Zöldség

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

Agrofórum Online

A zeller az egyik legsokoldalúbb zöldségféléink közé tartozik: fogyaszthatjuk gumóját, levélnyelét és zöldjét is. A betakarítás azonban nem minden esetben történik ugyanúgy, hiszen mindhárom típus – a gumós-, a halványított (szár-) és a metélőzeller – eltérő gondoskodást igényel.

Cikkünkben összegyűjtöttük, mikor érdemes szedni a különböző zellereket, és hogyan tárolhatjuk őket a leghosszabb ideig frissen.

Gumós zeller: a fagy előtti betakarítás titkai

A gumós zeller (Apium graveolens var. rapaceum) a konyhakertek egyik hűséges őszi zöldsége. A gumók általában augusztus végétől kezdik elérni a megfelelő méretet, de egészen az első fagyokig a földben maradhatnak. A növény -4-5 °C-ig jól tűri a hideget, de a minőség megőrzése érdekében érdemes még a tartós lehűlés előtt felszedni. A kiemeléshez ásóvillát ajánlott használni, így elkerülhető a gumó sérülése. A leveleket vágjuk le, de ne dobjuk ki – frissen aprítva vagy szárítva fűszerként kiválóan használhatók!

A gyökérágakat célszerű visszavágni, mielőtt a gumót hűvös helyre helyezzük. Ha nem kerül azonnal felhasználásra, a zeller nedves homokban, mosatlanul is jól tárolható. Így akár február végéig is megőrzi állagát és ízét. A tároló hőmérséklete ideális esetben 1-3 °C, a levegő páratartalma pedig 90% feletti legyen.

Szárzeller: frissen vagy újságpapírba csomagolva

A szárzeller (Apium graveolens var. dulce) elsősorban a húsos levélnyelek miatt értékes. A növény augusztus közepétől folyamatosan szedhető, ilyenkor a legintenzívebb az aromája. Érdemes egyszerre csak néhány levélnyelet eltávolítani, hogy a tő tovább növekedhessen. A fagyok előtt azonban az egész növényt ki kell szedni. A tő gyökerestül kihúzható, majd a leveleket egy kéznyivel a hajtáselágazás felett visszavágva újságpapírba vagy nedves homokba csomagolva akár 6-8 hétig is eltartható egy hűvös pincében.

A szárzellert elsősorban hosszú, lédús száráért termesztik

Régebbi, nem önhalványuló fajták esetében bevett gyakorlat, hogy a betakarítás előtt 1-2 héttel összekötik és letakarják a töveket, így halványabb és kevésbé kesernyés ízű lesz a zeller. Ugyanakkor a zöld szárzeller magasabb klorofill- és ásványianyag-tartalmú, így egészségesebb választás.

Metélőzeller: a friss fűszernövény egész szezonban

A metélőzeller (Apium graveolens var. secalinum) a konyhakert friss zöldfűszere. Folyamatosan, a vegetációs időszak során vágható, akár több alkalommal is újrahajt. A zöld részeket mindig a tő felett 2-3 cm-rel vágjuk vissza, hogy újra kihajtson.

A télre szánt zöldet szárítással lehet tartósítani: csokorba kötve, árnyékos, jól szellőző helyen néhány nap alatt megszárad. A levelek akkor jók, ha már roppanósak – ekkor ujjal elmorzsolva üvegbe zárhatók. A szárított levél zelleres fűszersó formájában is tárolható, ami levesek és főzelékek ízesítéséhez különösen praktikus.

Hasznos tanácsok a tároláshoz

A gumókat ne mossuk meg tárolás előtt, mert a nedvesség gyorsan rothadáshoz vezet! A szárzeller hűtőben, műanyag zacskóban is eláll 7-10 napig. A metélőzeller jól fagyasztható – aprítva, jégkockatartóban, kevés vízzel felöntve könnyen adagolható. A zellerfélék jól társíthatók káposztafélékkel, póréhagymával vagy paradicsommal, de ne ültessük burgonya mellé, mert az gátolja a fejlődését!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

A száraz nyár növelte az orosz búza fehérjetartalmát

2021. augusztus 22. 07:37

A forró és száraz időjárás a nyári időszakban csökkentette a termés méretét Oroszországban a kezdeti becslésekhez képest, de egyes régiókban növelte a fehérjetartalmat.

A betakarítás kezdetére csökkent a francia kukorica termésbesorolása

2023. szeptember 11. 08:10

A betakarítás körüli esőzések várhatóan jelentős hatást gyakorolnak a gabona minőségére, különösen a búzára.

A szántóföldi növénytermesztés munkabiztonsága

2019. január 24. 05:37

A szántóföldi növénytermesztés tekintetében oda kell figyelni arra, hogy a gépkezelők rendelkezzenek az általuk kezelt gépekre érvényes vezetői engedéllyel – a gépek pedig rendelkezzenek a szükséges felülvizsgálati, karbantartási dokumentációkkal, kockázatértékelésekkel.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.