Zöldség
Zöldség

Az étkezési paprika növényvédelme – kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

Az étkezési paprika növényvédelme – kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

Agrofórum Online

A hajtatott paprika legfontosabb növénykórtani problémái között szerepel a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV), amelynek terjesztésében a nyugati virágtripsz játszik szerepet. A gombás betegségek közül a paprika lisztharmat emelhető ki, míg a kártevők közül az imént említett tripszfaj mellett a levéltetvek, illetve az utóbbi években komoly problémát okozó poloskafajok (márványos poloska és zöld vándorpoloska) említhetők.

Az elmúlt években mind a hajtató, mind a szabadföldi termőfelület csökkent, azonban a megtermelt áru mennyisége a korszerű termesztéstechnológiáknak köszönhetően nem változott, sőt nőtt. Nem csak ebben a tekintetben változik az étkezési paprika helyzete, a fogyasztói szokások is változáson mennek keresztül. Az elmúlt években a vásárlók kereslete a pirosra érő fajták iránt mutatkozik, így mind hajtatásban, mind szabadföldön visszaszorulóban van a fehér kúpos fajták termesztése. Az elmúlt években számos növényvédelmi problémával küzdöttek a termesztők, amelyet csak fokozott, hogy egyre kevesebb hatóanyag áll rendelkezésre a védekezés során.

Fontosabb kártevők a paprikatermesztésben

A kártevők közül talajos termesztéstechnológia esetén fontos szót ejteni a polifág gubacs fonálférgekről. A Meloidogyne hapla és a M. incongnita a két legáltalánosabban elterjedt faj. Kártételüket a gyökérben való élősködéssel, gubacsok képzésével okozzák. Hajtatásban fejlődésük folyamatos, sok generáció alakul ki évente, szabadföldön 8-10 alakulhat ki. A gubacsképződés következtében a növények gyengén fejlődnek, hervadhatnak. Védekezés rezisztens fajták alkalmazásával és a megfelelő vetésforgó használatával a leghatékonyabb.

Hajtatásban a legfontosabb kártevő a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis). A kártevő polifág, sok nemezedékszámú faj. Legfontosabb kártétele a termések szívogatása általában a kocsánytól vagy levelektől védett helyeken, valamint közvetett kártétele a vírusvektor szerep, ugyanis a paradicsom bronzfoltosság vírust terjeszti. Védekezés kémiai úton nagyon nehéz, ezért a biológiai védekezés rohamosan terjed. A biológiai védekezés során Orius spp. poloska fajokat és az Amblyseius swirskii atka fajt telepítik, amelyek gyérítik és gazdasági kár szintje alatt tartják a tripszek egyedszámát. Fontos tényező a hasznos szervezetek betelepítésének ideje, melynél oda kell figyelni, hogy legalább pár kinyílt virág megtalálható legyen az állományban. Továbbá törekedni kell a megfelelő környezeti tényezők, a hőmérséklet és a páratartalom kialakítására. A helyes technológia alkalmazásához szaktanácsadó alkalmazása ajánlott. Az ily módon előállított termék peszticidektől kevésbé lesz terhelt és esetlegesen magasabb árkategóriában értékesíthető.

A különböző polifág levéltetű fajok mind szabadföldön, mind hajtatásban rendszeresen megjelennek. Sok nemzedékük alakul ki évente és tojás alakban telelnek. Közvetlen kártételük a növények szívogatásában, mézharmat kibocsájtásában és az azon megjelenő korompenészben nyilvánul meg. Fontos szerepet játszanak a vírusok terjesztésében is, ezért megjelenésük esetén feltétlenül szükséges az ellenük való védekezés. A kémiai védekezést megfigyelésre alapozva végezhetjük el speciális aficid (pimetrozin és flonikamid) hatóanyagokkal. Hajtatásban a hasznos szervezeteket is gyérítik az aficid készítmények, ezért gyakorlatban a legelterjedtebb növényvédelmi technológia a pimetrozinnal történő foltkezelés. Biológiai védekezésre is van lehetőség hasznos szervezetek betelepítésével, azonban ez még kevésbé elterjedt hazánkban.

Az utóbbi években komoly problémát okoz a hajtatott paprika termesztésében két poloskafaj, a Halyomorpha halys (márványos poloska) és a Nezara viridula (zöld vándorpoloska). A hajtatóházakba betelepülnek, itt szaporodnak, és kártételüket a paprika termések szívogatásával végzik. A szívogatás helyén a folt kivilágosodik, a termés értékesíthetetlenné válik (1. kép).

1. kép Poloska kártétel paprika termésén

Kártételük kémiai úton nehezen szabályozható a biológiai növényvédelem miatt, ezért az utóbbi években gyakran fel kellett adni ezt a védekezési technológiát és áttérni a kémiai védekezésre a szezon közepén, ezzel jelentős többletköltséget teremtve a termelők számára. A helyes védekezési módszer a mai napig nem tökéletesített.

Szabadföldön a paprika legfontosabb kártevője a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera), amely hajtatásban is okozhat jelentős károkat (2. kép). Ez egy vándorló lepkefaj, mely betelepülésére déli irányból számíthatunk. Hazánkban is áttelelhet báb formában, három nemzedéke fejlődhet ki. Kártételt a hernyója okozza, mely polifág és a generatív részeket – virágokat, terméseket – fogyasztja.

2. kép Gyapottok bagolylepke kártétele

Ha az adott termés károsított, akkor a bogyón barnás elszíneződést láthatunk, esetleg egy nagyméretű lyukat, amelyen a hernyó már távozott. A leghatékonyabb védekezési módszer a feromoncsapdák segítségével megfigyelt rajzáscsúcsra alapozható. A rajzáscsúcs meghatározása után a lárvák kelésére időzített kitinszintézis gátló (indoxakarb, emamektin-benzoát) inszekticides kezelés javasolt. Alkalmazhatunk biológiai készítményt is, mely hatóanyaga a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki. Jelentősége hajtatásban fontos a biológiai védekezés mellett. Hatása specifikus a lepkehernyókra, melyeket a baktérium endotoxinja pusztítja el. Továbbá hasznos szervezetek betelepítésére is van lehetőség, a Trichogramma fürkészdarázs fajok a bagolylepkék tojásait parazitálják.

A fentebb felsorolt készítmények hatóanyagai a gyakorlatban leggyakrabban használt növényvédő szereket jelzik, természetesen rengeteg készítmény engedélyezett még a paprikatermesztésben, amelyek megtalálhatóak a NÉBIH növényvédőszer-adatbázisában. A használatuk előtt kérjük, olvassák át az engedélyokiratokat, és annak megfelelően jutassák ki azokat, adott esetben növényorvos szaktanácsával.

Fotó: Kerek Máté felvételei

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az AF szaklap átszerkesztett változata Birkás Zita, Kerek Máté: Az étkezési paprika növényvédelme (2018. 01. 34. old.) című írása alapján

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12. 08:18

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.

Cink, mint nélkülözhetetlen növényi tápanyag

2019. november 18. 04:37

A cinkhiány jelensége nem mondható nagyon gyakorinak és általánosnak a növénytermesztésben, de egyes fajok, növénycsoportok esetében rendszeresen megfigyelhető.

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

Kedvezmények közvetlenül a felhasználóknak - Arassa le Ön is a hasznot a Bayer-rel!

2018. március 20. 12:45

Azonnal beváltható árkedvezmény, vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon.

Hitek és tévhitek a biotermékekről

2019. augusztus 8. 04:37

Mitől lesz bio a bio? Mi a pontos megnevezése? Árulhatom-e a piacon a kezeletlen paradicsomomat? Csak néhány kérdés, amit nap, mint nap hallhatunk a biotermékekkel kapcsolatban.

Gabonáink egészségére!

2019. március 25. 09:49

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdeztünk növényvédelmükről.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?