Házikert

Csicsóka: egészséges gumós növény, ideális cukorbetegeknek és diétázóknak

Agrofórum Online

A csicsóka nemcsak a kert dísze lehet, hanem tápláló és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Az egyszerű ültetési és gondozási igényei miatt ideális választás mindenki számára.

A csicsóka (Helianthus tuberosus) a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, akárcsak a napraforgó. Hosszú időre feledésbe merült, de manapság újra népszerű a kertekben, nemcsak tápláló és egészséges gumói, hanem mutatós sárga virágai miatt is.

Csicsóka megjelenése és növekedése

Évelő növény, amely 2-3 méter magasra nő. Szára zöld, durván szőrözött és felső részén elágazik. A levelek tojásdadok, 10-25 cm hosszúak. Nyár végén, augusztustól szeptemberig jelennek meg a napraforgóra emlékeztető, 5-10 cm átmérőjű sárga virágai.

A legértékesebb része a föld alatti gumó, amely körte vagy alma alakú, vékony héjú és különböző színű lehet (bézs, sárga, piros vagy rózsaszín). A gumók húsa fehér, ízük enyhén édeskés.

Ellenálló képesség

Rendkívül fagyálló, akár -30 °C-ig képes átvészelni a telet. A gumói a földben maradhatnak télen is, mivel teljesen fagytűrők. Azonban ügyeljünk arra, hogy a tavaszi hajtások elkerüljék a késői fagyokat.

Mikor és hogyan ültessük?

Az ideális időpont az ültetésre március-április.

Lazítsuk fel a talajt, távolítsuk el a gyomokat és köveket. A gumók5-10 cm mélyre helyezzük a talajba, egymástól kb. 50 cm távolságra.

A csicsóka gyorsan terjed, ezért ajánlott gyökérgátat használni, amely legalább 50 cm mélyre nyúlik le a talajba és 10 cm-rel a felszín fölé ér.

Ha nincs kertünk, erkélyen is termeszthető egy nagyobb cserépben vagy balkonládában.

Gondozás

A csicsóka közepes, homokos talajt és a száraz időszakokban öntözést igényel. A gumóképződés elősegítése érdekében a virágokat az elvirágzás után metsszük vissza.

Kerüljük a káposztafélékkel való társítást, mert ezek sok tápanyagot vonnak el.

Mikor és hogyan takarítsuk be?

A gumók általában októbertől szedhetők, egész télen át. Amíg a talaj nem fagyott, frissen betakaríthatók. Amikor a növény föld feletti részei barnulnak, a gumókat ásóval vagy kapával óvatosan kiemelhetjük a földből.

Csicsóka gumója könnyen kiemelhető a talajból
A gumók könnyen kiemelhetők a talajból

Hogyan tárolható a csicsóka?

A csicsóka vékony héja miatt érzékeny és nem tárolható olyan hosszú ideig. A gumókat mosatlanul tegyük a hűtő zöldséges rekeszébe. Papírtörlőbe csomagolva akár 1-2 hétig is frissek maradnak.

A pincében a csicsóka több hónapig is eltartható. Tároljuk nedves homokban vagy tőzegben, ami teljesen befedi! Az ideális hőmérséklet 2-6 °C között van.

Ha lefagyasztjuk a gumókat, körülbelül egy évig eltarthatók.

Egészségügyi előnyök

A csicsóka gumói egészségesek, különösen az inulintartalmuk miatt. Az inulin egy természetes poliszacharid, amely prebiotikumként működik, vagyis táplálja a vastagbélben található jótékony baktériumokat, hozzájárulva ezzel a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. Ez különösen fontos az emésztés támogatása és az immunrendszer erősítése szempontjából.

Az inulin nem emésztődik meg a vékonybélben, hanem a vastagbélben bomlik le, így nem emeli meg a vércukorszintet. Ezért a csicsóka ideális táplálék cukorbetegek számára.

A csicsóka alacsony energiatartalmú, így diétázók számára is kedvező választás. Rosttartalma továbbá hozzájárul az étkezések utáni teltségérzethez, ami segíthet a fogyókúrás célok elérésében. Emellett gazdag vitaminokban (B-vitaminok, C-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium).

Magaságyás ősszel: hosszabbítsa meg a szezont!

2025. augusztus 28. 12:10

Ősszel is beültethető a magaságyás! A megfelelő zöldségek választásával a hideg hónapokban is friss vitaminforráshoz juthatunk.

Muskátli a kánikulában – így ápolja helyesen!

2025. augusztus 27. 13:10

A muskátli a magyar kertek és erkélyek egyik legnépszerűbb dísznövénye. A nyári hőségben azonban különös gondoskodást igényel.

Miért ültessünk borostyánt – és hogyan tartsuk kordában?

2025. augusztus 26. 11:10

A borostyán nemcsak szép, hanem hasznos is: díszít, védi a talajt, szigetel és táplálékot ad a kert élőlényeinek.

Miért hasznosak a hozzáadott mikorrhizák a növények számára a kertben?

2025. augusztus 26. 05:40

A hozzáadott mikorrhizának is megvan a helye a kert rendszerében. Sok olyan eset van, amikor nagyon jót teszünk vele a kertnek!

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

A fagykárok felismerése és megelőzése az őszi zöldségek esetében

2023. október 30. 16:40

Az ősszel betakarított zöldségek érzékenyek lehetnek a korai, éjszakai hideg-betörésekre, ám olykor a megelőző intézkedések sem bizonyulnak elegendőnek, a növények pedig megsérülnek. De miből tudhatjuk, mekkora a fagykár, visszafordítható-e ez az állapot?

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.