Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?

Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?

Agrofórum Online

É. Zoltán kérdése: A tél beálltával egyre feltűnőbbé, láthatóvá válnak az elpusztult (kiszáradt) fenyők a környékünkön. Különösen a lucfenyőknél gyakori. Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Általánosan előforduló, gyakori jelenségre kérdezett rá. A mi lakóhelyünkön is tömegesen halnak el a kertekbe, parkokba 30-40 évvel ezelőtt ültetett lucfenyők és ezüstfenyők. Ez a szomorú jelenség az éghajlat változással és a fenyőfélék botanikai sajátosságával áll kapcsolatban. A fenyőfélékre jellemző, hogy gyökereik sekélyen helyezkednek el, nem hatolnak le mélyen – legfeljebb 80-100 cm-re – a talajba, de csak akkor, ha az a talajréteg nedves. Ismert tény, hogy a növények gyökerei a nedves talajt keresik, mivel abból tudnak vizet felvenni.

A korábbi évtizedekben öntözés nélkül nevelt fenyők az elmúlt forró aszályos nyarak, tartósan száraz őszi, tavaszi hónapok alatt erős stressz hatás alá kerültek. Nyáron magas, gyakran 40 °C-nál magasabb tartós hőhatásnak, alacsony páratartalmú légköri viszonyoknak, fokozott UV sugárzásnak és száraz, vízszegény talajnak voltak kitéve. Ilyen viszonyok között a fenyők legyengülnek, asszimilációjuk, növekedésük lelassul, természetes ellenálló képességük csökken. Különösen jellemzőek a fokozott gyengülési tünetek a tűző napon, déli fekvésű helyeken szabadon álló fenyők esetében, melyeket 10 és 16 óra között nem óvja még mozgó árnyék sem.

A kiszáradást az építkezés is segítette

A legyengült fenyőkön telepednek meg a különböző szúbogár fajok, melyeket a fakérgen látható szabályos kerek, 1-3 mm-es átmérőjű röpnyílásai alapján lehet felismerni. A szúbogarak nagyfejű, kissé hengeres testű, kemény kitinpáncéllal fedett, általában néhány mm-es bogarak. Petéiket a kéreg alá helyezik, és a lárváik is ott fejlődnek, a faszövetbe süllyedő kanyargós járataikban.

A bogarak testükön fenyőket megbetegítő gombákat terjesztenek, azok felszaporodva az edénynyalábokban eltömítik a vízszállítást a lombozat felé, kiszárad a fa. A szúbogarak télen is aktívak a fakéreg alatt, lárva és bogár alakban is áttelelnek. Súlyos fertőzésnél az apró lyukak sűrűn, egymástól néhány cm-re is előfordulhatnak, és a fakéreg lehullását okozhatják.

Legyengült fenyőfák törzsében élő cincérféléket a 3 mm-nél nagyobb átmérőjű kerek lyukak jelzik. Károsíthatják még díszbogár fajok is a fenyőféléket, azok röpnyílásai megnyúlt ovális alakúak, egyik oldaluk egyenes, ezért leginkább D betű alakjára emlékeztetőek.

Szúbogár röpnyílások

A bogarakkal megfertőződött fákat mentesíteni már nem lehet. A védekezés alapja a betelepedésük megelőzése. Akármilyen nehéz is, a fáknak mesterségesen kell biztosítani azokat a környezeti körülményeket, melyek eredeti élőhelyükre jellemző.

Legfontosabb feladat a vízigényük kielégítése csapadék hiány esetén. Fontos, hogy öntözéssel, nagy vízadaggal, a teljes gyökérmélységig kell a talaj vízkapacitását feltölteni. Kertekben, parkokban a gyeppel együtt végzett öntözésük nem megfelelő és nem elegendő számukra, a fákat mindig egyedileg kell öntözni.

Örökzöldek télen is nedves talajt kívánnak, száraz telek után is ki szoktak (tudnak) száradni. Meleg nyári hónapok idején meghálálják a fenyőfélék a párásító, frissítő öntözést légszáraz, forró órákban (11-15 óra között). Az esőztető öntözővel kijuttatott kis vízadag levelekre tapadva bár gyorsan elpárolog, de közben párával dúsítja a lombot közvetlenül burkoló légréteget.

Agrometeorológia: záporok, zivatarok és meleg időjárás

2018. április 23. 14:51

Továbbra is meleg marad az idő, de a napsütés mellett többször erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporokra, zivatarokra, illetve esőre egyaránt számítani lehet.

Mikroorganizmusok a mezőgazdaság szolgálatában, a szárbontás jelentősége

2018. június 4. 04:45

Amikor talajkondicionálásról beszélünk, a talajállapotba avatkozunk be azzal a céllal, hogy javítsuk a talaj fizikai-biológiai állapotát és tápanyag-szolgáltató képességét. Ennek a külső beavatkozásnak számos formája ismert, legősibb módszere a szerves trágya kijuttatása.

Lényeges a talaj széntartalmának növelése

2018. november 19. 09:33

A talajokat folyamatosan pusztítja és tönkreteszi a gyors ütemű építkezés, az infrastruktúra-fejlesztés és a bányászat. A talaj szervesszén-tartalma csökken, ami növeli a további globális felmelegedést.

Változó mélységű talajművelés – AutoDepth

A talajművelés során a talaj fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával elsősorban a víz- és levegőgazdálkodási jellemzők javítását célozzuk. Javulnak ezáltal a vízkapacitási jellemzők az altalaj és a művelt réteg között, növekszik a vízbefogadó képesség és az oxigénellátás, mindezek pedig összefüggésben vannak a hő- és tápanyag-gazdálkodási jellemzőkkel.