Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

Syngenta Blog

Az új kutatások arra utalnak, hogy a narancs, a szőlő, a sárgarépa és a fejeskáposzta olyan rákellenes vegyületeket tartalmazhat, amelyek nagyon hasonlítanak az engedélyezett gyógyszerekben használt vegyületekre – írta a The Times.

Az Imperial College London kutatói által írt tanulmány megállapította, hogy a gyümölcsökben és zöldségben található több mint 7 900 molekulából 110 hatásos a daganatok ellen. Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

Az onkol.hu, az Országos Onkológia Intézet szakportálja szerint az összes flavonoid mennyiségét illetően a zöldségek közül a hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller egyes részei és a különböző lencsefajták bizonyultak a leggazdagabb forrásnak. A gyümölcsök közül jelentős flavonoid források a bogyósok: eper, málna, feketeszeder, áfonya. A száraz héjasok között pedig a dió büszkélkedhet magas flavonoid koncentrációval.

Napjainkban a flavonoidok és az egyéb polifenolos vegyületek egyre inkább a tudományos kutatások előterébe kerülnek. Számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, melyek jelenlegi ismereteink szerint főleg preventív hatásúak. Ezek közül a legjelentősebb antioxidáns hatásuk. Ennek segítségével elsősorban a fokozott káros és szabad gyök reakciókkal szembeni védelmet biztosíthatják a szervezetnek, az oxidációs folyamatok lassításán keresztül. A flavonoidok, az egyéb étrendi antioxidánsok, így az E- és C-vitamin élettani hatását fokozhatják, emellett immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ezért antikarcinogén vegyületeknek is nevezik őket.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a zöldségek és gyümölcsök feldolgozása során a hámozással, a hőkezeléssel a flavonoid tartalom jelentősen csökken. Jóllehet a flavonoidok relatíve stabil vegyületek, a hőre, az oxigénre és az enyhe pH-változásra nem érzékenyek, a különböző konyhatechnikai eljárások azonban veszteséget eredményezhetnek.

Almapiaci helyzetkép - elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

2019. október 19. 04:35

Az almával kapcsolatban jelenleg az valószínűsíthető, hogy a hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától mintegy 15-20%-kal elmarad, így alulmúlhatja a prognózisban szereplő pesszimista 400 ezer tonnás becslést is.

Közepes termés várható dióból

2019. október 17. 09:03

Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

A francia almatermesztőket is hátrányosan érinti az olcsó lengyel alma

2019. október 15. 11:36

Lengyelországban oly mértékben felfutott az almatermesztés, hála az uniós támogatásnak és az infrastruktúra fejlődésének, hogy az exporttal szemben a francia gazdák védtelennek érzik magukat.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Farkas Sándor: a kormány segíti a kertészeti ágazat sikerét

2019. március 8. 09:40

A magyar mezőgazdaság kibocsátása tavaly 2720 milliárd forint volt, nyolc év alatt folyóáron 61,3 százalékkal nőtt. A kertészeti ágazatok súlya meghatározó, kibocsátásuk tavaly meghaladta 356 milliárd forintot - ismertette az államtitkár.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.