28℃ 19℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta

Címke: Paprika

paprika

A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. században került át Európába. A paprika világviszonylatban nem számít jelentős zöldségnövénynek, hazánkban azonban népélelmezési szereppel bír, az egy főre jutó paprikafogyasztás igen magas, 10 kg/fő/év feletti. A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldpaprikát 2425 hektáron, a fűszerpaprikát 1971 hektáron, a paradicsompaprikát pedig 409 hektáron termesztették 2017-ben. A zöldpaprika termésátlaga 40-50 t/ha között, a fűszerpaprikáé pedig 14-20 t/ha között alakult az elmúlt esztendőkben (KSH, 2017). A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található. A felhasználás célját figyelembe véve friss étkezési, tartósítási célú és fűszerpaprikafajtákat különíthetünk el. Egész évben, folyamatosan állítanak elő paprikát a két legfontosabb technológiával, a hosszú tartalmú termesztéssel és a szabadföldi termesztéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó tavaszi és őszi hajtatással. A legáltalánosabb vetésidő szabadföldi termesztéshez március közepe, a palánták ültetésére a legmegfelelőbb időpont május 16-18. között van. A fehér fajták első szabadföldi szedésére július végén lehet számítani. Főbb kórokozói, károsítói: paprikamozaik vírus, paprika „újhitűség”, paprika sárga mozaik vírus, paprika klorotikus foltosság, paprika gyökérnekrózis, baktériumos bogyórothadás, levélfoltosság, palántadőlés, gyapottok-bagolylepke, somkóró-bagolylepke, szélesatka.  A paprikát nyers fogyasztásra, savanyításra, fűszernek egyaránt termesztik. C-vitamin tartalma magas. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál  Zöldség és Zöldség-gyümölcs rovataiban.

Szaktanácsadás

Miért nőnek túl magasra és dőlnek el a szobában nevelt palánták?

2024. március 19.

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Miért nőnek túl magasra és dőlnek el a szobában nevelt paprika- és paradicsompalántáim?

PR cikk / PR cikk

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14.

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

Agrárhírek / Nagyvilág

Fájdalmas: megdöntötték a chilipaprika-evés világrekordját

2024. március 3.

Kevés sokkolóbb videó létezik, mint amikor a világ legerősebb chilipaprikáit az arra vállalkozó „őrültek” a szemünk előtt, a kamerák kereszttüzében rágják szét.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Milyen kapcsolatban áll Gaudí és egy kései paprikafajta?

2024. február 29.

Új paprikafajtával rukkolt elő a CapGen Seeds: a Gaudí névre hallgató paprika minden eddigi fajtájánál előnyösebb tulajdonsággal rendelkezik mind a termesztés, mind a kórokozókkal szembeni ellenálló-képesség szempontjából.

Házikert / Házikert

Így válasszunk paprikafajtát a kertbe!

2024. február 21.

A hangzatos fajtanevek és szépen befotózott borítóképek mögött sok egyéb információ is lapul, és gyakran olyan fóliaházba való fajták termesztését kezdi el a hétköznapi hobbikertész, hogy nem is csoda, ha beletörik a bicskája.

Agrárhírek / Életmód, gasztronómia

Amit a paprikákról tudni érdemes

2024. február 15.

Egy kis élelmiszeripari összefoglalóként nézzük sorra amit a paprikákról tudni érdemes!

Szaktanácsadás

Mely zöldségfajok magjaiból érdemes előzetesen palántát nevelni?

2024. február 8.

Kezdő kertészkedő vagyok, ezért fordulok Önökhöz egy kérdéssel. Mely zöldségfajok azok, melyek magjából érdemes, szükséges előzetesen palántát nevelni?

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A jordániai paprika népszerűsége növekszik, megszakadt az európai ellátás

2024. február 2.

A hollandiai paprika-, uborka- és paradicsomimport robbanásszerűen nőtt 2023 első félévében, különösen az európai ellátási zavarok hatására.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Hiperspektrális képalkotással határozzák meg a paprika érettségi fokát

2024. január 26.

A Granadai Egyetem kutatócsoportja hiperspektrális képalkotás és gépi tanulás segítségével kifejlesztett egy módszert a paprika érettségének meghatározására. Az új technológia segítségével megállapítható a paprikák keménysége, amely az érettségükkel, és így a piacon való értékesítésükkel kapcsolatos sajátosság.