Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kétszer annyi kukoricát arathatunk, mint tavaly, de nem lehetünk elégedettek

Kétszer annyi kukoricát arathatunk, mint tavaly, de nem lehetünk elégedettek

NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb jelentése alapján az idei évben 676 ezer hektáron termelt napraforgó betakarításának készültsége 92%-ra emelkedett az országban és több megyében már be is fejezték. A termésátlag országosan 3 tonna/hektár, de nagy a szórás a megyék között és a parcellák szintjén is.

A termelők a napraforgó betakarításakor a Dél-Dunántúlon 3,3 tonna/hektár, az Észak-Alföldön 3 tonna/hektár, míg az Alföld déli részén 2,7 tonna/hektár átlagos hozamot értek. Ennek alapján a végső termésmennyiség 2 millió tonnára várható.

A 746 ezer hektáros kukoricaterület betakarítása most már folyamatos, és a készültsége 22%-ra emelkedett. Nagyon eltérőek a vármegyei termésátlagok, amelyek 5-9 tonna/hektár közöttiek, köszönhetően a különböző adottságú területeknek és a csapadék mennyiségi eloszlásának.

Míg a Nyugat-Dunántúlon 8,7 tonna/hektáros termésátlaggal indult el a munka, a Dél-Alföldön mindösszesen 5,8 tonna/hektár ez az érték. Ez alapján a teljes hazai kukoricamennyiség nagyságrendileg 5,3 millió tonnára várható az idén.

Ez bő kétszeresét jelenti a 2022-es mennyiségnek, amikor az „évszázad aszálya” sújtotta Magyarországot. Tavaly a 2,4 millió tonnát sem érte el a hazai kukoricatermés, ráadásul a takarmánypiaci hasznosítását korlátozta, hogy egyes területeken minőségi problémák is jellemezték. Az import közben folyamatosan áramlott az országba, akkor november közepéig már 560 ezer tonna jött be.

A szója betakarítása most meghaladja az 58 ezer hektáros terület egyharmadát, a termésátlag eddig 3 tonna/hektár. Megkezdődött a cukorrépa kampány is, a betakarítás készültsége 10%-os, 55 tonna/hektár körüli termésátlaggal országosan.

A tárolókapacitások az őszi betakarítással országos szinten teljesen megtelnek, így indokolt az ukrán importtilalom hazai fenntartása. A szeptember közepén végzett gazdálkodói tárolókapacitás-felmérés során egyébként az önkéntes válaszadó mezőgazdasági termelők 11%-a jelezte, hogy lehet tárolási problémája, 13%-uk pedig befogadná más gazdálkodó terményét.

A főbb gabona- és olajosnövény terménycsoportok exportjánál a júniusig rendelkezésre álló adatokból az látszik, hogy május-július hónapokban havonta 460-480 ezer tonna hagyta el az országot, elsősorban búza és árpa, kisebb mértékben napraforgó és repce.

(Fotó: AXIÁL Kft. / Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Öntözés szaktanácsadás mellett vagy anélkül? Higgye el, a növényei megérzik a különbséget

2024. június 14. 15:10

A szélsőségesebbé váló klíma és a növekvő termésingadozások kiküszöbölésére egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

A tavalyinál több lesz az idei kukoricatermés

2018. szeptember 21. 13:06

Kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt.

Programváltoztatás a CLAAS salgaui gyárában - befejezik a CARGOS rendfelszedő kocsik gyártását

2022. május 12. 04:36

A CLAAS járvaszecskázó betakarítási technológiájának sikere és főleg az új ORBIS adapter pozitív eladási előrejelzése arra ösztönzi a céget, hogy módosítsa a Bad Salgauban található üzem szerkezeti működését.

Mire ügyeljünk a cukkini termesztése során?

2023. május 3. 04:38

Milyen igényei vannak a cukkininek? Mire ügyeljünk a termesztése során?

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica termésátlaga Tolna megyében

2018. október 30. 13:34

A 64 159 hektáros megyei vetésterületből 63 500 hektáron takarították be a termést, amely termőhelytől függően 5 és 14 tonna, átlagosan 9,3 tonna hektáronként. Ez a legmagasabb eredménynek számít országosan.