Zöldség
Zöldség

Az étkezési paprika növényvédelme – kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

Az étkezési paprika növényvédelme – kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

Agrofórum Online

A hajtatott paprika legfontosabb növénykórtani problémái között szerepel a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV), amelynek terjesztésében a nyugati virágtripsz játszik szerepet. A gombás betegségek közül a paprika lisztharmat emelhető ki, míg a kártevők közül az imént említett tripszfaj mellett a levéltetvek, illetve az utóbbi években komoly problémát okozó poloskafajok (márványos poloska és zöld vándorpoloska) említhetők.

Az elmúlt években mind a hajtató, mind a szabadföldi termőfelület csökkent, azonban a megtermelt áru mennyisége a korszerű termesztéstechnológiáknak köszönhetően nem változott, sőt nőtt. Nem csak ebben a tekintetben változik az étkezési paprika helyzete, a fogyasztói szokások is változáson mennek keresztül. Az elmúlt években a vásárlók kereslete a pirosra érő fajták iránt mutatkozik, így mind hajtatásban, mind szabadföldön visszaszorulóban van a fehér kúpos fajták termesztése. Az elmúlt években számos növényvédelmi problémával küzdöttek a termesztők, amelyet csak fokozott, hogy egyre kevesebb hatóanyag áll rendelkezésre a védekezés során.

Fontosabb kártevők a paprikatermesztésben

A kártevők közül talajos termesztéstechnológia esetén fontos szót ejteni a polifág gubacs fonálférgekről. A Meloidogyne hapla és a M. incongnita a két legáltalánosabban elterjedt faj. Kártételüket a gyökérben való élősködéssel, gubacsok képzésével okozzák. Hajtatásban fejlődésük folyamatos, sok generáció alakul ki évente, szabadföldön 8-10 alakulhat ki. A gubacsképződés következtében a növények gyengén fejlődnek, hervadhatnak. Védekezés rezisztens fajták alkalmazásával és a megfelelő vetésforgó használatával a leghatékonyabb.

Hajtatásban a legfontosabb kártevő a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis). A kártevő polifág, sok nemezedékszámú faj. Legfontosabb kártétele a termések szívogatása általában a kocsánytól vagy levelektől védett helyeken, valamint közvetett kártétele a vírusvektor szerep, ugyanis a paradicsom bronzfoltosság vírust terjeszti. Védekezés kémiai úton nagyon nehéz, ezért a biológiai védekezés rohamosan terjed. A biológiai védekezés során Orius spp. poloska fajokat és az Amblyseius swirskii atka fajt telepítik, amelyek gyérítik és gazdasági kár szintje alatt tartják a tripszek egyedszámát. Fontos tényező a hasznos szervezetek betelepítésének ideje, melynél oda kell figyelni, hogy legalább pár kinyílt virág megtalálható legyen az állományban. Továbbá törekedni kell a megfelelő környezeti tényezők, a hőmérséklet és a páratartalom kialakítására. A helyes technológia alkalmazásához szaktanácsadó alkalmazása ajánlott. Az ily módon előállított termék peszticidektől kevésbé lesz terhelt és esetlegesen magasabb árkategóriában értékesíthető.

A különböző polifág levéltetű fajok mind szabadföldön, mind hajtatásban rendszeresen megjelennek. Sok nemzedékük alakul ki évente és tojás alakban telelnek. Közvetlen kártételük a növények szívogatásában, mézharmat kibocsájtásában és az azon megjelenő korompenészben nyilvánul meg. Fontos szerepet játszanak a vírusok terjesztésében is, ezért megjelenésük esetén feltétlenül szükséges az ellenük való védekezés. A kémiai védekezést megfigyelésre alapozva végezhetjük el speciális aficid (pimetrozin és flonikamid) hatóanyagokkal. Hajtatásban a hasznos szervezeteket is gyérítik az aficid készítmények, ezért gyakorlatban a legelterjedtebb növényvédelmi technológia a pimetrozinnal történő foltkezelés. Biológiai védekezésre is van lehetőség hasznos szervezetek betelepítésével, azonban ez még kevésbé elterjedt hazánkban.

Az utóbbi években komoly problémát okoz a hajtatott paprika termesztésében két poloskafaj, a Halyomorpha halys (márványos poloska) és a Nezara viridula (zöld vándorpoloska). A hajtatóházakba betelepülnek, itt szaporodnak, és kártételüket a paprika termések szívogatásával végzik. A szívogatás helyén a folt kivilágosodik, a termés értékesíthetetlenné válik (1. kép).

1. kép Poloska kártétel paprika termésén

Kártételük kémiai úton nehezen szabályozható a biológiai növényvédelem miatt, ezért az utóbbi években gyakran fel kellett adni ezt a védekezési technológiát és áttérni a kémiai védekezésre a szezon közepén, ezzel jelentős többletköltséget teremtve a termelők számára. A helyes védekezési módszer a mai napig nem tökéletesített.

Szabadföldön a paprika legfontosabb kártevője a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera), amely hajtatásban is okozhat jelentős károkat (2. kép). Ez egy vándorló lepkefaj, mely betelepülésére déli irányból számíthatunk. Hazánkban is áttelelhet báb formában, három nemzedéke fejlődhet ki. Kártételt a hernyója okozza, mely polifág és a generatív részeket – virágokat, terméseket – fogyasztja.

2. kép Gyapottok bagolylepke kártétele

Ha az adott termés károsított, akkor a bogyón barnás elszíneződést láthatunk, esetleg egy nagyméretű lyukat, amelyen a hernyó már távozott. A leghatékonyabb védekezési módszer a feromoncsapdák segítségével megfigyelt rajzáscsúcsra alapozható. A rajzáscsúcs meghatározása után a lárvák kelésére időzített kitinszintézis gátló (indoxakarb, emamektin-benzoát) inszekticides kezelés javasolt. Alkalmazhatunk biológiai készítményt is, mely hatóanyaga a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki. Jelentősége hajtatásban fontos a biológiai védekezés mellett. Hatása specifikus a lepkehernyókra, melyeket a baktérium endotoxinja pusztítja el. Továbbá hasznos szervezetek betelepítésére is van lehetőség, a Trichogramma fürkészdarázs fajok a bagolylepkék tojásait parazitálják.

A fentebb felsorolt készítmények hatóanyagai a gyakorlatban leggyakrabban használt növényvédő szereket jelzik, természetesen rengeteg készítmény engedélyezett még a paprikatermesztésben, amelyek megtalálhatóak a NÉBIH növényvédőszer-adatbázisában. A használatuk előtt kérjük, olvassák át az engedélyokiratokat, és annak megfelelően jutassák ki azokat, adott esetben növényorvos szaktanácsával.

Fotó: Kerek Máté felvételei

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az AF szaklap átszerkesztett változata Birkás Zita, Kerek Máté: Az étkezési paprika növényvédelme (2018. 01. 34. old.) című írása alapján

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Termesszünk ősszel kínai kelt!

2024. július 2. 10:10

A kínai kell tenyészideje igen rövid és a felszedést megelőzően a hideget is jól bírja, így másodvetésre kifejezetten alkalmas.

Karácsonyra újburgonya? A tarlóburgonya termesztése

2024. június 28. 08:40

A burgonya másodvetésben történő termesztésének sok előnye van, viszont csak öntözött területeken érdemes belevágni.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

Jól teljesített a BASF mezőgazdasági megoldások szegmense

2021. február 28. 06:38

A BASF árbevétele 2020 negyedik negyedévében 8 százalékkal, 15,9 milliárd euróra nőtt.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Új biológiai növényvédelmi eljárás hidropóniás rendszerben

2021. május 25. 05:37

Az eddigi eredmények nagy jelentőséggel bírnak a Paenibacillus xylanexedens felhasználásának további optimalizálása és előnyös tulajdonságainak kiaknázása tekintetében.