Házikert

Csomagolóanyag növényekből

Agrofórum Online

Az EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) kutatói egy új, PET-jellegű műanyagot fejlesztettek ki, amely könnyen előállítható egyes növények fogyasztásra alkalmatlan részeiből. A ,,műanyag” szívós, hőálló és jó gátat képez az oxigén számára is, így ígéretes jelölt az élelmiszer-csomagolásban. Szerkezetének köszönhetően az új műanyag kémiailag is újrahasznosítható, és a környezetben ártalmatlan vegyületekké alakul át.

Az éghajlatváltozás okozta kihívások leküzdése során egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadás, valamint a műanyagok környezeti felhalmozódásának elkerülése kulcsfontosságúak. Ennek szellemében jelentős erőfeszítések történnek a növényi eredetű, lignocellulóz alapú, lebomló vagy újrahasznosítható polimerek fejlesztése terén.

Természetesen a versenyképes, poliszacharid eredetű műanyagok előállítása nem egyszerű. A hagyományos műanyagok nem véletlenül terjedtek el olyan széles körben: kis ráfordítással állíthatók elő, valamint kiváló hőstabilitással, mechanikai szilárdsággal, feldolgozhatósággal és kompatibilitással rendelkeznek – olvasható a sciencedaily.com-on. Vagyis az alternatív, műanyagokat helyettesítő vegyületeknek ,,hozniuk kell” ezeket a tulajdonságokat, vagy akár túl is kell szárnyalniuk azokat. Ez a feladat eddig nagy kihívást jelentett a fejlesztőknek – egészen mostanáig.

A Jeremy Luterbacher professzor által vezetett kutatócsoport mérnökei olyan anyagot fejlesztettek, amely a szokványos műanyag tulajdonságainak nagy részével rendelkezik, azonban emellett környezetbarát is.

A előállítási folyamat során hőkezelik a fogyasztásra alkalmatlan növényi részeket (faanyag, növénytermesztésből származó hulladékok) illetve kedvező áron megvalósítható további kezelésnek teszik ki.

A módszer egy olyan felfedezésen alapul, amelyet Luterbacher és kollégái 2016-ban publikáltak, ahol egy aldehid, a glioxilsav hozzáadásával történt a növényi anyag bizonyos elemeinek stabilizálása a kivonás folyamán.

Az új fejlesztésű anyag tulajdonságai lehetővé teszik, hogy olyan felhasználási területekre kerülhessen, mint a csomagolás, a textilipar, az orvostudomány, vagy éppen az elektronika. Szálas szerkezete segítségével lehetőség nyílik a háromdimenziós nyomtatásra is.

Biztonságos a madáretetés madárinfluenza idején?

2025. november 15. 07:10

A madárinfluenza miatt sok kerttulajdonos bizonytalan, folytatható-e a téli madáretetés. A szakértők szerint a lakott területek énekesmadarai jelenleg nem veszélyeztetettek.

El sem hinné, hogyan vészelik át a telet a növények!

2025. november 14. 08:10

A tél a túlélésről szól – a növények saját stratégiákat fejlesztettek ki, hogy a hideg hónapokat épségben átvészeljék.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Halálos szeretet: így pusztítjuk el a vitorlavirágot

2025. november 13. 08:10

A túl sok törődés néha végzetes. A vitorlavirág szó szerint belehal a jószándékba – mutatjuk, hogyan óvja meg.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

A gyengébb minőségű jutalomfalatok is motiválják a kutyákat

2024. január 21. 16:10

A jutalom értékcsökkenésének a teljesítményre gyakorolt hatását vizsgálták az ELTE, illetve a Buenos Aires Egyetem és a Déli Nemzeti Egyetem (Universidad Nacional del Sur) kutatói, akik a Journal of Veterinary Behavior folyóiratban számoltak be az eredményekről.

Űrexpedíciók – hála a növényeknek

2022. május 26. 19:36

Bár a Hold talán nem tűnik termékeny terepnek, mégis alkalmasnak bizonyult növénytermesztésre.

200 literes tartályokban modellezik a tavakat az ökológusok

2023. október 3. 08:40

Legfőképpen az emberi tevékenység természetes élőhelyekre gyakorolt hatását kutatja az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetben működő Biodiverzitás és Metaközösség-ökológia Kutatócsoport, hiszen e vizsgálatok természetvédelmi jelentősége felbecsülhetetlen.