Házikert

Citromfa magról? Miért is ne!

Agrofórum Online

Citromfa, vadcitrom és a sokféle citrus, ami a téli időszakban a kezünkbe kerül és az asztalunkra. Rendre érkeznek ilyenkor az olvasói kérdések is, hogy vajon a citromfa magról működik-e?

A citrom az egyik legértékesebb gyümölcs lehet a konyhában, hiszen tele van C-vitaminnal, ásványi anyagokkal, kiválóan rendbe teszi az emésztést és képes a rendszeres fogyasztása csökkenteni a szervezetben a gyulladásokat is a magas antioxidánstartalom miatt.

Így nem véletlen, hogy sokan nekilátnak a citrommagokat elvetni és várják a kelést.

Milyen igénye van egy citromfának?

A citromfa és a legtöbb citrusféle melegigényes, a mediterráneumban érzi igazán jól magát, így akkor érdemes belefogni a tartásukba és a magról nevelésükbe is, ha meg tudjuk adni a meleget a növényeknek.

Van persze pár kivétel, mint a nálunk is télálló, akár sövénynövénynek is alkalmas vadcitrom, de a legtöbbre igaz, hogy muszáj lesz teleltetni a mi éghajlatunkon.

Citromfa termésekkel
Citromfa termésekkel (fotó: Pixabay)

Vadcitrom és a bolti citrom esete a magvetéssel

Nagyon fontos tényező a sikernél, hogy milyen magot vetünk. Bármennyire is szépen csírázik a citrom, a mandarin, a narancs és minden más citrusféle, sajnos a rossz hír az, hogy a vadcitrom magjai csak frissen kiszedett állapotban csíráznak, mert rendkívül hamar elvesztik a csírázóképességüket.

Ez azt is jelenti, hogy lehetőleg az internetről ne vásárolgassunk össze vadcitrommagokat, mert szomorú végeredményre számíthatunk: nem fog kicsírázni!

A frissen kiszedett mag viszont ugyanúgy, a többi citrusféléhez hasonlóan hamar csírázik, amint földbe tettük.

Nagyjából 1-2 cm mélyre érdemes tenni, ez magmérettől függ. Illetve szobában, szobai melegben vessünk és a kelésig legyen a talaj állandóan nedves! Ne legyen alatta pangó víz, de legyen nedves a talaj!

Mi történik kelés után?

Kelés után, amikor már látványosan pár levélke megjelenik a földfelszín felett, akkor a vizet fokozatosan lehet csökkenteni, és ekkor már nyugodtan picit megszáradhat a talaj és áttérhetünk fokozatosan a heti egy öntözésre.

A citrom és más citrusfélék nagyon lassan növekednek innentől kezdve, tehát akár évekbe is kerül, mire egy látványosabb növényt nevelünk belőle. Teremni nagyon sokára fog többnyire, vagy nem is fog, de itt is gyorsíthatjuk szemzéssel vagy oltással a termésérkezést, hiszen könnyen, kezdők is hamar rájönnek az oltott, termő citromfa “készítésére”.

Kiemelt kép: Pixabay

A gyep megújítása: felülvetés vagy alulvetés? Mit, mikor és hogyan?

2025. január 30. 08:10

Hogy gyepünk mindig tökéletes legyen, megfelelően kell kezelni, amelyhez összeszedtük, mi a felülvetés és az alulvetés közötti különbség.

Kerttervezés: mit érdemes tudni az agyagos talajról?

2025. január 30. 05:40

Az agyagos talaj sok kerttulajdonos számára kihívást jelenthet, azonban megfelelő kezeléssel és gondoskodással rendkívül termékeny közeget biztosíthat a növényeknek.

Hangulatos fények, melyek nem zavarják a kert állatait sem

2025. január 29. 15:40

Amikor világítást választunk, érdemes figyelembe venni a kertben élő állatokat is, hiszen a fények hatással lehetnek a madarakra, rovarokra, sőt, a kisebb emlősökre is.

16 szobanövény, amelyek nem kedvelik a beltéri körülményeket

2025. január 29. 12:10

Néhány szobanövény nem tolerálja a téli beltéri körülményeket. Így például az alacsony páratartalmat vagy a hőmérséklet-ingadozást.

Az örök második – ősi magyar körtefajták

2019. február 23. 04:36

Az alma mellett a körtének is nagy hagyománya van hazánkban, sőt, számtalan finomabbnál finomabb ősi magyar körtefajta ismert. Ezek közül most az Árpávalérő, a Mézvackor és a Kálmán körte fajtákat mutatjuk be.

A gyümölcstermő növények levéllikacsosságáért felelős tényezők

2018. november 24. 06:36

A levéllikacsosság tünetegyüttes komplex eredetű betegségre vezethető vissza. Az őszibaracknál okozza a legsúlyosabb károkat, de emellett gyakran fordul elő kajszin, mandulán, szilván, de más növényfajokon is. A Thyrostoma carpophilum gombafaj mellett, számos más tényező is kiválthat hasonló tüneteket, így a háttérben genetikai eredetű és abiotikus kórokok, vírusok, baktériumok, más gombák és kártevők is állhatnak.

Ültetvények tápanyagellátásának gyakorlati szempontjai

2020. február 9. 04:37

Milyen fő szempontokat kell néznünk az ültetvények tápanyagellátásának tervezése során? Cikkünkben erre a kérdésre szeretnénk választ adni.

A permetező gazda is egészséges élelmiszert enne

2020. február 28. 09:31

A jelenleg megtermelt élelmiszerek 40%-a is kárba veszne növényvédő szerek nélkül a károsítók és kórokozók miatt.