11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Ház, táj blog

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

Agrofórum Online

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!

Idén elég sok paradicsomunk fog zölden a növényeken maradni, és elgondolkodtunk, hogy hogyan tudnánk hasznukat venni a konyhában. A legszimpatikusabb ötleteket gyűjtöttem össze ebben a cikkben – nézzük, mi minden készülhet az éretlen, zöld színű paradicsombogyókból!

Készítsünk belőle savanyúságot!

Ehhez szükségünk lesz 2 kg éretlen, közel azonos méretű, egészséges (nem sérült) paradicsombogyóra, 1 l vízre, 1 dl 20%-os ecetre, 5 babérlevélre, sóra, fekete borsra, szegfűszegre, mustármagra vagy korianderre és 1 g szalicilre vagy nátrium-benzoátra.

A paradicsombogyókat alaposan megmossuk, majd beletesszük egy nagy üvegbe. Hozzáadjuk a vízhez a fűszereket, és fél óráig együtt forraljuk. Ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az ecetet és a szalicilt/nátrium-benzoátot. Megvárjuk, amíg a lé kihűl, majd ráöntjük az üvegbe rakott paradicsomokra. Zárjuk le légmentesen az üveget, és fogyasszuk el húsos ételek mellé, vagy egy gazdag szendvicsbe is tehetünk alapanyagként!

Paradicsomlekvár?

A zöld paradicsomból készült lekvárhoz szükségünk lesz a bogyók súlyához mérten (tehát minden 1 kg után) 50 dkg kristálycukorra, és ízlés szerint az alábbi fűszerek bármilyen kombinációjára: citromhéj, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg és reszelt gyömbér.

Megmossuk és megfőzzük a zöld bogyókat. Miután megfőtt, leöntjük róla a levet és átpasszírozzuk a megfőtt paradicsomot. Lassú tűzön forraljuk, míg össze nem sűrűsödik. A legvégén (utolsó 10-15 perc) hozzáadjuk a fűszereket, majd beletesszük egy fertőtlenített, tiszta üvegbe. Kristálycukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, majd lezárjuk, és egy napig száraz gőzben tároljuk.

Készítsünk az éretlen paradicsomból lekvárt, salátát vagy savanyúságot!

Gyorsan elkészíthető: sült zöld paradicsom

Ez a különleges vendégváró finomság 20 perc alatt elkészül, lássuk, mire lesz szükségünk hozzá: 20 dkg zöld paradicsom, 3 dl napraforgóolaj, 2 evőkanál tej, 2 tojás, 5 dkg finomliszt, 1 evőkanál fokhagymapor a liszthez, 10 dkg zsemlemorzsa, amihez 1 csipet fűszerpaprikát és 1 csipet borsot is adunk, ezen kívül só, bors ízlés szerint.

A sült paradicsomokhoz érdemes mártogatóst készíteni, amihez 180 g tejfölt, 6 evőkanál majonézt, 1 db zúzott fokhagymát, egy fél citrom levét, sót és borsot készítsünk elő.

Megmossuk a paradicsomokat, és vékony (1 cm-nél kisebb) szeletekre vágjuk a bogyókat. A panírozáshoz szükségünk lesz a fokhagymaporos lisztre, a tejjel felvert tojásra, és a fűszeres zsemlemorzsára. A paradicsomszeletek mindkét oldalát megsózzuk és borsozzuk, majd sorban belehengergetjük a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába. A panírozás vége felé felhevítünk egy ujjnyi vastag olajat, és elkezdjük sütni a szeleteket. Kb. 3-4 percre lesz szükség ahhoz, hogy egy oldala megsüljön a gerezdeknek. Az elkészült paradicsomok alá fektessünk papírt, ami felszívja a felesleges olajat. Miközben mind elkészül, készítsük el a mártogatóst, és tálalásig tegyük a hűtőbe. Frissen, forrón vagy kissé kihűlve is tálalhatjuk a sült paradicsomot.

Salsa zöld paradicsomból

Ez a recept is nagyon tetszett, hasonló az előzőhöz – érdemes lehet mindkettőt kipróbálni. Amire ehhez a fogáshoz szükségünk lesz: 50 dkg zöldparadicsom, 3 evőkanál olívaolaj, 0,5 citromból nyert citromlé, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika és koriander ízlés szerint, 1 csokor petrezselyem.

A zöld paradicsombogyókat félbevágjuk és megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket. Az egészet megforgatjuk az olajban, és ízlés szerint fűszerezzük (a petrezselymet és a koriandert később adjuk hozzá). Sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a zöldségeket, majd grillfokozaton, kapcsolt 200 oC-ra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük őket. Ezt követően aprítóba tesszük és hozzáadjuk a petrezselymet és a koriandert. Az egészet leturmixoljuk, majd kevés citromlével savanyítjuk, szükség szerint sózhatjuk még. Ezután hagyjuk kihűlni, majd pár órára hűtőbe tesszük. Tortillachips mellé tálaljuk.

Az éretlen paradicsomot csak feldolgozást követően fogyasszuk!

Különleges paradicsomsaláta

Igazi különlegessége lehet a hétvégi ebédnek vagy vendégváró vasárnapnak a főtt, zöld paradicsomból készült saláta. Fontos, hogy egy napig állni kell hagyni a készítése közben, erre figyeljünk, amikor tervezünk vele! Ehhez szükségünk lesz az éretlen paradicsomhoz kilogrammonként 1 nagy fej vöröshagymára, a léhez literenként 3 cl 10%-os ecetre, 5-10 dkg kristálycukorra, 1 csokor friss kaporra és sóra.

Alaposan megmossuk a paradicsomot, és megtisztítjuk a csumájától. Felszeleteljük őket körülbelül azonos vastagságú szeletekre. Felvágjuk mellé a hagymát is, majd az egészet egy nagy tálba tesszük. Megsózzuk, összeforgatjuk, majd lefedjük az edényt, és egy egész napig állni hagyjuk benne. Másnap elkészítjük a vízből, ecetből és cukorból a salátalevet, felforraljuk, majd beletesszük a hagymás paradicsomot. Együtt az egészet felforraljuk, éppen csak egy pillanatra, majd kiszedjük a paradicsomokat és lecsepegtetjük. A paradicsomszeleteket tiszta üvegbe tesszük, a leszűrt levet pedig hozzáöntjük az ecetes léhez, felforraljuk, majd ráöntjük a paradicsomra.

Először csak lazán lekötjük az üveget, mert a paradicsom másnapig megszívja magát lével, így azt utána kell pótolni addig, amíg a lé elfedi a paradicsomokat. Ezt követően légmentesen lezárjuk az üveget, és bármikor fogyaszthatjuk.

Jó tudni!

Ha úgy alakul, hogy a leszedett éretlen bogyókat nem tudjuk rögtön felhasználni, akkor száraz, hűvös kamrában vagy a hűtőben is eltárolhatjuk ezeket addig, amíg nem dől el a sorsuk.

Nagyon-nagyon fontos, hogy nyersen semmi esetre se fogyasszunk éretlen paradicsomot, mert az egyrészt mérgező vegyületeket tartalmaz (pl.: szolanin és tomanin nevű alkaloidokat), amelyek védik a még éretlen zöldséget a kártevőktől, másrészt – köszönhetően ezeknek az anyagoknak, – igen kevés élvezeti értéke van a nyers bogyóknak keserű ízük miatt! A biztonság kedvéért az éretlen paradicsomot mindig feldolgozva, és sosem „zöldségként, nyersen” fogyasszuk!

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

A KWS paradicsomnemesítő vállalatot vett

2021. március 23. 07:47

A KWS kiterjesztette zöldségvetőmag ágazatát a Geneplanta (Noceto/Parma - Olaszország) zöldségvetőmag előállító vállalat felvásárlásával – olvasható hortidaily.com oldalon. A 2011-ben alapított társaság paradicsom-nemesítési, -termelési és – kereskedelmi tevékenységet végez. A fő értékesítési célterületeket Olaszország valamint Mexikó képviselik.

Milyen fajtát válasszak, hogy nyártól őszig folyamatosan teremjen a paradicsom?

2025. február 4. 04:37

Hogyan lehet elérni, hogy nyár elejétől őszig folyamatosan legyen érő paradicsomom a kertben? Nyár végére legyengülnek a tövek, leveleik leszáradnak és már alig teremnek. Milyen fajtát válasszak?

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

2018. április 30. 08:17

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.

Mitől lesz lilás színű a paradicsompalánta levele?

2023. április 22. 04:58

Mitől lesz sötétebb, kissé lilás színű a paradicsompalánta levele?