Ház, táj
Ház, táj

Palántázási kisokos III. – A leggyakoribb palántabetegségek és hiánytünetek

Palántázási kisokos III. – A leggyakoribb palántabetegségek és hiánytünetek

Agrofórum Online

Egyre többen nevelünk palántákat otthon annak érdekében, hogy saját, zamatos terméseket takaríthassunk be az év folyamán. Még ha gyakorlottak is vagyunk a témában, előfordulhat, hogy nem lesznek egészségesek a palántáink.

Néha a legnagyobb odafigyelés és a tapasztalataink ellenére is előfordulhat, hogy felnyurgul, később eldől a palántánk, esetleg foltok jelennek meg a leveleken és a száron. Mi okozza ezeket az elváltozásokat? Ebben a cikkben a legfontosabb okokat tárjuk fel, a következőben pedig a fiatal növényeken megjelenő tünetek megelőzéséről lesz szó.

Palánták… Palánták mindenütt!

Sokan kapnak minden évben kedvet a palántaneveléshez. Valakinek már évtizedes, jól begyakorlott rutinná vált, valaki pedig elsőként felnőtt fejjel nevel magról növényt. A palántanevelés azért is szuper elfoglaltság tavasszal, mert egy világos konyhaablakban, az erkélyen, a teraszon, vagy egy világos pincében is nevelhető palánta – később pedig veteményesbe vagy balkonládába is kikerülhet a növényünk.

A legtöbben paradicsom, paprika, padlizsán, uborka és tökfélék palántáit nevelik, de sokan nevelnek magról dísznövényeket, sőt fűszernövényeket is – ez utóbbiaknál szerencse, hogy a hazai klímaviszonyok minden népszerű fűszernövény nevelésére lehetőséget adnak.

Jönnek a gondok

Sajnálatos módon a fiatal növényeket megtámadhatják különböző kórokozók, amelyek legyengítik és sanyargatják a palántákat. A palántabetegségeket növénykórokozó gombák, baktériumok és vírusok okozhatják, amelyek sem emberre, sem állatra nem terjednek.

Emellett azt is tudni kell, hogy a legtöbb esetben (mintegy 70-80%-ban) semmilyen kórokozó nem támadja meg a növényt, hanem valamilyen hiány (fény, víz, tápanyag) miatt alakulnak ki rajta tünetek. Rosszabb esetben ezek is le tudják annyira gyengíteni a fiatal növényt, hogy végül elpusztuljon. Ez főként akkor következik be, ha nem ismerjük fel és nem változtatunk azon a problémán, ami miatt a növényünk nem tud egészségesen fejlődni.

A palántabetegségek fény, víz vagy tápanyag hiánya miatt is kialakulhatnak
A palántabetegségek fény, víz vagy tápanyag hiánya miatt is kialakulhatnak

Hiánytünetek, rendellenességek a palántákon

Mivel a palántabetegségekről és hiánytünetekről okkal születtek vaskos kötetek, így ebben a fejezetben röviden érintjük az egyes okokat.

A korai foltosság a palánták egyik legelterjedtebb tünete, amely a magas páratartalmú és melegebb hőmérsékletű időszakokban fordul elő. A fiatal leveleken apró fekete pöttyök formájában jelentkezik, amelyek egyre növekednek. Később a levelek elszáradnak, végül a zöld részek elhalása a szárakra is átterjed.

Ha a palántáink hirtelen felnyurgulnak – vagyis nagyon gyorsan sokat nőnek – az legtöbb esetben fényhiány miatt történik. A növény megpróbál minél gyorsabban a fényforrás (pl. egy távolabbi ablak) felé nyújtózni, de így a gyengén fejlődő növényi szövetek nem tudják megtartani a palántát – ezért az eldől, elgyengül.

A fényhiány és magas hőmérséklet kombinációját egyértelműen hosszú vékony szárral és apró leveleivel jelzi a növény. Az ilyen palánták fogékonyabbak a betegségekre, és a melegebb környezet a baktérium- és gombabetegségeknek is segítségére lesz.

Megfelelő mennyiségű fény hiányában a palánták felnyurgulhatnak
Megfelelő mennyiségű fény hiányában a palánták felnyurgulhatnak

Különös, de a nem megfelelő vízmennyiségre a növények minden helyzetben ugyanúgy reagálnak: ha túl sok a víz, hervadásos tüneteket látunk rajtuk, ha kevés, akkor is. Éppen ezért mindig vizsgáljuk meg a palánta földjét, hogy szüksége van-e vízre, vagy hagyjuk egy kicsit békén, hadd térjen magához egy nagyobb locsolás után.

Ha a palánták kikeltek ugyan, de egyöntetűen, silányan fejlődtek a megfelelő mennyiségű víz és fény mellett is, akkor sajnos a földben keresendő a probléma. A palánták ültetőközegén ne spóroljunk, ne ezen múljon a siker! Ültessük őket friss, tápanyagdús talajba!

Palántadőlés – a leggyakoribb probléma

Ez a kifejezés igen elterjedt, és mára már nemcsak egy tünet leírására szolgál, hanem egy, fiatal növényeket érintő, betegségre utaló „jelenség” is ezt a nevet kapta.

Palántadőlés típusú betegséget a talajban élő növénykórokozó gombák vagy baktériumok okozhatnak. A kikelt, gyenge csíranövények talajra fekvéséről, dőléséről kapta a betegség a palántadőlés elnevezést. A talajból fertőző kórokozók meggyengítik a szár talajhoz közeli részét, ott foltban elvizenyősödik a szár szövete, ezért már nem bírja megtartani a növényt, és a palánta a talajra fekszik.

Sajnos ezek a kórokozók a vetéstől a palánták kiültetéséig fertőzhetik a növényeket, és igen változatos tüneteket okoznak. Még a helyrevetésnél is előfordulhat, mert ezek a kórokozók szabadföldön is károsítanak – szinte minden növényfaj magjai áldozatul eshetnek.

A legnagyobb baj akkor történik, amikor már a talajban, az éppen csírázásnak induló magokat károsítják. Emiatt a csírák elbarnulnak, és a magvak elhalnak. A fertőzött magokból nem fejlődnek ki növények, így a talajból semmi nem bújik ki.

Előfordulhat az is, hogy a föld feletti részeken nem látunk elváltozást, mégis baj van, és rövid idő alatt, látszólag a „semmiből” elpusztul a növény. Ez amiatt van, mert a talajból kiindulóan a kórokozók fertőzhetik a fiatal növények gyökérzetét is. Ennek hatására a gyökerek barnán elszíneződnek, elhalnak, a palánták növekedésükben lemaradnak, majd elpusztulnak.

A túl sűrűn ültetett palánták nagyobb eséllyel kapnak el betegségeket
A túl sűrűn ültetett palánták nagyobb eséllyel kapnak el betegségeket

Gombás eredetű betegségek

A melegigényesebb növények esetében (pl. paradicsom, paprika, padlizsán) a palántanevelés során előforduló fertőzések közül a legtöbb gombás eredetű.

A Pythium, Sclerotinia, Alternaria és Rhizoctonia gombafajok okoznak a legtöbbször gombás eredetű betegséget a palánták körében. Ezek a talajlakó, és ezáltal talajból fertőző gombák által okozott palántadőlés a leggyakoribb probléma.

A fuzáriumos hervadás szintén talajfertőzésből indul ki. Először a levelek kezdenek kókadozni, majd sárgulni, végül a palánták elhervadnak.

Bakteriális betegségek

A bakteriális betegségeket okozó baktériumok a gombákkal ellentétben a növényen keletkezett apró sebeken, nyílásokon keresztül jutnak be (akár a növényi szövetek légzőnyílásain is képesek bejutni). Ez a sérülés származhat rovartól, mechanikai sérülésből is. A baktériumok leggyakrabban magán a magon vannak, de a víz fröccsenésével, vagy bármilyen eszközzel is terjedhetnek.

A baktériumos levélfoltosság a leggyakoribb betegség, amit főként paradicsompalántákon tapasztalhatunk. Ennek a betegségnek elsőként a leveleken jelennek meg a tünetei: a baktérium sárga gyűrűket képez sötét középponttal. A forró, nedves körülmények utáni hirtelen lehűlés elősegíti a betegség kialakulását.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

2024. július 1. 05:40

Az elmúlt hét napjaira kiadott hőségriasztások mellett jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata is, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!

Mire jó a mángold?

2022. október 11. 09:38

A mángold egy egyszerűen tartható növény a veteményesben is, nagy leveleinek köszönhetően jól beárnyékolja a talajt, szép háttérnövényként alacsonyabb haszonnövények előtt és a növénytársítási rendszerben is fontos része van.

Mikor szedhető le a fűszerpaprika termése?

2023. augusztus 30. 04:40

Idén először ültettem kertembe fűszerpaprikát. Mikor szedhetők le a termései?

Érdemes helyrevetéssel termeszteni a fűszerpaprikát?

2024. január 1. 04:36

Ugyan még tél van, de készülök a tavaszi magvetésre, palántanevelésre. Érdemes-e helyrevetéssel nevelni a fűszerpaprikát? Melyik a jobb: a palántázásos vagy a helyrevetési módszer? Csak kertbe, saját fogyasztásra, szükségletre tervezem a termesztését.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2021. június 19. 05:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.