A sünhöz számos közkedvelt mese, északi hiedelem fűződik, és gyakori vendég lehet a kertünkben, nem árt egy-két dolgot tudnunk róla.

Szőlő aranyszínű sárgaság betegség – amit a kerttulajdonosoknak is tudniuk kell!

2025. augusztus 21. 05:40

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenti a legnagyobb veszélyt jelenleg a magyar szőlőtermesztés számára. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen minden érintett közreműködése.

Determinált vagy folytonnövő paradicsom az ideális választás?

2019. március 30. 06:37

Amióta létezik paradicsomtermesztés, a gazdálkodók egyik legnagyobb problémája, hogy folyton növő, vagy bokorparadicsomot termesszenek. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, lássuk, kinek melyik típus termesztése javasolt.

Zöldség Képgaléria

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

A veteményesben is divatba jött a zebra

2019. április 7. 06:51

Zebraparadicsom? Sokan biztosan felkapják most a fejüket, pedig a különleges paradicsomfajták között még a zebraparadicsomnál is találni érdekesebb fajtát.

Miféle rovarok terjednek a fóliában nevelt paradicsomon?

2023. december 22. 04:36

A képen látható apró rovarok terjednek fóliában nevelt paradicsomokon. Saját célra termesztek, és ez az első próbálkozásom mini fóliaházamban. Mik ezek, és mivel tudok ellenük védekezni, elsősorban vegyszermentes módszerekre gondoltam?