Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

Syngenta Blog

Az új kutatások arra utalnak, hogy a narancs, a szőlő, a sárgarépa és a fejeskáposzta olyan rákellenes vegyületeket tartalmazhat, amelyek nagyon hasonlítanak az engedélyezett gyógyszerekben használt vegyületekre – írta a The Times.

Az Imperial College London kutatói által írt tanulmány megállapította, hogy a gyümölcsökben és zöldségben található több mint 7 900 molekulából 110 hatásos a daganatok ellen. Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

Az onkol.hu, az Országos Onkológia Intézet szakportálja szerint az összes flavonoid mennyiségét illetően a zöldségek közül a hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller egyes részei és a különböző lencsefajták bizonyultak a leggazdagabb forrásnak. A gyümölcsök közül jelentős flavonoid források a bogyósok: eper, málna, feketeszeder, áfonya. A száraz héjasok között pedig a dió büszkélkedhet magas flavonoid koncentrációval.

Napjainkban a flavonoidok és az egyéb polifenolos vegyületek egyre inkább a tudományos kutatások előterébe kerülnek. Számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, melyek jelenlegi ismereteink szerint főleg preventív hatásúak. Ezek közül a legjelentősebb antioxidáns hatásuk. Ennek segítségével elsősorban a fokozott káros és szabad gyök reakciókkal szembeni védelmet biztosíthatják a szervezetnek, az oxidációs folyamatok lassításán keresztül. A flavonoidok, az egyéb étrendi antioxidánsok, így az E- és C-vitamin élettani hatását fokozhatják, emellett immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ezért antikarcinogén vegyületeknek is nevezik őket.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a zöldségek és gyümölcsök feldolgozása során a hámozással, a hőkezeléssel a flavonoid tartalom jelentősen csökken. Jóllehet a flavonoidok relatíve stabil vegyületek, a hőre, az oxigénre és az enyhe pH-változásra nem érzékenyek, a különböző konyhatechnikai eljárások azonban veszteséget eredményezhetnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

2024. május 25. 16:10

Kína legjelentősebb licsitermesztő régiójában a jégeső súlyosan károsította a licsifákat. A termésmennyiség emiatt jelentős mértékben csökken.

Létezik olyan eper, amilyet valószínűleg még nem evett

2024. május 24. 11:10

Az eper több faja őshonos Európában, mégis Amerika felfedezésére volt szükség ahhoz, hogy a nemesítésnek köszönhetően igazán vonzó ízűvé váljon.

Milyen lesz az idei görögdinnye?

2024. május 24. 07:10

A görögdinnye az egyik legnagyobb fény- és vízigényű zöldségfaj, amely megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Cultilene kőzetgyapot: ideális termesztőközeg a paradicsom számára

2021. május 19. 09:37

A Cultilene kőzetgyapot lehetővé teszi a víznek és az EC értékének könnyű szabályozását a gyökérzónában, továbbá piacképessége és újrahasznosíthatósága szintén kedvező tényezőkként említhetők.

Nagy az eltérés a zöldség- és a gyümölcstermékpályák között

2018. november 6. 11:47

Az EU-csatlakozást megelőző időszak átlagában Magyarország zöldségtermő területe meghaladta a 100 ezer hektárt, de a vetésterület az elmúlt években a 74 ezer hektárt sem érte el.

Nagyon hideg van, fával fűtik az üvegházakat a török gazdák

2024. január 23. 15:40

A kemény téli hideg sok gazdának okoz fejfájást, hiszen fűtés nélkül az egész éves munkájuk, az összes növényük tönkremehet.

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.