Házikert

Citromfa magról? Miért is ne!

Agrofórum Online

Citromfa, vadcitrom és a sokféle citrus, ami a téli időszakban a kezünkbe kerül és az asztalunkra. Rendre érkeznek ilyenkor az olvasói kérdések is, hogy vajon a citromfa magról működik-e?

A citrom az egyik legértékesebb gyümölcs lehet a konyhában, hiszen tele van C-vitaminnal, ásványi anyagokkal, kiválóan rendbe teszi az emésztést és képes a rendszeres fogyasztása csökkenteni a szervezetben a gyulladásokat is a magas antioxidánstartalom miatt.

Így nem véletlen, hogy sokan nekilátnak a citrommagokat elvetni és várják a kelést.

Milyen igénye van egy citromfának?

A citromfa és a legtöbb citrusféle melegigényes, a mediterráneumban érzi igazán jól magát, így akkor érdemes belefogni a tartásukba és a magról nevelésükbe is, ha meg tudjuk adni a meleget a növényeknek.

Van persze pár kivétel, mint a nálunk is télálló, akár sövénynövénynek is alkalmas vadcitrom, de a legtöbbre igaz, hogy muszáj lesz teleltetni a mi éghajlatunkon.

Citromfa termésekkel
Citromfa termésekkel (fotó: Pixabay)

Vadcitrom és a bolti citrom esete a magvetéssel

Nagyon fontos tényező a sikernél, hogy milyen magot vetünk. Bármennyire is szépen csírázik a citrom, a mandarin, a narancs és minden más citrusféle, sajnos a rossz hír az, hogy a vadcitrom magjai csak frissen kiszedett állapotban csíráznak, mert rendkívül hamar elvesztik a csírázóképességüket.

Ez azt is jelenti, hogy lehetőleg az internetről ne vásárolgassunk össze vadcitrommagokat, mert szomorú végeredményre számíthatunk: nem fog kicsírázni!

A frissen kiszedett mag viszont ugyanúgy, a többi citrusféléhez hasonlóan hamar csírázik, amint földbe tettük.

Nagyjából 1-2 cm mélyre érdemes tenni, ez magmérettől függ. Illetve szobában, szobai melegben vessünk és a kelésig legyen a talaj állandóan nedves! Ne legyen alatta pangó víz, de legyen nedves a talaj!

Mi történik kelés után?

Kelés után, amikor már látványosan pár levélke megjelenik a földfelszín felett, akkor a vizet fokozatosan lehet csökkenteni, és ekkor már nyugodtan picit megszáradhat a talaj és áttérhetünk fokozatosan a heti egy öntözésre.

A citrom és más citrusfélék nagyon lassan növekednek innentől kezdve, tehát akár évekbe is kerül, mire egy látványosabb növényt nevelünk belőle. Teremni nagyon sokára fog többnyire, vagy nem is fog, de itt is gyorsíthatjuk szemzéssel vagy oltással a termésérkezést, hiszen könnyen, kezdők is hamar rájönnek az oltott, termő citromfa “készítésére”.

Kiemelt kép: Pixabay

Medinilla megmentése: amikor minden perc számít

2025. december 8. 14:10

A medinilla megmentése sokszor csak néhány apró finomhangoláson múlik, de ha rossz irányba indulunk, gyorsan elveszíthetjük a növényt.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

Mitől vannak piros kinövések a ribiszke levelén?

2019. április 5. 08:15

G. István kérdése: Ribiszkéimen a fejlődő leveleken piros kiemelkedések láthatók, egyre szaporodnak. Mik ezek?

Ültetvények tápanyagellátásának gyakorlati szempontjai

2020. február 9. 04:37

Milyen fő szempontokat kell néznünk az ültetvények tápanyagellátásának tervezése során? Cikkünkben erre a kérdésre szeretnénk választ adni.

Folyamatosan csökken Chile gyümölcsexport bevétele a koronavírus miatt

2020. március 1. 09:17

A járványügyi helyzet miatt az előzetes eladások árai alacsonyabbak voltak a vártnál, és úgy gondoljuk, hogy ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a cseresznye kivitel bevételei 70–80 millió dollárral csökkenhetnek.

IVIFHO – 2018 Stuttgartban, az innováció fellegvárában

2018. október 2. 07:22

November első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyitja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában.