Házikert

Amit az oregánóról tudni kell

Agrofórum Online

Olasz ételek alapja a bazsalikom mellett és a magyar konyhakertek egyik ismert fűszernövénye. Mit érdemes tudni az oregánóról?

Az oregánó egy nagy kedvencem a fűszernövény-gyűjteményemben. Igen, jól írtam, fűszernövény-gyűjteményem van, mert imádom és gyűjtöm a legkülönfélébbeket, ami az egyik fontos tényezője az élelmiszer-manufaktúránknak. A házi fűszerek sokkal magasabb minőséget tudnak képviselni a bolti társaiknál, ráadásul, ha a fajon belül a fajtákat is ismerjük, akkor az igazi “ízfokozók” a kezünkben vannak. Oregánófajtából is több van a kertben, előszeretettel vizsgálom őket, miben mások az alapfajhoz képest. Mert akár a rovarlátogatottságban is eltérőek lesznek a különböző fajták.

Az alap oregánó, vagyis az Origanum vulgare

Az oregánó, más néven vadszurokfű, vadmajoránna a legalapvetőbb faj a konyhakertben. Az árvacsalánfélék családjába tartozik és már az ókori Egyiptomban is ismert növény volt.

Egyiptomban köhögéscsillapítóként volt ismert, az ókori Görögországban pedig sérülések gyógyítására használták.

Fűszerként a mediterrán konyhában kedvelt, ízvilága a majoránna és a kakukkfű keverékére emlékeztet. Ennek egyik oka a benne található aromaanyagok összetétele. Illóolajként is nagyon értékes növény, a természet antibiotikumának tartják: karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz. Illóolaja 85% feletti karvakrol hatóanyagot tartalmaz.

Az oregánó, másnéven vadszurokfű, vadmajoránna a legalapvetőbb faj a konyhakertben (fotó: Pexels)

Az oregánó egy évelő félcserje, mely akár a 80 cm-es magasságot is elérheti. Több alfaja ismert:

  • O. vulgare subsp. glandulosum
  • O. vulgare subsp. gracile
  • O. vulgare subsp. hirtum
  • O. vulgare subsp. virens
  • O. vulgare subsp. viridulum
  • O. vulgare subsp. vulgare

Tavasszal dugványozással is szaporítható, magvetéssel márciusi indítással lehet szaporítani. Kezdetben melegigényes, így a jó csírázáshoz és növekedéshez melegebb hőmérsékletre lesz szükség, legalább 18 Celsius-fok fölött legyen a csíráztató hőmérséklete.

Használhatom illóolajos növényvédelemre?

Az oregánóban található karvakrol és timol baktériumölő hatása régóta ismert. Így az évek során már kísérleti jelleggel teszteltük növényvédelmi célokra is. Hatása hasonló eredményeket mutat a teafás kezelésekhez, de itt is igaz, hogy az esti órákban érdemes kijuttatni, hogy ne tegye fényérzékennyé a növények levelét, mert akkor perzselhet.

Mint minden illóolajos keveréknél, itt is a szokásos detergensre lesz szükség, így önmagában nem oldódik az olaj a vízben.

Kiemelt kép: Pexels

Hogyan tudhatjuk meg, hogy milyen a kertünk talaja?

2025. január 18. 05:40

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan tudhatja meg, milyen a kertje talaja, és mit tehet annak javítása érdekében.

Egyszerű, de működő tippek a szobanövények sikeres gondozásához

2025. január 16. 09:40

A sikeres növényápolás alapja a növények biológiai szükségleteinek megértése és azok megfelelő kielégítése.

Milyen trágyát használhatunk a kertben?

2025. január 16. 05:40

Cikkünkben összefoglaljuk a leggyakoribb trágyaformákat, és azok előnyeit.

12 beltéri szobanövény, amelyeket lehetetlen elpusztítani

2025. január 15. 10:10

Lássuk, melyek azok a növények, amelyek képesek túlélni, ha mégsem megy minden úgy a gondozásuk során, ahogy kell!

Mikor kell védekezni a szilvadarazsak ellen?

2019. április 12. 04:36

Sz. László kérdése: Tavaly a szilvatermés jelentős részén szilvadarázs kártétele volt megfigyelhető a permetezés ellenére. Mikor kell védekezni ellenük?

Veszélyes kártevők: a gabonapoloskák

2019. május 20. 08:03

A gabonapoloskák táplálkozása kiterjed valamennyi kalászosra. Leginkább a búzát károsítják, de megtalálhatók a legelők pázsitfüvein is.

A Bayer komplex ajánlata kukoricatermelőknek a termésbiztonság fokozására

2022. október 11. 07:34

Field Shield hibridek pajzzsal a kukoricatáblákon

Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

2019. szeptember 9. 13:11

G. Szabolcs kérdése: Miért kell eltávolítani a fákon maradt összeaszalódott gyümölcsöket, gyümölcsmúmiákat?