Címke: Paprika

paprika

A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. században került át Európába. A paprika világviszonylatban nem számít jelentős zöldségnövénynek, hazánkban azonban népélelmezési szereppel bír, az egy főre jutó paprikafogyasztás igen magas, 10 kg/fő/év feletti. A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldpaprikát 2425 hektáron, a fűszerpaprikát 1971 hektáron, a paradicsompaprikát pedig 409 hektáron termesztették 2017-ben. A zöldpaprika termésátlaga 40-50 t/ha között, a fűszerpaprikáé pedig 14-20 t/ha között alakult az elmúlt esztendőkben (KSH, 2017). A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található. A felhasználás célját figyelembe véve friss étkezési, tartósítási célú és fűszerpaprikafajtákat különíthetünk el. Egész évben, folyamatosan állítanak elő paprikát a két legfontosabb technológiával, a hosszú tartalmú termesztéssel és a szabadföldi termesztéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó tavaszi és őszi hajtatással. A legáltalánosabb vetésidő szabadföldi termesztéshez március közepe, a palánták ültetésére a legmegfelelőbb időpont május 16-18. között van. A fehér fajták első szabadföldi szedésére július végén lehet számítani. Főbb kórokozói, károsítói: paprikamozaik vírus, paprika „újhitűség”, paprika sárga mozaik vírus, paprika klorotikus foltosság, paprika gyökérnekrózis, baktériumos bogyórothadás, levélfoltosság, palántadőlés, gyapottok-bagolylepke, somkóró-bagolylepke, szélesatka.  A paprikát nyers fogyasztásra, savanyításra, fűszernek egyaránt termesztik. C-vitamin tartalma magas. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál  Zöldség és Zöldség-gyümölcs rovataiban.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Helyitermék-raktár épül Cserdiben

2018. április 9.

Elsősorban éttermeknek szállítanak majd paprikát és paradicsomot.

Blog / Termőföldtől az asztalig

Paprikás krumpli

2018. március 9.

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Szakcikkek / Növényvédelem

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6.

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Szakcikkek / Zöldség

Zöldségpalánták oltása

2017. december 27.

Míg egyes fajok esetében az oltott palánták aránya meghaladja a 80 százalékot, másoknál alig éri el az 1-2%-ot.

Szakcikkek / Zöldség

Vegetatív vagy generatív fejlődés

2017. december 25.

A kertész egyik legfontosabb, egyben legnehezebb feladata, hogy a növény termőegyensúlyát szabályozza.

Agrárhírek / Terményárak

Mi mennyi? Budapesti Nagybani piaci körkép

2017. november 29.

A Budapesti Nagybani Piacon a fehér fejes káposzta termelői ára 21 százalékkal volt magasabb, míg a sárgarépáé 7 százalékkal, a petrezselyemgyökéré 17 százalékkal, a szabadföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 28 százalékkal volt alacsonyabb a vizsgált időszakban.

Szakcikkek / Zöldség

Válasz az olvasói kérdésre - Megfőtt a paradicsom?

2017. október 26.

Sajnos, a rendkívüli meleg újabb és újabb káros jelenségek formájában hat a zöldségfélékre.

Szakcikkek / Zöldség

Fagyvédelem a zöldségtermesztésben

2017. október 23.

Nemcsak tavasszal a kései, de ősszel a korai fagy is gondot jelent.