Házikert

Csomagolóanyag növényekből

Agrofórum Online

Az EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) kutatói egy új, PET-jellegű műanyagot fejlesztettek ki, amely könnyen előállítható egyes növények fogyasztásra alkalmatlan részeiből. A ,,műanyag” szívós, hőálló és jó gátat képez az oxigén számára is, így ígéretes jelölt az élelmiszer-csomagolásban. Szerkezetének köszönhetően az új műanyag kémiailag is újrahasznosítható, és a környezetben ártalmatlan vegyületekké alakul át.

Az éghajlatváltozás okozta kihívások leküzdése során egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadás, valamint a műanyagok környezeti felhalmozódásának elkerülése kulcsfontosságúak. Ennek szellemében jelentős erőfeszítések történnek a növényi eredetű, lignocellulóz alapú, lebomló vagy újrahasznosítható polimerek fejlesztése terén.

Természetesen a versenyképes, poliszacharid eredetű műanyagok előállítása nem egyszerű. A hagyományos műanyagok nem véletlenül terjedtek el olyan széles körben: kis ráfordítással állíthatók elő, valamint kiváló hőstabilitással, mechanikai szilárdsággal, feldolgozhatósággal és kompatibilitással rendelkeznek – olvasható a sciencedaily.com-on. Vagyis az alternatív, műanyagokat helyettesítő vegyületeknek ,,hozniuk kell” ezeket a tulajdonságokat, vagy akár túl is kell szárnyalniuk azokat. Ez a feladat eddig nagy kihívást jelentett a fejlesztőknek – egészen mostanáig.

A Jeremy Luterbacher professzor által vezetett kutatócsoport mérnökei olyan anyagot fejlesztettek, amely a szokványos műanyag tulajdonságainak nagy részével rendelkezik, azonban emellett környezetbarát is.

A előállítási folyamat során hőkezelik a fogyasztásra alkalmatlan növényi részeket (faanyag, növénytermesztésből származó hulladékok) illetve kedvező áron megvalósítható további kezelésnek teszik ki.

A módszer egy olyan felfedezésen alapul, amelyet Luterbacher és kollégái 2016-ban publikáltak, ahol egy aldehid, a glioxilsav hozzáadásával történt a növényi anyag bizonyos elemeinek stabilizálása a kivonás folyamán.

Az új fejlesztésű anyag tulajdonságai lehetővé teszik, hogy olyan felhasználási területekre kerülhessen, mint a csomagolás, a textilipar, az orvostudomány, vagy éppen az elektronika. Szálas szerkezete segítségével lehetőség nyílik a háromdimenziós nyomtatásra is.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

Mikroműanyagok a Balatonban

2023. május 4. 14:04

Bizonyossá vált, hogy a Balatonban is vannak 50-100 µm-es mikroműanyagok, amelyek bejuthatnak a nagy vízibolha tápcsatornájába – közölték a MATE és az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói.

A vegánok tényleg egészségesebbek, mint a húsfogyasztók?

2023. november 23. 14:40

A címben feltett kérdésre – egy friss tanulmány alapján – inkább a fordított összefüggés feltételezése a válasz: úgy tűnik, hogy az eleve egészségesebb életmódot követők hajlamosabbak áttérni a vegán étrendre.

A hamis banán lehet az új szuperélelmiszer

2022. január 23. 07:38

Az Environmental Research Letters című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a banánhoz hasonló növény akár százmilliónál is több embert lenne képes táplálni a globális felmelegedés korában.

Rovarlárvákkal hasznosítanák újra a gombatermesztés melléktermékeit

2022. június 9. 11:23

A Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma közös kutatás-fejlesztési projektet indít.