8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Ház, táj blog

Minden, amit a tűzifa vásárlásáról tudni érdemes

Agrofórum Online

A tűzifavásárlással kapcsolatos mikor, honnan, mennyit és milyet kérdések létfontosságúak ahhoz, hogy jó minőségű, biztonságosan alkalmazható és a fűtési lehetőségeinkhez leginkább illeszkedő tüzelőanyagot szerezzünk be. Nézzük a kérdésekre a válaszokat!

Előkészületek

A tűzifa megvásárlása előtt érdemes megmérnünk a tüzelőberendezés belső méreteit (legfontosabb a tűztér mélysége), hogy megfelelő méretre hasított fa kerüljön bele. Ezenkívül érdemes előzetesen is egyeztetnünk az eladóval, hogy a fűtési módunkhoz leginkább illeszkedő tüzelőanyagot szerezzük be, ugyanis nem minden fafajból származó tűzifa alkalmas minden tüzelőberendezéshez, lásd a cikksorozat első részében lévő táblázatot.

Honnan, kitől vásároljunk?

Csak olyan helyről vásároljunk tűzifát, ahol megbízható és szakszerű tájékoztatást kapunk, meg tudjuk nézni a választékot, és az eladó rendelkezik a famennyiség mérésére alkalmas mérőeszközzel is. Nagyon fontos, hogy a vásárlásról megkapjuk és megőrizzük a nyugtát, így bármilyen felmerülő gond esetén tudjuk igazolni a tranzakciót.

Mikor vásároljunk?

A tűzifa beszerzését tavaszra vagy nyár elejére időzítsük, hogy a fának legyen ideje kiszáradni a fűtési szezon kezdetéig.

Amennyiben most vásárolunk először tűzifát és tudjuk hol tárolni, ajánlott két évre elegendő tüzelőanyagot beszerezni

Mennyit vásároljunk?

Amennyiben most vásárolunk először tűzifát és tudjuk hol tárolni, ajánlott két évre elegendő tüzelőanyagot beszerezni. Így a második évtől garantáltan lesz elég légszáraz tűzifánk, és a következő évtől elegendő az egy évre való mennyiség megvásárlása.

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy két évnél tovább nem érdemes tervezni, mert ennél hosszabb tárolási idő már ronthat a faanyag minőségén.

Első vásárláskor (tavasszal vagy nyár elején) érdemes az első szezonban felhasználni kívánt tűzifát olyan fafajból biztosítani, ami gyorsan szárad (pl.: akác), így feldarabolva és összehasogatva már egy nyár után használhatjuk is.

Mi legyen a vásárlás mértéke?

Sok esetben tömegre (mázsára), és nem térfogatra (erdei köbméterre) adnak el és vásárolnak fát, és vásárlás előtt nagyon fontos tudni, hogy mi a különbség!

A tömegre vásárolt tűzifánál egyrészt hatalmas buktató, ha a fát nedves állapotban adják el nekünk: a nedves tűzifa sűrűsége jóval nagyobb, tehát ahogy a fa idővel szárad, jelentősen veszít a tömegéből. Ha mázsára vásároltunk tűzifát, és az a vásárláskor nem légszáraz faanyag volt, akkor száradás végére jóval kisebb tömegű, használható tűzifánk lesz.

Másrészt sok tűzifát forgalmazó helyen nem áll rendelkezésre hiteles mérőeszköz a tömeg megmérésére, így még sok esetben a kiszállítók sincsenek tisztában az adott mennyiség tömegével.

Ennélfogva sokkal biztosabb, ha térfogatra veszünk tűzifát. Egy térfogat egységnyi tűzifában mindig azonos fűtőérték van, hiszen az energia a fa szárazanyag-tartalmához kötődik. Ha nedves fát vásárolunk térfogatra, akkor sem ér veszteség, csak időbe kerül, amíg a fa kiszárad. A térfogatra vásárolt faanyag alapmértékegysége az erdei köbméter.

A tűzifa beszerzését tavaszra vagy nyár elejére időzítsük, hogy a fának legyen ideje kiszáradni a fűtési szezon kezdetéig

Az erdei köbméter 1 m x 1 m x 1,7 m méretű sarangot jelent (a sarang a (fél)kész faáruból szabályos méretekben összerakott farakást jelenti). Ez abból adódik, hogy ha a farönköket kivágás után egy méter széles és egy méter hosszú rakatokba pakolják, akkor a rönkök közötti hézagok miatt 1m3 tömör fa körülbelül 1,7 méter magas sarangokból jön ki. Ennek az egy erdei m3 légszáraz tűzifának a tömege kb. 8 mázsa.

Ha mégis tömegre vásárolnánk tűzifát, akkor a következőkre figyeljünk:

KiszerelésFontos!
Kalodázott fa (fakeretbe rendezve)Mérjük le a kaloda keretét! Erre azért van szükség, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az eladó által megadott kalodaméret megfelel-e a valóságnak, így a benne előkészített fatömeg helyesen van-e meghatározva. Ellenőrizzük, hogy a kaloda belsejében is szorosan van rakva a fa, nemcsak bele van szórva.
Hálós (ömlesztett, csomagolt) faA henger formájúra csomagolt fa térfogattömegére más számítás vonatkozik – számoljunk utána, hogy valóban annyi fa kerül eladásra az adott csomagolásban.
Ömlesztett faÖmlesztett fát ne vegyünk, mert nem lehet lemérni, sőt olykor tárgyakat is rejthetnek alá, hogy növeljék a tömegét.

Milyen a jó tűzifa?

A tűzifa megvásárlásánál két kulcsmomentumra figyeljünk oda: a fa nedvességtartalmára és arra, hogy kemény- vagy puhafát szerzünk-e be.

Először is, a fűtés céljából eltüzelésre szánt tűzifa nedvességtartalma 20% alatti. Ideális esetben a nedvességtartalom 10-18% között van. A tűzifát ebben az állapotában légszáraz fának nevezzük.

Másik tényező, hogy a vásárlás során kemény- vagy puhafát szerzünk-e be (az előző cikkben már szó volt a két típus közti különbségről, itt röviden a lényeg): a keményfa faanyagának nagyobb a sűrűsége, így a térfogategységre vetített fűtőértékük sokkal jobb. A keményfák közé tartozik a csertölgy, a bükk, a gyertyán és a kőris, és alacsonyabb fűtőértékkel ugyan, de az akác is.

Kapcsolódó cikkek:

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

A tűzifaárak egyelőre nem emelkedtek, az egyéb fatermékek iránt csökken a kereslet

2023. október 13. 10:10

A kamara vármegyei erdő- és vadgazdálkodási osztályainak elnökei október elején egy tanácskozás keretében áttekintették a hazai erdészeti ágazat helyzetét, számba véve a kihívásokat és problémákat, illetve azok lehetséges megoldásait. Az ennek kapcsán készített rövid összefoglaló az alábbiakban olvasható.

Tűzifa kérdések: erdei köbmétertől a száraz tűzifáig

2022. november 16. 05:36

A legjobban akkor járunk, ha tavasszal vásárolunk tűzifát és egész nyáron hagyjuk feldarabolva száradni. Ha nedves fával fűtünk, akkor igen komoly energiaveszteséggel számolhatunk.

Így építsünk tűzifatárolót!

2024. július 6. 16:10

A tűzifát nem érdemes védelem nélkül hagyni, mert a minősége romlik, és ha leborul, veszélyessé válhat. Íme, egy egyszerű DIY megoldás.

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

2024. október 14. 13:10

Honnan tudható, hogy a kamrában álló tűzifa kiszáradt-e már, és tüzelésre alkalmas? Adunk egy jó tippet: csak egy kis mosogatószerre lesz szükség.