Ház, táj
Ház, táj

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk – V. rész

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk – V. rész

Agrofórum Online

Vannak olyan egyszerű anyagok is a növényvédelem szolgálatában, amelyeket nem használunk vagy fogyasztunk mindennap, sőt az is lehet, hogy most fogunk róluk először hallani: csalétkek, növényi elicitorok, erős fertőtlenítő hatású szerek is készíthetők belőlük.

A következő anyagok is tagjai annak a nemzetközi listának, amely az uniós ellenőrzésen és szavazáson átesett növényvédelmi hatású egyszerű anyagokat tartalmazza. Ezt a listát minden évben felülvizsgálják, így a növényvédelmi célra használható anyagok köre bővülhet is, és a jelenlegi anyagok hatása is kiegészülhet további felfedezett és alátámasztott információkkal.

Ebben a cikkben ezekkel az anyagokkal és hatásaikkal ismerkedünk meg:

  • Diammónium-foszfát;
  • Hidrogén-peroxid;
  • Kitozán-hidroklorid;
  • L-cisztein;
  • Lecitin.

Diammónium-foszfát

A diammónium-foszfát (röviden DPA) a vízoldható ammónium-foszfát sók egyike, amelyek akkor képződnek, amikor az ammónia foszforsavval reagál. Fehéres-szürkés színű, jellegzetes műtrágya szagú, egyenletes szemcséjű granulátum. A növényvédelemben csalogató szerként alkalmazhatjuk a vizes oldatát főként gyümölcsfák károsítói, a gyümölcslegyek ellen.

A diammónium-foszfátot gyümölcslegyek és fúrólegyek ellen csalogatószerként alkalmazhatjuk
A diammónium-foszfátot gyümölcslegyek és fúrólegyek ellen csalogatószerként alkalmazhatjuk

Felhasználásakor egy oldatot kell készítenünk, amelyhez 1 liter vízhez 40 g diammónium-foszfátot adunk, majd ezt kell betölteni egy erre alkalmas kialakítású műanyag fogóedénybe, majd kihelyezni a gyümölcsfáinkra a gyümölcslegyek tömeges csapdázása céljából. A következő kultúrákban vethető be a csapda:

NövénykultúraKártevő
CseresznyeFöldközi-tengeri gyümölcslégy (Ceratitis capitata), cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi, Rhagoletis cingulata)
OlajfaOlajbogyó-fúrólégy (Bactocera oleae)
Citrom- és narancsfélékFöldközi-tengeri gyümölcslégy (Ceratitis capitata)

Egy fára egy csapdát helyezzünk ki! A környezeti adottságoktól (klimatikus és domborzati viszonyok) függően 6-8 hét elteltével a csalogató szert és a fogott legyeket el kell távolítani a fogóedényből és friss oldatot kell betölteni.

Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid ismert tisztítószer. Halványkék színű, folyékony halmazállapotú szervetlen vegyület, amely gyenge sav és erős oxidálószer, éppen ezért a háztartásokban mint erős folttisztító és fertőtlenítő (baktérium- és csíraölő) szert használják.

A növényvédelemben is gombák, valamint baktériumok ellen használják, mint felületi fertőtlenítőszert. A felhasználása speciális, és mindenképpen védőruházat (kesztyű, vastag ruha) a szükséges viselet az alkalmazásakor.

A hidrogén-peroxid erős fertőtlenítő- és tisztítószerként is alkalmazható a kerti eszközökhöz
A hidrogén-peroxid erős fertőtlenítő- és tisztítószerként is alkalmazható a kerti eszközökhöz

A burgonyaféléknél (pl. paradicsom, kaliforniai paprika, töltenivaló paprika) és művelőeszközök (pl. metszőolló) fertőtlenítésére is alkalmazandó. A talajlakó baktériumok (pl.: Ralstonia solanacerum), és Botrytis-fajok (pl: Botrytis cinerea) ellen használható. Az eszközöket minden egyes használat előtt a készítmény 15-30 g/l koncentrációjú oldatába kell áztatni. Az áztatás után az eszközökkel végzett munkák megkezdése előtt fél perces várakozási időt szükséges tartani!

A készítmény vetés előtti magkezelésre ajánlott salátafélékben baktériumos levélfoltosság (pl: Xanthomonas campestris pv. vitians) és virágáért termesztett lágyszárú kultúrákban (pl.: rézvirág) vetőmaggal is terjedő gombák (különösen Alternaria– és Fusarium-fajok) ellen. A magvakat közvetlenül a vetés előtt a következő koncentrációjú oldatokban kell 5-15 percen keresztül áztatni:

  • salátaféléknél 10-15 g/l töménységű oldatban;
  • virágoknál 25-49 g/l töménységű oldatban.

Kitozán-hidroklorid

A kitozán-hidroklorid a növényvédelemben növényi elicitorként működik. Ez azt jelenti, hogy a kultúrnövény természetes védelmi mechanizmusának erősítése vagy elindítása révén fejti ki gomba– és baktériumölő hatását.

A kitozán-hidrokloridot kalászosok, burgonya és cukorrépa vetőmagcsávázására is használják
A kitozán-hidrokloridot kalászosok, burgonya és cukorrépa vetőmagcsávázására is használják

A kitozán-hidroklirodnak is a vizes oldatát használjuk fel, ezt kell kijuttatni a különböző növények permetezése vagy vetőmagcsávázása céljából, a kultúrnövény gomba- és baktériumbetegségekkel szembeni ellenálló képességének növelésére.

A vizes oldat készítésekor arra figyeljünk, hogy az adott mennyiségű kitozán-hidroxiklorid port mindig először kisebb mennyiségű vízhez adjuk hozzá a könnyebb keverhetőség érdekében. Hagyjuk állni kb. 30 percig, majd keverjük hozzá az adott mennyiségű vízhez.

A felhasználását a követkeő módokon és növénykultúrákba tehetjük meg:

MódszerNövénykultúraAlkalmazás
Vetőmagcsávázás*Kalászosok, burgonya0,5-1 g/l csávázólé
CukorrépaCsávázás bemártással 0,5-2 g/l csávázólében
PermetezésBogyós gyümölcsűek, zöldségnövények, fűszernövények, kalászos kultúrák, valamint állati takarmánynövényekBogyósok esetében 0,01-0,08 g/m2 , más kultúrákban 0,01-0,04 g/m2  kitozánt kell bekeverni 2-4 ml-ben. A permetezést 4-8 alkalommal szükséges megismételni, a kezelések közti 14 napos várakozási idő betartásával.
*csávázás: vetőmag felületének kezelése annak érdekében, hogy meggátolják a kórokozók vagy talajban élő állati kártevők kártételét. Létezik nedves, száraz és gáznemű eljárással történő csávázás.

L-cisztein

A diammónium-foszfáthoz hasonlóan az L-ciszteint is csalétek formájában használhatjuk fel a kertben, méghozzá L-cisztein-tartalmú, étkezési liszt és víz felhasználásával készült tészta csalétekként, amely hangyák irtására szolgál.

Hangyák elleni tészta csalétek L-cisztein segítségével készíthető
Hangyák elleni tészta csalétek L-cisztein segítségével készíthető

A csalétket a következőképpen készíthetjük el:

  • Keverjünk el 5-80 g vízmentes L-ciszteint 1 kg étkezési búzalisztben (BL-55)!
  • A keverékhez adjunk hozzá 420 ml csapvizet, és az elegyet keverjük homogén, csomómentes masszává!
  • Az így nyert tésztából megfelelő eszköz segítségével készítsünk 0,3 cm átmérőjű és 15-40 cm hosszúságú csíkokat!
  • A tésztacsíkokat szabad levegőn 72 órán keresztül hagyjuk száradni, amely lehetővé teszi a későbbi felhasználásig történő bomlásmentes tárolást.
  • A száraz tésztacsíkokat törjük össze 2-4 mm hosszúságú darabokra, hogy a hangyák a csalétket szállítani tudják! A csalétek L-cisztein-tartalma nem haladhatja meg a 8%-ot (80g L-cisztein/kg tészta).

Az elkészült csalétket a hangyák rajzását követően, általában júliusban vethetjük be. A csalétekdarabokat kézzel a hangyabolyokra kell szórnunk. A kezelés szükség esetén további, legfeljebb két alkalommal megismételhető.

Lecitin

A lecitin egy foszfolipid, amely többek között kolint tartalmaz. Ezenkívül glicerinből, zsírsavakból, foszfatidsavból és vízből áll. Körülbelül 13% kolint (B-vitaminok közé sorolt makrotápanyag) tartalmaz, és többek között a tápanyagok sejtbe és onnan történő elszállításáért felel.

A lecitin vizes oldata a növényvédelemben permetezéssel felhasználható szabadföldön és hajtatott körülmények között egyaránt. A permetezéskor a lecitin hideg vizes oldatát az egyes kultúrnövényeknél megadott keverési arányban szükséges kijuttatni:

  • Almában lisztharmat, őszibarackban tafrinás levélsodródás ellen alkalmazható 3-12 alkalommal. A kezelések között 5 napnak el kell telnie. 1 liter vízhez 0,75 g lecitint kell kevernünk.
  • Köszméte lisztharmata ellen 2-4 alkalommal, minimum 5 napos időközzel lehet permetezni a lecitin 2 g/l-es vizes oldatával.
  • Zöldségfélékben uborkalisztharmat, paradicsomvész és alternáriás betegség ellen alkalmazható 2-6 alkalommal, minimum 1 hetes időközzel 1,5 g/l koncentrációjú oldattal.
  • Rózsalisztharmat és egyéb gombás betegségek ellen 3-12 alkalommal, minimum 5 napos időközzel lehet kezelni a lecitin 0,75 g/l töménységű oldatával.
  • Szőlőben peronoszpóra és lisztharmat ellen védekezhetünk 3-12 alkalommal, minimum 5 napos időközönként a lecitin 0,75 g/l vizes oldatával.

Nagyon fontos, hogy az élelmezés-egészségügyi várakozási idő gyümölcsfáknál, köszmétében és zöldségfélékben 5 nap, szőlőben 30 nap.

Lecitinnel védekezhetünk a rózsa lisztharmata ellen is
Lecitinnel védekezhetünk a rózsa lisztharmata ellen is

Aki bővebben szeretne tájékozódni további anyagok növényvédelmi hatásairól, annak szeretettel ajánlom a cikk előzményeit: a cikksorozat első részében a csalánkivonat, a szódabikarbóna és az ecet növényvédelmi hatásaival ismerkedtünk meg. A második részben a konyhasó, a mustármagpor, a napraforgóolaj, a fűzfakéreg és az agyagos faszén granulátum szerepelt. A harmadik részben a hagymakivonattal, hagymaolajjal, a gyümölcs- és répacukorral foglalkoztunk, végül a negyedik részben a mésztejjel, sörrel és a mezei zsurló főzetének felhasználásával.

Ezt a cikksorozatot 2024-ben tettük közzé, azóta az anyagok jegyzéke bővülhetett, vagy éppen szűkülhetett, sőt a meglévők felhasználási előírásai is módosulhattak.

Minden, a cikkben leírt alkalmazási és leírási útmutató nem pótolja a szakszerű növényvédelmi tanácsadást, és nem minősül hivatalos szaktanácsadásnak!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Allergiás kertészkedik – a pollen és a megporzás

2024. augusztus 5. 05:40

Értsük meg a növények különböző szaporodási stratégiáit! Mi a különbség a szélbeporzású és rovarmegporzású növények pollenjei között? Melyik növények egy- és melyek kétlakiak? Mit jelent az egyivarú és kétivarú virág fogalma?

Mitől zsugorodnak a körte levelei?

2018. május 7. 13:03

T. László kérdése: A körtefáimon összezsugorodtak a levelek, hogy védekezzek?

Megkezdődött az őszi káposztarepce vetése - gyülekeznek a kártevők

2019. szeptember 2. 10:26

A repce vetésével párhuzamosan az eddig gondozatlan árvakeléseken, illetve a most virágzó, zöldítési céllal elvetett mustár, olajretek állományokon tömegesen gyülekeznek és táplálkoznak a repce rágókártevői.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Kedvezmények közvetlenül a felhasználóknak - Arassa le Ön is a hasznot a Bayer-rel!

2018. március 13. 11:55

Azonnal beváltható árkedvezmény, vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon.