Házikert

A menta ereje: termesztés, felhasználás, gyógyhatás

Agrofórum Online

A menta nemcsak frissítő aromájával és gyors növekedésével tűnik ki a fűszerkertből, hanem számos bizonyított egészségügyi hatása miatt is. Jótékony tulajdonságai elegendő indokot adnak arra, hogy saját kertjében vagy akár balkonládában is helyet kapjon ez a sokoldalú növény.

A menta igazi kincs a kertben és a balkonládában is: illatos, dekoratív, és mindig kéznél van, ha frissítő teára vagy emésztést segítő főzetre van szüksége. Saját termesztésű mentával biztos lehet abban, hogy vegyszermentes, aromában gazdag leveleket használ, akár főzéshez, akár gyógyteákhoz.

A frissen szedett levelek nemcsak intenzívebb ízt adnak, hanem nagyobb mennyiségben tartalmazzák azokat a jótékony vegyületeket is, amelyek miatt a menta évszázadok óta népszerű a természetes gyógymódok hívei körében.

A menta termesztése

Termesztéséhez válasszon napos vagy félárnyékos helyet, ahol a növény naponta legalább néhány órán át fényt kap! Így intenzívebben fejlődik és több aromás anyagot termel majd. Lazán morzsalékos, jó vízáteresztő-képességű, humuszban gazdag talajt biztosítson számára, és ügyeljen a rendszeres öntözésre, különösen nyári melegben!

A mentát tavasszal érdemes elültetni, akár magról, akár dugványról szaporítva, ez utóbbi gyorsabb eredményt hoz. Ha nem szeretné, hogy a menta szétterjedjen a kertben, nevelje nagyobb cserépben vagy használjon gyökérhatárolót.

A friss, zsenge hajtások és az intenzív levélaroma fenntartásához rendszeresen vágja vissza a növényt, ezzel serkentve az új hajtások képződését is! A megfelelő gondozással a menta akár több éven át dúsan terem, és mindig rendelkezésre áll, ha friss levelekre van szüksége.

A menta betakarítása és tárolása 

A mentaleveleket akkor érdemes leszedni, amikor a növény még nem kezdett virágozni – ekkor a legmagasabb az illóolaj-tartalom, így az aroma is intenzívebb. A délelőtti órákban, a harmat felszáradása után szedje a leveleket, hogy frissen és tisztán kerüljenek feldolgozásra.

Szárításhoz kötegelje össze a hajtásokat, majd akassza fel őket árnyékos, jól szellőző helyen. Ha inkább frissen tárolná, tegye a leveleket nedves papírtörlőbe csomagolva a hűtőbe, vagy fagyassza le őket jégkockatartóban kevés vízzel!

A leveleket teaként érdemes felhasználni emésztéstámogatásra, de frissítőként is kiváló hideg italokhoz. Főzés során ízesíthet vele salátát, süteményt vagy akár húsos ételeket is. Amennyiben illóolajat készítene, használjon frissen szedett leveleket, mert ezek tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot!

A menta nemcsak illatos fűszernövény, de évszázadok óta ismert gyógyhatású és sokoldalú segítője a mindennapoknak
A menta nemcsak illatos fűszernövény, de évszázadok óta ismert gyógyhatású és sokoldalú segítője a mindennapoknak

Érdemes odafigyelni!

Bár a menta természetes gyógynövény, használata előtt érdemes figyelmet fordítani az esetleges allergiás reakciókra. Ha első alkalommal fogyasztja, csak kis mennyiségben próbálja ki, hogy kizárja az érzékenységet. 3 éves kor alatt nem javasolt a menta alkalmazása, mivel légzési nehezítettséget okozhat.

Várandósoknak és szoptatós anyáknak tanácsos előzetesen egyeztetniük orvossal, különösen, ha nagyobb mennyiségben alkalmaznák a növényt. Ha rendszeresen szed gyógyszert, mindig tájékozódjon, mivel a menta egyes hatóanyagai befolyásolhatják ezek felszívódását vagy hatékonyságát.

Egészségügyi hatásai

Ha emésztési problémákat tapasztal, készíthet naponta friss mentalevélből főzetet, amely segíti a bélmozgást és enyhíti az IBS tüneteit.

Megfázás idején inhaláljon mentás gőzt: a mentol fellazítja a váladékot és csökkenti az orrdugulást! A menta illata serkenti a koncentrációt, ezért érdemes a dolgozósarok közelébe is elhelyezni egy példányt.

Fejfájás esetén dörzsöljön néhány csepp mentaolajat a halántékára! Hűsítő hatás természetes fájdalomcsillapítóként hat. A frissen szedett levelek rendszeres fogyasztásával pedig antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatást is elérhet.

Képek: Pixabay

Savanyú talajt igénylő növények kezdő kertészeknek

2025. augusztus 20. 05:40

Ha az adott területen eleve savanyú a talaj, érdemes kihasználni ezt az adottságot, és olyan növényeket választani, amelyek ebben a közegben díszlenek a legszebben.

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

5 ok, amiért a beporzók rajonganak a kasvirágért

2025. augusztus 17. 13:10

A kasvirág nemcsak szép, hanem nélkülözhetetlen is a beporzók számára – egész nyáron táplálja őket és életet visz a kertbe.

Kevésbé ismert zöldfűszerek, amelyek megérdemlik a helyet a kertben I.

2023. április 9. 09:49

A leggyakrabban termesztett fűszernövényeket valószínűleg a nevük és az illatuk alapján egyaránt felismeri: a rozmaringot, a mentát, az oregánót, a kakukkfüvet, a petrezselymet, a bazsalikomot és a metélőhagymát. De vajon felismer-e még legalább 10 olyan, kevésbé „neves” fűszernövényt, amelyek akár az ajtaja előtt is termeszthetőek?

Zöldség- és fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – az alapok

2021. február 12. 10:25

Ha a lehetőségeinkhez mérten kertészkedni szeretnénk, és amit csak lehet, megtermelnénk a családunk számára, ne szegje a kedvünket, ha csupán egy kis erkély vagy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre! De hogyan oldjuk meg zöldségnövényeink és kedvenc fűszernövényeink nevelését cserépben, virágládában, függőkosárban vagy termesztőzsákokban?

Hogyan kell gondozni a lestyánt?

2023. május 4. 04:36

Kérem szépen segítségüket! Hogyan kell gondozni a lestyánt?

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.