Házikert

Csomagolóanyag növényekből

Agrofórum Online

Az EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) kutatói egy új, PET-jellegű műanyagot fejlesztettek ki, amely könnyen előállítható egyes növények fogyasztásra alkalmatlan részeiből. A ,,műanyag” szívós, hőálló és jó gátat képez az oxigén számára is, így ígéretes jelölt az élelmiszer-csomagolásban. Szerkezetének köszönhetően az új műanyag kémiailag is újrahasznosítható, és a környezetben ártalmatlan vegyületekké alakul át.

Az éghajlatváltozás okozta kihívások leküzdése során egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadás, valamint a műanyagok környezeti felhalmozódásának elkerülése kulcsfontosságúak. Ennek szellemében jelentős erőfeszítések történnek a növényi eredetű, lignocellulóz alapú, lebomló vagy újrahasznosítható polimerek fejlesztése terén.

Természetesen a versenyképes, poliszacharid eredetű műanyagok előállítása nem egyszerű. A hagyományos műanyagok nem véletlenül terjedtek el olyan széles körben: kis ráfordítással állíthatók elő, valamint kiváló hőstabilitással, mechanikai szilárdsággal, feldolgozhatósággal és kompatibilitással rendelkeznek – olvasható a sciencedaily.com-on. Vagyis az alternatív, műanyagokat helyettesítő vegyületeknek ,,hozniuk kell” ezeket a tulajdonságokat, vagy akár túl is kell szárnyalniuk azokat. Ez a feladat eddig nagy kihívást jelentett a fejlesztőknek – egészen mostanáig.

A Jeremy Luterbacher professzor által vezetett kutatócsoport mérnökei olyan anyagot fejlesztettek, amely a szokványos műanyag tulajdonságainak nagy részével rendelkezik, azonban emellett környezetbarát is.

A előállítási folyamat során hőkezelik a fogyasztásra alkalmatlan növényi részeket (faanyag, növénytermesztésből származó hulladékok) illetve kedvező áron megvalósítható további kezelésnek teszik ki.

A módszer egy olyan felfedezésen alapul, amelyet Luterbacher és kollégái 2016-ban publikáltak, ahol egy aldehid, a glioxilsav hozzáadásával történt a növényi anyag bizonyos elemeinek stabilizálása a kivonás folyamán.

Az új fejlesztésű anyag tulajdonságai lehetővé teszik, hogy olyan felhasználási területekre kerülhessen, mint a csomagolás, a textilipar, az orvostudomány, vagy éppen az elektronika. Szálas szerkezete segítségével lehetőség nyílik a háromdimenziós nyomtatásra is.

Panelban él? Ezt az 5 növényt Önnek találták ki

2025. december 4. 14:10

Meleg, száraz levegő, kevés fény? Ők akkor is zöldben pompáznak. Mutatjuk a legjobb növényeket panellakásba!

Kertészkedési baklövések: ezeket rontották el a legtöbben idén

2025. december 4. 05:40

A kertészkedési baklövések nem kudarcok, hanem tanulási lehetőségek. Aki kertet gondoz, óhatatlanul hibázik, de évről évre egyre jobban érti a növények jelzéseit.

Anthurium félárnyékban: meddig bírja valójában a sötétebb helyet a flamingóvirág?

2025. december 3. 14:10

Kevés fény, gyengébb növekedés. Ezt tehetjük, ha az Anthuriumot csak sötétebb helyen tudjuk nevelni.

Osmanthus: illatos örökzöld a késő őszi kertben

2025. december 3. 05:40

Az illatcserje (Osmanthus) különlegessége abban rejlik, hogy egész évben megőrzi dús, fényes lombozatát, ősszel pedig apró virágokkal ajándékozza meg a kertet.

Innováció a tojás élelmiszeripari felhasználásában

2023. március 7. 12:29

MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását.

Rangos díjra jelölték a Syngenta Istem® karfiolját

2022. március 24. 05:36

A mostani nevezés is bizonyítja a Syngenta innovatív munkáját és rávilágít arra, hogy a vállalat számos - paradicsom, görögdinnye, paprika, csemegekukorica, karfiol - kultúrában vezető szerepet tölt be a zöldségvetőmagok területén.

Sertéstenyésztés - magasabb szintre kell lépni

2021. március 3. 08:36

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának (jogelőd Kaposvári Egyetem) és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási, valamint -felhasználási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósított meg. A projekt legfontosabb eredményeiről Krzyzewsky Nórával, a Bonafarm Csoport minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgatójával, egyben a projekt vezetőjével, Tossenberger Jánossal, a projekt szakmai vezetőjével, Dobos Attilával, a Debreceni Egyetem AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ vezetőjével és Tenke Jánossal, a Bóly Zrt. sertéságazati takarmányozási vezetőjével beszélgettünk.

Széles körű, rovarokkal szembeni rezisztenciát eredményező géneket fedeztek fel

2021. augusztus 5. 07:39

A Wageningen Egyetem kutatói a lúdfű (Arabidopsis thaliana) esetében olyan géneket tártak fel, amelyek a zöld őszibarack-levéltetűn (Myzus persicae) kívül egyéb levéltetvek és liszteskefélék (Aleyrodidae) családjába tartozó fajok ellen is hatékony védelmet nyújtanak.