Címke: Hálózatos levélfoltosság

hálózatos levélfoltosság

Szakcikkek / Növényvédelem

Bajban az őszi árpa

2024. március 30.

Ahhoz, hogy az őszi árpa termesztése jövedelmező legyen, a fertőző eredetű növénybetegségek elleni hatékony védekezés nélkülözhetetlen. Nagyon úgy tűnik, hogy idén tavasszal ennek a kultúrának mindenképpen szüksége lesz a növényvédelem segítségére.

Szakcikkek / Növényvédelem

Veszélyben a korán vetett őszi árpák

2024. február 13.

Az őszi kalászosok korai vetése több, súlyos növényélettani és növényvédelmi kockázattal is jár, de ez napjainkban, a szinte áprilist idéző februári felmelegedés időszakában eléggé látványosan meg is nyilvánult.

Szakcikkek / Növényvédelem

Veszélyben az őszi vetések

2023. október 13.

Az idei év során a kellő mennyiségű és jóval kiegyenlítettebb eloszlású csapadék nemcsak a kalászosok számára volt előnyös, hanem a kalászosok betegségeit előidéző kórokozók számára is.

PR cikk / PR cikk

A kalászosok barátja az Elatus Era

2023. március 17.

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23 szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: a folyamatos nedvességborítás kedvez a levélfoltosság terjedésének

2022. november 1.

A regulátoros és egyúttal fungicides kezelést nem kapott repcevetéseken a hosszan tartó nedvességborítás elősegítette a fómás levélfoltosság tüneteinek a terjedését.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Felerősödtek a gabonalisztharmat tünetek

2021. május 4.

Emelkedett a vetésfehérítő bogarak egyedszáma, helyenként már meghaladta a veszélyes mértéket, 10-15 db/ 10 hálócsapás értékkel.

Szakcikkek / Növényvédelem

Érdemes figyelni az őszi árpákra

2020. november 9.

Az idei év során – ellentétben az elmúlt két évben tapasztaltakkal – végre igazi, csapadékban bővelkedő őszi időjárás lepte meg a kalászos gabonákat termesztő gazdákat. Ez a „meglepetés” annyira jól sikerült, hogy a sokszor szélsőséges mértékű csapadékok és a szinte folyamatos esők miatt a búza vetésterületén még jó, ha 50%-os a vetés. Ugyanakkor a korábban elvetett és már javában zöldellő őszi árpa területeken sem igazán rózsás a helyzet.

Szakcikkek / Növényvédelem

Kórokozók aszályos körülmények között

2020. május 22.

Bár nagyon sok helyen tényleg az aszály és a rendkívül száraz levegő erőteljesen gátolja több kórokozó felszaporodását is, de vannak olyan esetek, helyzetek, amikor még ebben az erős szárazságban is célszerű fél szemünket a növényzet egészségi állapotán tartani.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

A növények fejlődését veszélyezteti már a csapadékhiány

2020. április 14.

Az elmúlt napok időjárását és növény egészségügyi helyzetét alapvetően a tartós szárazság határozta meg. Jelentősebb mennyiségű csapadék utoljára csak március elején esett, azóta a felső talajrétegek vízkészlete minimálisra csökkent. Húsvét hétfőjén gócosan esett ugyan néhány milliméter csapadék, de ez nem jelentős tényező a növények szempontjából, hiszen a napi párolgás ennél jóval több lenne, ha lenne miből. A kalászos gabonák szemmel láthatóan kiheverték a fagyok okozta levéltörést és elhalást, de a fejlődésük alaposan lelassult.