Címke: árpa

árpa

Az árpa (Hordeum vulgare) első termesztett formái i.e. 8000-7000 között jelentek meg, körülbelül a búzával egy időben. Az árpa változatai, fajtái gyakorlatilag az egyenlítőtől a sarkkörig termeszthetők. Magyarországon őszi és tavaszi változatát egyaránt termesztik, az utóbbi években körülbelül 200-250 ezer hektáron. A KSH adatai szerint tavaszi árpát 27 ezer hektáron, őszi árpát 216 ezer hektáron vetettek 2018-ban. Az őszi árpa az őszi gabonák közül kiemelkedik korai vetésével, ami szeptember végére – október elejére tehető. A kalászosok közül legkorábban érik, általában június második felében, esetleg július elején, termésátlaga többnyire 4-6 t/ha között alakul. Fontosabb kórokozói, kártevői: árpa csíkos mozaik vírus, levélfoltosság vírus, árpa sárga törpülés, helmintosporiózis, törperozsda, veresnyakú árpabogár. Az árpának jelentős szerepe van a takarmányozásban, kisebb arányban étkezési és ipari célra is használják. Termesztési technológiájáról, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online Növénytermesztés rovatában.

Kapcsolódó címkék

növénytermesztésprecíziós növénytermesztésszántóföldi növénytermesztésdísznövénytermesztésfehérjenövénytermesztésGabonakutató Nonprofit Kft.gabonagabonaszárításGabonatermesztők Országos Szövetségekalászos gabonagabona vetőgépgabonaexportNemzetközi Gabonatanácsgabonaárgabonafeldolgozásgabonatárológabonalisztharmatgabonafutrinkaelevenszülő gabona levéltetűmagtári gabonazsuzsokgabonaágazatgabonaszondagabonapoloskaMagyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők SzövetségeGabonaszövetségGabona Controlgabona tárolásgabonakártevőmezei gabonamolygabona lisztharmatMagyar Gabonafeldolgozókgabonatőzsdegabonapiacgabona áragabonaszipolygabonaárakgabonafélékgabonasilóGabonavető gépőszi kalászos gabonagabona levéltetűgabonaféleKalászos Gabona FórumGabonatarlógabona szellőztetőgabona levéltetvekgabonafélék áragabonatermésőszi gabonafélékGabonanemesítésbiogabonagabonalevéltetvekZöld gabona-levéltetűgabonaátvételgabona-minősítésgabonapoloskákgabona vörösrozsdagabonakereskedőgabonakereskedelemkalászoskalászosokhibridkalászostavaszi kalászostavaszi kalászosokőszi kalászosokőszi kalászosKarintia Kalászos Szakmai NapcsemegekukoricakukoricasilókukoricaMagyar Kukorica Klubkukorica termésversenyMagyar Kukoricaklub Egyesületkukoricamolyamerikai kukoricabogárkukorica adaptertakarmánykukoricakukoricabarkópattogató kukoricakukoricazsuzsokkukorica lisztbogárkukoricábankukoricazöldségkukoricabogárkukoricaárhibridkukoricakukoricazsizsikpattogatni való kukoricakukorica árakukoricamalomkukoricahibridkukoricaadapterkukoricatermesztésKukoricafórumDekalb kukorica hibridÁrukukoricaVetőmag kukoricafagyasztott csemegekukoricakukoricanemesítéskukoricamoly lepkehibridbúzabúzaőszi búzaőszi durumbúzadurumbúzabúzatermesztésmalmi búzabúzaszentelésőszi búza fehéredésjáróbúzabúza hibridbúza áratavaszi búzabúzaártakarmánybúzatönkölybúzaElső Magyar Durumbúza Termelési Rendszerbúzavirágbúzanemesítésbúza kőüszögbúza porüszögBúzaminőségtarackbúzaBúzafórumbúzaexportdurum búzabúza vetésterületebúzakeményítő üzembúzafeldolgozóBúzakalász Kft.XXIII. Búza- és repcetermesztési tanácskozásőszibúzaorosz búza-levéltetűXXVI. Búzatanácskozásbúzatermelésbúzapiac
Agrárhírek / Agrárgazdaság

Özönvízszerű esőzések rontották le a francia búzatermést

2024. június 17.

Franciaországban várhatóan meredeken csökken a búza termése idén, miután az özönvízszerű esőzések megzavarták a vetési munkálatokat.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Tovább nőttek a mezei pockok által fertőzött területek – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 14.

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos és káposztarepce vetések fejlődése is megkezdődött.

Szakcikkek / Növényvédelem

A szépen zöldellő vetés rejtett buktatói

2024. január 18.

A télből kifelé haladva a határt járó gazdálkodók, de az egyszerű utazók is szeretnek elgyönyörködni a tájban, amelyet ilyenkor leginkább az őszi vetések tesznek színesebbé.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Az árammal stimulált „talaj” felgyorsítja a palánta növekedését

2024. január 9.

Amikor egy újfajta termesztőközegben árammal stimulálták az árpapalánták gyökérrendszerét, az 50%-kal gyorsabban fejlődött. A kutatók hidropóniás (talajmentes, tápfolyadékkal végzett) termesztéshez fejlesztették ki a különleges „termőföldet”.

Szakcikkek / Növényvédelem

Így hat a hőstressz az árpára

2023. október 23.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (HUN-REN ATK) Növényvédelmi Intézetének és Mezőgazdasági Intézetének kutatói évek óta szoros együttműködésben vizsgálják, hogy a magas hőmérséklet által indukált hőstressz hogyan befolyásolja egy gazdaságilag fontos gabonaféle, az árpa ellenálló képességét különböző kórokozókkal szemben.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Csak a lakott járatokban irtsuk a mezei pockokat! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. október 5.

Október első napjaiban folytatódott a csendes kora őszi időjárás, csupán egy gyenge hidegfront vonult át a Kárpát-medencén. Csapadék szórványosan esett, de nem áztatta át a talaj felszínét. Az időjárás elősegítette az őszi kalászosok vetőágy-előkészítését, valamint a kukorica betakarítását.

PR cikk / PR cikk

CARNADINE: felszívódó acetamiprid jó tartamhatással

2023. szeptember 18.

Hatékonyabb őszi védelem a vírusvektor rovarkártevők ellen búzában és árpában.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

A búza hozamával sok helyen elégedetlenek a magyar gazdák, és a felvásárlási ár is alacsony

2023. július 12.

Felénél tart a búza aratása Magyarországon. Általánosságban elmondható, hogy a hektáronkénti termésátlagok gyakran 5-6 tonna közé esnek, és jelenleg a felvásárlási ár is alacsony.

Agrárhírek / Agrárközélet

Csökkentették az EU gabonatermés-előrejelzéseit az időjárási problémák miatt

2023. július 11.

A tanácsadó cég a 2023/24-es kukorica termelési kilátásait 61,2 millió tonnára csökkentette a májusi 62,1 millióról.