Házikert

Amit a datolyaszilváról tudni érdemes

Agrofórum Online

A datolyaszilva egy megosztó növény és sokáig még én magam is kétkedve fogadtam a kertekben. De tavaly megtört a jég és ültettem. Nézzük, hogy mit érdemes tudni a datolyaszilváról!

A datolyaszilva könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amely ízletes és tápláló kiegészítője lehet a kertünknek és étrendünknek is.

A datolyaszilva (Diospyros kaki) egy egzotikus gyümölcs, amely a kelet-ázsiai régiókból származik, de világszerte népszerűvé vált. Íme néhány fontos tudnivaló a datolyaszilváról.

Általános jellemzők

  • Növénycsalád: Ebenaceae (ébenfafélék).
  • Származási hely: Kína, Japán, Korea.
  • Fa mérete: Általában 4-10 méter magasra nő.
  • Élettartam: Hosszú élettartamú fa, amely akár több száz évig is élhet.

Gyümölcse igen kellemes megjelenésű

A datolyaszilva gyümölcse gömbölyded vagy lapos, színében a sárgától a narancssárgáig terjedhet. Édes, enyhén fanyar, különösen, ha még nem teljesen érett. Ősszel, általában októbertől decemberig érik. Fogyasztható frissen, szárítva, vagy különféle ételekben és desszertekben használva.

Több típusa ismert

A fanyar (astringens) datolyaszilva: ez a típus csak akkor fogyasztható, ha teljesen érett, mivel a benne lévő tanninok miatt korábban fanyar ízű.

Másik típusa a nem fanyar (non-astringens) datolyaszilva: ehető, akár még kissé kemény állapotban is. Példa erre a ‘Fuyu’ fajta.

A datolyaszilva (Diospyros kaki) egy egzotikus gyümölcs
A datolyaszilva (Diospyros kaki) egy egzotikus gyümölcs (fotó: Pixabay)

Így termesszük a kertben

  • Talaj: Jó vízáteresztő, termékeny talaj szükséges. A semleges pH értékű talajt kedveli.
  • Napfény: Teljes napsütésben fejlődik a legjobban.
  • Öntözés: Az öntözés különösen fontos a növekedési időszakban, de a fa viszonylag szárazságtűrő is.
  • Metszés: Az alakító metszés segíti a fa egészséges növekedését és a gyümölcsök könnyebb szedését.

Mire kell a növényvédelemnél odafigyelni?

  • Betegségek: Gombás fertőzések, például a lisztharmat és a levélfoltosság, de ezek ritkák, ha a növény megfelelően gondozott.
  • Kártevők: Levéltetvek és gyümölcslegyek támadhatják meg.

Jótékony a szervezetünknek is

Tápanyagokban igen gazdag: A-vitaminban, C-vitaminban, rostban és antioxidánsokban bővelkedik.

Segíthet az immunrendszer erősítésében, a látás javításában, a bélrendszer egészségének fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.

A datolyaszilvát egyszerűen meghámozva és felszeletelve lehet fogyasztani. Használható süteményekben, pudingokban, lekvárokban és gyümölcssalátákban. Szárított formában is népszerű, különösen Ázsiában.

Kiemelt kép: Pixabay

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Konyhakerti trend: újra divat a régi zöldségfajták termesztése

2025. október 7. 05:40

A régi zöldségfajták termesztése összekapcsol bennünket a múlt értékeivel, miközben segít felkészülni a jövő kihívásaira.

Mely növények teszik tönkre a házat?

2025. október 6. 08:10

Ha a kert szépítése közben az alapozás vagy a fal sérül, az esetleg a növényválasztás sara — ismerje meg, mely fajokat jobb messzebb ültetni.

Ehető virágok a kertben – színes tányérok, egészséges ízek

2025. október 6. 05:40

Az ehető virágok termesztése egyszerre praktikus és élvezetes. Széppé teszik a kertet, táplálják a beporzókat és különleges élményt adnak a konyhában.

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

A fokhagyma jótékony hatásai a kerttől az asztalig

2018. október 16. 03:48

Nem ismerünk olyan „társítási szituációt”, amikor a fokhagyma gátolná a másik növényt a növekedésben, vagy odavonzaná valamely kártevőjét. Sőt, inkább elkerülik a kártevők erőteljes szaga miatt.

Most érik a bodzabogyó: mit készíthetünk belőle?

2022. szeptember 23. 05:37

Igazán jó immunerősítő szörpkeverékeket és ivóleveket lehet házilag készíteni bodzabogyóból, különösen, ha más, ízletesebb gyümölccsel keverjük.

A kén-dioxid szerepe a borászati technológiában, különös tekintettel a kombinált alkalmazásra

2019. november 2. 14:12

A piaci árutermelés kereteiben történő borászati tevékenység során nem kerülhetők meg a termék minőségét meghatározó ismérvek.